´
Niffer's marsvin  > Artikler > Californians

Californians

Udkast til standard for Californian marsvinet

Californian (gen kode Kk)    foto viser: Niffer's Maya Conchita

Californian-tegningen er en kuldetegning, som i 2012 blev importeret fra Peru af Christian Koch fra Berlin. Denne tegning nedarves dominant og er meget lig himalayategningen.

Californian-tegningen er en pæreformet maske og ører i aftegningsfarven, ligeledes er fødder og kønsdelene farvet i aftegningsfarven.
Aftegningsfarven er altid en farve i den mørke farveskala (sort, chokolade, slate, lilla eller beige).
Kropsfarven er enhver farve i den lyse farveskala (rød, gylden, buff, safran. creme, lemon, hvid), men også agouti og tofarvet uden hvid er mulig. (*da hvidpletningsgenet dominerer over californian-tegningen). Dyr hvis kropsfarve ligger i den mørke farveskala vil ikke kunne vise synlige aftegn.

Californians avles heterozygot Kk (det vil sige sammen med en ensfarvet), idet den homozygote form KK vil blive stærkt overtegnet, med et næsten helt farvet hoved og stærk sodning på hele kroppen. Denne variant må i så fald få sin egen standard.

Ved betegnelsen Californian nævner man først kropsfarven og dernæst tegningsfarven. F.eks. Red californian (black).

Der findes marsvin i hvid med røde øjne – hvid californian (beige eller lilla), som racetypisk ikke er til at skelne fra himalaya. Af denne grund bør californians ikke anerkendes i denne farve for at beskytte himalaya tegningen.

Ved parring af en hvid california (sort) med en sort himalaya vil man få sorte dyr, der kan være californian og ikke vise det og bære himalaya. Dette er ikke ønskeligt.

Tegning:

Udfarvningen af masken begynder fra næsespidsen og strækker sig så symmetrisk som muligt over næsebenet i retning mod øjnene og kinderne. Masken skal ligge i midten af næsebenet mellem øjnene og skal holde sig indenfor disse. Masken har udløbere til kinderne og op langs næsebenet og skal have en form som en symmetrisk pære.
Masken skal helst være fri for hår i en anden farve.
Fødderne skal være farvet i tegningsfarven så højt op som muligt og helst over "hånd"- og haseled. Fødderne skal være fri for hår i anden farve end tegningsfarven.

Ørerne skal være udelukkende pigmenteret i tegningsfarven og havde farvede hår langs øreranden i tegningsfarven.
Kønsdelene skal være farvede på california marsvin af begge køn.

Californians kan have en halsplet i tegningsfarven. men den findes ofte kun på voksne dyr over 1 år.

Farve:

Aftegningsfarven er sort, chokolade, slate, lilla eller beige og ønskes så intensiv som mulig, så hudpigmenteringen retter sig efter tegningsfarven og er på marsvin med sort tegningsfarve kulsort og på chokoladepigmenterede marsvin mørkebrun.

På dyr med sorte aftegninger optræder der i skulderregionen undertiden et lidt mørkere slør, der kan fortsætte som en ål ned ad ryggen. Dette må der tages hensyn til ved bedømmelsen af de mørkt pigmenterede dyr og det må ikke straffes for hårdt.

Californian-tegningen er en kuldetegning. Derfor er det uundgåeligt, at der i den varme årstid findes lysere hår i aftegningerne og at tegningen vil være blegere.
Samlet set er tegningen derfor svagere i den varme årstid.