´
Niffer's marsvin  > Artikler > Marsvinets sprog

Marsvinets sprog

Marsvinet er et meget selskabeligt dyr, og både når det er alene, men især ved kontakt med mennesker og andre marsvin, udsteder det en lang række lyde.
For den nybagte marsvineejer kan disse lyde virke gådefulde og uforståelige, men der går ikke lang tid, før man lærer lydene at kende og bliver fortrolig med deres betydning. F.eks. vil marsvinet meget hurtigt lære at reagere på lydene i hjemmet. Ejerens fodtrin og lugt bliver velkendte, og når man kommer hjem bliver man mødt af en lang og indtrængende hylden. Også "madlyde" som en knitrende plasticpose eller køleskabsdøren, der åbnes, vil prompte få marsvinet til at reagere.
Marsvinets mange lyde er en af de allerstørste charmer og fornøjelser ved det lille dyr, og det er forunderligt, hvor mange lyde der findes. Blandt mange lyde kan nævnes:

En dyb brummen: En slags advarselssignal. Udstedes når dyret hører fremmede lyde eller der sker en pludselig bevægelse. Er der flere marsvin i rummet, vil de på skift gentage lyden, indtil faren er overstået.
En tilsvarende, men ofte vedvarende brummen udstedes af hannen, når han gør kur til hunnen.

Pludren: En kælen hygge lyd ("muttet"), når dyret er i hænder eller to marsvin snakker sammen. Det er et udtryk for social velvære og svarer til kattens spinden.

Hysteriske hvin: En højlydt protest, hvis hannen er for nærgående, eller hvis der er noget andet der ikke passer dyret, f.eks. moderdyret der slikker sit afkom bagi.

Madhylet: En gennemtrængende, langtrukken hylen når dyret er sultent og det hører en lyd, der kan forbindes med fodringstid. Er også en slags kontaktlyd mellem to marsvin, der er blevet væk fra hinanden. F.eks. udsteder en unge lyden, når den kommer for langt væk fra sin mor.

"Fårekyllingelyden": En gådefuld lyd, der aldrig er beskrevet i nogen bøger. Udstedes om aftenen eller om natten, oftest af hunnen lige før hun kommer i brunst. En sjælden gang imellem kan også hanner sige som en fårekylling. Lyden starter svagt og stiger derefter i styrke til en meget kraftig og gennemtrængende lyd, som man slet ikke tiltror så lille et dyr.
Nogen sammenligner lyden med korte kanariefugle-pip udstedt hurtigt efter hinanden. Er der flere marsvin indenfor hørevidde, vil disse reagere ved at stå helt stille og brumme advarende. Det er også karakteristisk, at hvis man bliver vækket om natten og prøver at snige sig hen til buret, så ophører lyden øjeblikkelig og starter først igen, når man er kommet i seng og er lige ved at falde i søvn. Mange er stået op i den tro, at der virkelig er sluppet en fårekylling eller en fugl ind i stuen, og er grænseløst irriteret over at lyden ophører, når man kommer derind. Ja nogen har troet, at de var ved at blive rablende vanvittige, før de opdagede, at det var marsvinet, der udstødte den mærkelige lyd. Hvad der er årsagen til den mystiske lyd er altså en stor gåde, og den bliver sikkert aldrig opklaret.