´
Niffer's marsvin  > Dagbog 2024 > Dagbog 2006

Dagbog 2006

31.12.2006:

Ja, så er det gamle år ved at rinde ud og vi kan kigge tilbage på de mange gode oplevelser, vi har haft. Vi har fået mange dejlige unger, der vil være at se på udstillingerne næste år og har solgt en del til udlandet og fået gode kontakter både i Norge, Sverige og Tyskland. Vi skal endda udveksle røde dyr med en finsk opdrætter næste år, der har efterkommere af de bedste af Mette Lybek Rueløkke's røde dyr.
Det har været et fint år rent udstillingsmæssigt. Hele 7 danske champs og en svensk champ har vi fået indenfor racedyrene. De 4 danske incl. den svenske af eget opdræt. Det er også blevet til 2 stk BIG placeringer, 2 stk BIS6, 1 stk BIS11, en BIS Junior 5 og en 2. og 3. plads i Opdrættergrupper. Trine har fået en BIS Junior 1 i børnedyr. Og så er det løbet op i hele 30 certer, så vi kan bestemt ikke klage. Det har været meget tilfredsstillende at opnå så gode resultater på især mine røde og skimlerne. Men det vigtigste er nu alle de søde muttemennesker, vi har lært at kende på udstillingerne. Vi glæder os til at se jer alle igen til næste år. GODT NYTÅR!

28.12.2006:

Idag har vi haft hyggeligt besøg af Anne Marie (Julles Opdræt) og Lea (Daylights) til frokost. Som man nok kan tænke, gik muttesnakken og der blev kigget bebser. ;o)
Anne Marie havde Castor med... en eng. crested rød han, som jeg skal låne indtil foråret. Castor er sat sammen med Niffer's Cherie og jeg håber på små crestede røde bebser. ;o)
Jeg har fået taget lidt nye billeder - både i hanner og hunner samt kommende kuld. Og så selvfølgelig af Winnas nyfødte kuld. ;o)
Anne Marie søger forresten en ensfarvet lilla, så hvis man vil sælge en sådan mut, så kan man jo kontakte hende. Link til Julles Opdræt finder man under mine links.

27.12.2006:

Idag har Ultimus, Wigan og Sheeba fået nyt hjem hos Ninna og Morten fra Ringe på Fyn. De er ved at starte Rosenvangens Opdræt op. ;o)

Her til aften ved 21-tiden så et nyt kuld dagens lys. Winna, min tyske røde hun, fødte 4 fine bebser. ½ time gik der, så var fødslen overstået og Winna nussede om bebserne og spiste moderkager. Winna fik 2 skimmelpiger på 91 og 106 g, en rød pige på 101 g og en rød dreng på 94 g. Fine store bebser og ingen ørefolder. ;o) Det var så årets sidste kuld og heldigvis en overvægt af piger denne gang.

25.12.2006:

Her til morgen lå min kære Brimi desværre død. Han var ikke kommet i gang med at spise selv. Jeg har madet ham med vælling og revne grøntsager, men han er blevet svagere og svagere. Jeg syntes ellers, at han var lidt bedre igår aftes, men det fik desværre en ende. Jeg kan ikke forstå det... troede at sådan en tandslibning var en rutineoperation. Jeg var jo kommet i så god tid og han var vågnet fint af bedøvelsen. Det er et stort tab for opdrættet. Det er ikke sådan lige at finde en rød satinhan igen af så god kvalitet og jeg havde avlsplaner for ham langt ud i fremtiden. Jeg er virkelig ked af at have mistet ham.... min smukke røde skinnende dreng. :o(  Jeg har p.t. fået 2 kuld efter ham - har 5 satinbærerdrenge af god kvalitet gående. Og hvis jeg er heldig, så er de piger, han har gået med her i december, drægtige. Det håber jeg inderligt!

22.12.2006:

Jeg hentede Brimi igår ved 17-tiden. Det var gået fint med bedøvelsen og hans tænder var blevet filet til. Han virkede frisk nok, men ville stadig ikke spise. Måske havde han ondt i munden, så han fik smertestillende samt masser af væske.

21.12.2006:

Jeg ringede til dyrlægen straks her til morgen og fik lov til at komme med Brimi med det samme. Dyrlægen Tinna kiggede Brimi efter i munden. Hun kunne se, at fortænderne var alt for lange og ved nærmere kig inde i mundhulen, var det også galt med den ene side af kindtænderne. De lå nærmest ned og der var ved at danne sig en bro hen over tungen. Jeg har ikke haft Brimi ret længe... fik ham hjem i september i forbindelse med Nordisk i Lysekil, Sverige, så jeg besluttede, at Brimi skulle have sine tænder ordnet. Forhåbentligt kunne det så holde et godt stykke tid. Alternativet var ikke til at holde ud at tænke på... Brimi er kun lige lidt over et år. Alt for tidligt at få tandproblemer, synes jeg.
Jeg tog på arbejde og dyrlægen ville så ordne Brimi's tænder og jeg kunne hente ham efter arbejde.

20.12.2006:

Jeg opdagede her til aften, at min røde satinhan Brimi sad inde i huset og ikke kom ud til aftenfodringen. Han savlede og ville ikke spise. Åh nej.... ikke tandproblemer. Jeg tager til dyrlæge med ham straks i morgen tidlig inden arbejde, har jeg besluttet. Brimi har tabt 50 g, siden jeg sidst vejede ham. Da han ikke ville spise noget, gav jeg ham vand med en engangssprøjte med druesukker, kalk og c-vitamin i.

15.12.2006:

Idag har der været baby-boom! Jeg fik mig lidt af en overraskelse, da jeg kom hjem fra arbejde. Dominica havde født og det var ikke så godt, for hun gik stadig sammen med Kalahari og 2 andre hunner. Men hun havde nu klaret det fint nok.... jeg kunne kun se et hovede under hende, men da jeg kiggede efter, sad der en anden lille unge i et hjørne ved en af de andre hunner og så lå der sør'me også 2 inde i huset. Jeg fik lidt af et chok, da jeg så, at de stadig var delvis i fosterhinden... men jeg kunne se, at de bevægede sig. Jeg blev overrasket over, hvor varme og tørre de var.. havde vist ventet nogle våde og halvkolde bebser... men jeg fik befriet dem fra hinden... den var helt tørret ind og de kunne ikke bevæge bagbenene ordentligt for den. Så fik jeg i en fart pillet Dominica og alle bebserne op i en kasse og fik travlt med at gøre et bur rent til den nye familie. Zolena og hendes 2 piger måtte holde flyttedag ind til det store pigebur. Juan og Fiona kom over i et tremmebur... jeg turde nemlig ikke andet end at tage Winna fra Jappe også... idet hun blev sat til han samtidig med Dominica.
Da burene var rene og klar, fik jeg endelig tid til at kigge nærmere på bebserne. Det viste sig at være 2 røde piger på 80 og 81 g samt 2 røde drenge på 81 og 88 g. Fine og mørke ser de ud. Men men.... i kassen fik jeg øje på en mærkelig hvid dims. Det viste sig at være en voksprop... så fan.... også. Kalahari har nået at parre Dominica igen. Det var bestemt ikke meningen! Jeg bander over, at jeg ikke har fået taget Dominica fra lidt tidligere... men jeg troede jo, at der var flere dage endnu at løbe på.

Bagefter skyndte Trine og jeg os at køre til Silkeborg... Trine skulle nemlig fotograferes til julekort og vi skulle handle lidt... der gik et par timer og så trillede jeg hjemad igen. Og nu havde Lady sør'me født. Jeg har ellers kigget efter unger hos hende de sidste 14 dage, da hun var så stor. Hun har gået med Braveheart siden 3. august, så det har taget sin tid. Det første jeg fik øje på, var en død unge, der kun var pakket ud bagpå. Åh nej! Hvad nu.... men der sad heldigvis en masse levende unger omkring hende. Endnu en lillebitte død unge viste der sig også at være. Men ved nærmere besigtigelse var der hele 5 levende bebser. 4 skimmeldrenge, heraf 3 RØ, 1 MØ og en gylden RØ pige. Vægten på skimlerne er 76 g (MØ) samt 68, 65 og 84 g. Pigen vejer 68 g.
De døde vejede 87 g - gylden RØ han og 40 g for den lille skimmeldreng. Så det var sandelig også et stort kuld. Sidste gang fik Lady 5 unger. Skimlerne ser umiddelbart fine ud og ingen af bebserne har ørefolder. Skønt! Lady og Dominica er begge meget omsorgsfulde overfor de nye små bebser, så det er jo dejligt med sådan nogen gode muttemødre.

13.12.2006:

Jeg kom hjem til en overraskelse, da jeg kom fra arbejde... Mïriel havde sør'me født og jeg gik ellers og troede, at der var et stykke tid til. Hun har gået med han en evighed og hun var ikke særligt stor... men der var jo altså også "kun" 2 bebser. En gylden pige på 109 g og en eng. crested gylden skimmeldreng på 114 g. Pigen er virkelig veltypet og kæmpe øjne... og en lille tendens til en ørefold. Drengen har samme store flotte øjne og heldigvis ingen folder.
Jeg havde ellers troet, at det var Lady, der ville føde først.... men hun lader åbenbart vente på sig og er bare kæmpestor og æder som et tærskeværk.

07.12.2006:

Ja, så var der bebser igen her over midnat... jeg var lige ved at skulle gå i seng, da jeg opdagede, at Duchess havde veer. Hun peb noget og ret hurtigt kom den første unge og Duchess fór væk. Jeg skyndte mig at tage hinden væk fra ungens hovede, men Duchess var opkørt og ville ikke hen til den. Jeg tog derfor unge og Duchess op i en lille kasse og lagde ungen hen til hende og lagde et håndklæde halvt over kassen, så hun kunne få lidt ro. Snart begyndte hun da også at slikke ungen. Da nr. 2 kom gik det straks bedre og hun ordnede den fint. Det så ud til at være pænt store unger... 115 g og 117 g viste det sig senere og begge hanner IGEN! Igår fik jeg 3 hanner! Nå men vigtigst er jo, at fødslen gik godt og ungerne var fine og levedygtige.
Jeg havde været lidt nervøs mht. Duchess, da hendes andet kuld mislykkedes. Hun fik veer, men de gik i sig selv igen og næste morgen kunne jeg ikke mærke liv og så afsted til dyrlægen, hvor hun fik vefremkaldende og kalk. Efterfølgende fødte hun jo så nogle døde unger... den største måtte jeg lirke ud, hun kunne ikke føde den selv... en kæmpe på 153 g. Men hun var frisk bagefter og havde ingen problemer med drægtighedssyge og dyrlægen mente, at det var et engangsproblem, der jo altså skyldtes en stor fastklemt unge.
Det gik jo så da heldigvis også fint denne gang.... Duchess sad fredeligt og nussede om ungerne, da jeg opdagede noget brunt bag hende.... var der kommet en unge til?  Det var for stort til at være en moderkage. Jeg tog det ud og det var et stenfoster el. mumie, om man vil på en 30-40 g, vil jeg tro. Man kunne tydeligt ane ben og tæer, men ellers var det bare en mærkelig brun klump. Da jeg senere rensede kassen og lagde nye håndklæder i, var der en lille brun klump... var det en moderkage? Men nej et lille bitte stenfoster på en 10 g. Man kunne stadig ane faconen og antydning af ben. Addr!  Hvorfor kommer sådan nogen stenfostre ind imellem? Jeg har prøvet det et par gange, hvor der jo også har været helt normale og fine unger i kuldet. Og Duchess havde jo haft en helt normal drægtighed. Underligt! Der kom også senere en ret klam moderkage tilhørende det store stenfoster. Heldigvis har det ikke påvirket Duchess negativt. Hun spiser fint idag og er frisk og glad og passer ungerne fint.

06.12.2006:

Jeg har været hjemme idag, da Trine vågnede i nat med høj feber og ondt i halsen... halsbetændelse viste det sig senere, da hun var til lægen og blev podet. Men da vi var trætte begge to grundet natteroderi, var vi inde og få en middagslur... ja, jeg var... Trine sov jo det meste af tiden alligevel. Og da jeg stod op kl. 13, så havde Askepot født. 3 fine røde drenge viste en nærmere undersøgelse... ingen satin, selvom faderen til kuldet er rød satin. Så Askepot er nok ikke bærer, som jeg havde håbet.  Der var desværre også en dødfødt rød hanunge på 96 g. Han var ellers fint rengjort og lå sammen med Askepot og de andre unger, men kølig og ikke i live. Så bliver man ked af, at man ikke var oppe og overvære fødslen, hvis man kunne have gjort noget. Jeg har jo før set, at hvis en unge er svag, så gælder det om at komme i gang med genoplivning med det samme... det kan jo ske, hvis ungen har været længe om at blive født. Men det ved jeg jo ikke, da jeg ikke var til stede, hvilket jeg jo heller ikke have været alligevel, hvis Trine ikke var syg og jeg havde været på arbejde. Nå, det nytter ikke at spekulere... jeg må jo glæde mig over de fine levende unger i stedet og Askepot, der passer dem fint.

05.12.2006:

Idag har Tabita og Tenanna så fået nyt hjem hos Helle i Århus. Helle har ventet tålmodigt på, at pigerne skulle nå op i vægt.... de er født 18.10., men var ikke så store fra fødslen og de vejer idag henholdsvis 320 g og 357 g, så Tabita har ventet lidt på sig.... nå, men så har muttepigerne jo bare hygget sig lidt længere hos mor. ;o)

02.12.2006:

Så har jeg fået min svenske skimmelhan Åke hjem igen.... Mia og Per fra Århus har været her og aflevere ham. Han har været ca. 2 måneder på damebesøg hos muttepigerne Niffer's LaToya og Daylights Yuppie. Og muttepigerne skal føde begge to om ca. 14 dage, så det bliver spændende, hvad der kommer ud af det. LaToya er en rød pige og Yuppie sort og creme.
Jeg har lige fået mail idag fra Helena fra Imargos Opdræt i Sverige, hvor hun glad fortæller, at Niffer's Rivano, som hun har købt af os, nu er blevet svensk champion. Han blev 1/3 og fik cert - sit tredje -  ved udstillingen i Tjörn. Hvor var det dejligt at høre og stort tillykke til Helena.

26.11.2006:

Jamilla har født her til morgen et sted mellem kl. 6 og 9, vil jeg tro.... jeg var oppe ved 5-6-tiden i nat og der var ingen unger endnu, men Jamilla var lidt urolig, så jeg tænkte godt, at hun snart skulle føde og da vi stod op kl. 9.30, så lå der 2 fine og tørre bebser hos hende. 2 gyldne MØ satinpiger på 110 g og 108 g. Flotte og uden ørefolder! :o) Sidst Jamilla fødte, fik hun også 2 bebser, så sådan skal det altså være hos hende...  nemt at overskue. ;o) Jamilla havde ikke spist moderkagerne, så dem måtte jeg fjerne, da de ikke  ligefrem lå og blev lækre... godt trampet ned i spånerne.... bortset fra det, var hun pæn og ren bagi og ungerne er friske og livlige.

25.11.2006:

Idag lykkedes det sør'me at få taget kuldbilledet af Donna May og bebser med hjælp af lidt grøn bestikkelse. ;o) Fik også taget billeder til mine kommende kuld.
Jeg har haft besøg idag af Jane fra Højbjerg, der har fået lov til at låne Muffe til hendes gyldne hun Niffer's Xenia. Den anden hun Niffer's Xanadu skal nok vente lidt endnu, da hun er noget mindre... men hun er jo også satincrested.

24.11.2006:

I onsdags kom der en familie fra Struer for at købe McCloud, vores sidste teddyhanunge. De har startet opdræt op, så McCloud kommer helt sikkert til at hygge sig. ;o)  Han er blevet fin og stor.
Idag kom der en familie fra Stilling for at købe en hanunge Rambo til deres store han Matti, der har mistet sin kammerat Silas. Jeg har allerede fået en mail om, at sammenføringen er gået godt, så det var jo dejligt.
Her til aften har Trine og jeg så hentet Donna May og hendes 4 bebser hjem. De har jo gået hos mine forældre, siden vi skulle på udstilling i sidste weekend. Den mindste bebs, der vejede 42 g sidste fredag morgen, vejer nu hele 85 g!  Så hun har taget pænt på... men min mor har også været flittig med vællingen til de mindste og de er nu også begyndt at die selv. Skønt at de kunne overleve, selvom de var godt slappe efter fødslen. Nu er de livlige og friske... det er lykkedes at tage enkeltbilleder... se under fødte kuld, men kuldbilledet må vente... de er ikke til at styre på en tønde land, de små bebser. ;o) Og de har alle taget pænt på. Donna er også god ved bebserne. En meget tålmodig mor, der hele tiden sidder med bebser under sig. Skønt.

20.11.2006:

Det går fint med alle Mamounas bebser... den mindste på 55 g vejer 72 g nu. Vi var ovre forbi mine forældre for at se til Donna May og hendes bebser, der jo har boet der, mens vi var væk. Den lille bitte skimmelpige på 42 g har øget sin vægt til 60 g. Ja, alle ungerne har taget fint på. Den lille kan endda selv die nu, selvom hun og den mindste røde han stadig får tilskud af vælling. Donna bliver hos min mor indtil weekenden, da "lillen" jo ellers ikke kan få vælling, mens jeg er på arbejde. Men alle bebserne er livlige og mobile nu. Dejligt at det er lykkes at redde de små, selvom de var lidt svage i starten efter en hård fødsel. Jeg mangler at få taget billeder af bebserne... men det bliver nok først på fredag, når jeg får dem hjem igen.

19.11.2006:

Bedømmelserne starter igen og det går bedre denne gang for Trines børnedyr Tatiana. Lee New giver hende cert og en 3. plads. Senere får Tatiana også en favoritpræmie fra Lene Colding... Trine blev meget glad for den søde tøjhund. Tak Lene! Kiara får cert igen og hun kommer endda op i Børne-BIS. Trine ville så gerne have haft en pokal, men det blev nu ikke denne gang. Kiara fik ellers en fin bedømmelse.
Alle mine røde får cert idag af Carol Sharp, UK og ditto Zinnia, min røde skimmel. Både Quintess og Kalahari bliver kaldt op i BIG dog uden placering. Da bedømmelserne trækker ud, vælger Carol Sharp at få vist alle satinerne samtidig og så lave BIG samtidig. Hun er meget hemmeligsfuld og vi aner ikke, om vi har fået cert eller ej. Det viser sig til præmieoverrækkelsen, at både Penelope og Zolena har fået cert. Det vil sige, at alle vores 8 dyr har fået cert idag og dermed er Quintess både dansk og svensk champion. Zinnia, Penelope og Zolena er ligeledes DKCH nu. Virkeligt overvældende at komme hjem med 13 certer og 4 champs!. Trine vinder endvidere vægtkonkurrencen igen samt agurkespisning med Kiara. Så hun er meget glad og stolt. Vi har fået afleveret vores salgsdyr til de nye ejere og der er endda 2 tyske opdrættere, der har været henne og spørge efter røde salgsdyr. Vi har dog kun dem med, der var reserveret på forhånd. men tyskerne får vores kort. Hen ad 23-tiden kan vi endelig køre hjemad. Vi har Lea fra Daylights med, der har vundet overvældende - hun er godt belæsset med store rosetter, pokaler osv., så det er en glad bil-fuld, der kan vende næsen hjemad. Efter Vejle holder vi dog ind ved Mac D til den obligatoriske godnat-burger og er hjemme ca. kl. 0.30. Godt trætte med tilfredse med resultaterne. Dyrene er også trætte og får en godnat-bid, inden dynen kalder. Det har været en fin udstilling og vi har fået snakket hyggeligt med vores mange mutte-venner. Vi har genset Niffer's Nico Lillemand, udstillet af Nanna fra Ballerup og mere tam og veltilpas mut, skal man vist lede længe efter. Vi hilste også på Zaragon, Ivanhoe og Bugatti af vores opdræt, der også blev udstillet. Sjovt at se dyrene igen som store. ;o)
Uha, der er lang tid til næste udstilling!

18.11.2006:

Vi står tidligt op og jeg får de sidste ting på plads i bilen... nu skal jeg bare lige eftertjekke mutterne, inden de kommer i transportkasserne. Zinnober har stadig lidt skæl, så hun må blive hjemme... tager ingen chancer, selvom hun ikke er spor rød eller irriteret i huden. ØV.. ville ellers gerne have udstillet min smukke pige. Da vi skal have Hvide Rose i kassen, opdager jeg, at hun igen er fuldstændig fyldt med hømider. Hvor kommer de fra?... buret blev renset, burfællerne vasket... det er fuldstændigt uforståeligt. Trine og jeg afgør, at hun bliver hjemme, da vi regner med, at hun skal op som et af de første børnedyr og vi ikke har tid til at få gjort hende pænt i stand. 9 dyr kommer i kassen samt 5 salgsdyr, som er reserveret på forhånd. Afsted mod Kolding, hvor vi ankommer efter en times tid og må stå i indtjekskø næsten lige så længe. Dyrene bliver tjekket af Maria Hjort og hun opdager en lille ungdomsbyld hos min juniorhun Izadora... den var der ikke dagen før, hvor Lea også lige kiggede mine dyr igennem... men det kan jo gå stærkt. Så Izadora kom i karantæne og de andre gik igennem nåleøjet. Stress på med at få anbragt dyrene, men endelig var de da på plads og man kunne slappe lidt af. Jeg havde heldigvis fået trimmet noget i forvejen, så der skulle bare lige rettes lidt til. Der var også fin tid til at få ordnet dyrene inden fremvisningen. Bedømmelserne startede ikke før ved middagstid.
Jeg fik cert på Penelope og Zinnia, der var oppe ved Gerry Harvey, UK og Penelope blev endvidere kaldt op i BIG - da bedømmelserne trak ud, skulle Kenneth Hansen dømme ensfarvet og det kan nok være, at folk fik Herome og vatrondeller frem for at fjerne de sidste hømider... undertegnede inclusive. ;o) Det gik også meget fint.... troede at alle mine 3 røde fik cert... Kenneth sagde i alt fald X hver gang til sekretæren. Senere viste det sig, at Yolene ikke fik cert alligevel og da jeg spurgte Kenneth, sagde han, at det havde han taget tilbage igen og grinede. Nå... det var jo bare ærgerligt... det gik ikke så godt for Tatiana... Trines børnedyr. Vi har åbenbart ikke fået klippet bagkløerne tæt nok, så Tatiana ender på en sidsteplads, men Trines børnedyr Kiara fik da sit første cert og vandt i øvrigt vægtkonkurrencen for hunner over 6 mdr. og så var Trine jo glad. Jane fra Højbjerg udstillede 2 hunner af vores opdræt Xanadu og Xenia og Xenia fik sør'me også cert (Xanadu fik så cert om søndagen viste det sig senere). Aftenen sluttede sent med pizza-spisning og musik. Både Trine og jeg var trætte... jeg havde jo kun fået 3 timers søvn, den nat Donna fødte og vi gik forholdsvis tidligt i soveposerne, selvom jeg nu ikke sov særligt godt gr. larm fra musik, snorken og folk, der væltede div. gymnastikredskaber osv. ;o)

17.11.2006:

Efter muttevask har jeg og Lea fra Daylights den vane at skulle have en lille snak i telefonen om tingenes tilstand og 5 min. over midnat skriver Lea en SMS, om vi liiige skal tage 5 min. i tlf. Som sagt så gjort. 5 min. udvikler sig til mindst 1 times hyggeligt muttesludder og bagefter skal mutterne da lige have en tot godnat-hø. bedst som jeg fodrer, opdager jeg, at Donna May er ved at føde... præcis på dag 70. Der kommer 2 unger - en rød og en skimmel og de bliver grundigt rengjort og begynder at bevæge sig omkring. Hun kan da ikke være færdig, tænker jeg, da jeg stadig kan se buler på siden. Nej... 15-20 min. efter får Donna veer igen. Og hun har veer... der sker bare ingenting. Ingen unge parat i fødegangen. Nu bliver jeg lidt nervøs og giver Donna kalk og druesukker. Det vil hun gerne have. Donna fortsætter med at have veer endnu 20 min. - jeg begynder at tænke i dyrlægebaner...  regner på knapper... uha, dyrt her midt om natten, men jeg kan jo ikke bare lade hende sidde og gøre ingenting. Jeg går lidt ud i køkkenet for at hente mig et kop kakao og styrke mig på, inden jeg ringer. Da jeg kommer ind igen, er der ved at glide en unge ud i høet. Den virker helt livløs. Donna lader den ligge... træt som hun er. Jeg tager ungen og den er slap. Jeg begynder alligevel genoplivning... den skal da have en chance, selvom jeg ikke regner med noget. Jeg puster forsigtigt i ungens mund... der ser ikke ud til at ske noget, men jeg fortsætter alligevel.... et lille hik? Skete der ikke noget.. jo, jeg tror det og fortsætter og fortsætter. Masserer ungen kraftigt for at få liv i den. Nu har vi jo prøvet det tidligere med Bumbles unger. Der begynder lige så stille at ske noget... ungen er meget lille, men den begynder at trække vejret. Jeg ved jo, at Donna har gået de 70 dage ud, så den bør jo være udviklet i lungerne, selvom den er lille. Donna er kommet lidt til sig selv imens og nusser om sine første 2 unger. Jeg regner ikke med, at der kommer flere nu, da der er gået 20-30 min. efterhånden. Den lille bitte unge varmer jeg i hånden, da den er meget slap, men den trækker vejret nu. Sør'me om ikke Donna får veer igen.. en moderkage måske, men nej. Endnu en unge fødes... den kan da ikke være i live, tænker jeg, men den gisper efter vejret, da hinden bliver bidt over. Donna renser lidt, men lader den så ligge og koncentrerer sig om de første unger. Jeg tager også denne unge ud og renser og varmer den. Den er også meget slap, men har hele tiden trukket vejret selv. Jeg prøver at lægge dem ind til Donna, men hun flytter sig sammen med sine første unger - en pæn skimmelpige på 96 g og en rød dreng på 80 g. Tror nok ikke, at de sidstfødte har en chance, da de første jo allerede render omkring... Det skal de nu have, tænker jeg. En lillebitte skimmelpige på 54 g og en flot rød dreng på 74 g. jeg gør en varmedunk parat og vikler ind i et blødt håndklæde. Her tilbringer de små natten nede i en kasse ved siden af min seng. De ligger helt slapt spredt ud med benene og den lille kan ikke holde balancen. Jeg spekulerer da også på, om de i det hele taget er i live næste dag, men jo... de skal have chancen.
Klokken er efterhånden 4-5 om natten og jeg skal have Trine op og i skole næste morgen. Da uret kimer kl. 7, kigger jeg hurtigt ned i kassen til ungerne. De ligner sør'me unger nu. Sidder fint med benene under sig og er dejligt varme. Jeg vejer bebserne igen... her til morgen vejer den lille skimmel kun 42 g og den røde 73 g. Uha, jeg har aldrig haft så lille en unge før... men ind kommer de til Donna. Hun nusser om de førstfødte og kigger vist lidt forundret over de nyankomne. Men de får lov til at putte under hende. Godt for nu.
Jeg er godt træt her til morgen, men der er mange forberedelser, selvom jeg har vasket 7 af dyrene. Tagboksen bliver sat på, luftmadrasser og soveposer m.m. bliver pakket.. mad og drikkeflasker til dyrene. Lea (Daylights) og jeg tager ud og handle grønt ind til weekenden og dyrene derhjemme. Mine forældre skal passe dyrene, mens vi er på udstilling og der skal være nok grønt. Dagen skrider frem og jeg giver de små nye vælling, da de er lidt slappe og ikke kan følge helt med de andre. Tit sidder de lidt for sig selv og det kan jeg ikke lide. Jeg bestemmer mig for at ringe til min mor for at høre, om hun vil have Donna og de små over og passe, mens jeg er væk. Ellers får de små nye ikke mad nok, er jeg bange for. Det vil min kære moder heldigvis godt og Trine og jeg tager over med Donna og ungerne og får installeret dem i et tremmebur sammen med vællingpulver m.v. Da vi kommer hjem, er det sengetid for Trine og jeg får vasket Tatiana og Hvide Rose. Sidstnævnte har mindst en milliard hømider i sin hvide hvirvelpels, men de forsvinder da endelig efter 4 ganges vask i div. lækre produkter indkøbt hos Dias Shop. Jeg havde planlagt lige at gå alle udstillingsdyr igennem inden sengetid, men det opgiver jeg og går stagetræt i seng kl. 23.45.

16.11.2006:

Der er gang i forberedelserne til udstillingen den kommende weekend. Jeg fik vasket 3 dyr igår og har taget resten bortset fra Tatiana og Hvide Rose her til aften. Jeg har vasket Ilyana, men har bagefter bestemt, at hun bliver hjemme, da hun ikke har fået form og fylde igen efter fødslen d. 9.10., så der er alligevel ikke nogen stor chance for, at hun skulle få sit 3. cert, når hun er lidt slap endnu. ØV... ren og pæn nu, men hun bliver hjemme. Jason kommer heller ikke med gr. et stort hak i tuden. Kianna har jeg opgivet.... hun har vist sig helt umulig at trimme, skråler og bider. Desuden har hun hømider så det gør noget.... de har fået en ordentlig gang Herome... meeen nej, ingen Kianna med, da jeg har min pulsåre kær. ;o) Så det bliver til 11 dyr. Er lidt i tvivl mht. Zinnober, da hun har skæl i pelsen, men hun bliver vasket og så må jeg se.

15.11.2006:

Der var en dejlig overraskelse, da jeg stod op og gik ind til marsvinene. Mamouna havde født i nattens løb og der lå 5 fine bebser hos hende. En nærmere undersøgelse viste, at det var en eng. crested pige på 96 g, 2 skimmeldrenge på 97 g og 90 g... den store meget veltegnet og fin, en amr. crested skimmeldreng på 78 g og en eng. crested skimmeldreng på 55 g. Der var ryddet pænt op... ikke en moderkage i sigte og Mamouna var meget ør over bebserne. De skulle helst tilbage så hurtigt som muligt. ;o)
Ingen satiner imellem, så jeg må nok konstatere, at Rubin ikke er satinbærer, som hans brødre Ramazotti, der nu bor hos Musses Opdræt og Rivano, der bor i Sverige hos Imargos Opdræt, har vist sig at være. Den sidste bror Ram-A-Jean har netop fået sit første kuld hos Kroghs Opdræt i Ålborg, og det har vist sig, at han også er bærer, da der er en satinskimmel i kuldet.

12.11.2006:

Trine er vaks, så mens jeg gik og gjorde rent hos mutterne i værelset, kom hun farende og gjorde mig opmærksom på, at Santana var dårlig. Ganske rigtigt... Santana sad og pustede sig op og da jeg tog hende op, havde hun lidt blodigt væv bagi. Hun var parret for 3 uger siden, så måske en tidlig abort? Jeg gav hende baytril og hun blev taget fra One-Ear sammen med Jamilla og Smilla, der skal føde inden så længe. Mamouna blev også taget fra Rubin idag... hun har termin d. 16.11. Så der blev en del omflytninger... jeg satte også Chianti til Kalahari og Paprika til Yondalar. Da jeg manglede plads, røg One-Ear ind til Maid Marian, der fødte for lidt over 2 måneder siden. Hun er en stor mut ligesom sin mor Galadriel, så hun skal ikke gå for længe og blive for fed. Hun fødte jo også kun 2 unger sidst og tabte sig nærmest ikke. Hendes normalvægt er 1200 g. En meget stor dame.
Ved 13-tiden fik vi besøg af en familie fra Silkeborg, der købte et par muttedrenge til deres børn. Leander og Pollux får et nyt godt hjem hos Emil og Andreas, er jeg sikker på. Drengene har lånt bøger om marsvin og var meget interesserede i at komme til at passe dem godt. Så de fik vejledninger med hjem om fodring, kloklipning m.v. samt et AT. Det kunne jo være, at vi har et par kommende nye medlemmer af Dansk Marsvine Klub. ;o)
Her til aften er Santana heldigvis kvikket op. Hun spiser og drikker igen og hygger sig sammen med Smilla og Jamilla. Ellers har hun bare gemt sig i høet tidligere... godt at hun er i bedring.

10.11.2006:

Jeg fik lidt af et chok her til morgen. Kigger jo som noget af det første ind til mutterne for at se, om alle har det godt og for at give morgenmad. Og der manglede en unge hos BumbleBee! Jeg troede ikke mine egne øjne... Viviane var der simpelthen ikke! Tænke.. tænke.... jeg havde hende ude igår aftes for at give en tår vælling. Hun trænger egentlig ikke til det mere, da hun har lært at die selv, men hun  og Vitesse fik lidt i starten, hvor mor Bumble jo ikke havde det så godt efter fødslen. Vitesse får også stadig lidt og Latifas ene røde hununge Wanja, der stadig ikke har lært at die selv.
Så jeg kiggede ind til Latifa og Sera og talte unger.... men der var "kun" de 9 bebser, som der også skulle være. Kiggede ind i alle andre bure, selvom jeg var ret sikker på, at jeg ikke havde sat hende forkert ind. Men nej... ingen Viviane. Så var der jo kun muligheden for, at hun var hoppet ud over glaskanten på skabsburet. Egentlig ret utænkeligt, de er 21 cm høje - men alligevel... mor Bumble ligger tit og hviler op af glasset og når bebserne hører, at vi er ved at stå op, så står de og skriger efter vælling. Kunne Viviane have stået oppe på sin mor og så være faldet ud på den måde?
Trine og jeg begyndte at lede på gulvet... kigge under skrivebordet, ved siden af skabsburene.... jeg var efterhånden ret bange! Var hun kommet til skade, løbet ud af mutterummet eller? Jeg kom til at løfte op i tæppet, jeg har liggende over sofaen og hvad var det, der sad helt inde tæt op af sofaen... jo, det var sør'me Viviane.... uskadt så det ud til. Jeg tilbød hende vælling og hun var glubende sulten... hendes lille hjerte dunkede vist lidt mere end normalt, men appetitten fejlede ingenting og da jeg bagefter satte hende ind, var der heldigvis intet i vejen. Puha, sikken lettelse! Jeg var ikke taget på arbejde uden at have fundet hende... men det var heldigvis ikke nødvendigt at komme med nogen dårlige undskyldninger denne gang. ;o) Hvor var det heldigt, at der ikke var sket hende noget.... men jeg har jo også et tykt gulvtæppe med filt under, så det har jo nok afbødet faldet... men stakkels lille muttepige. hvor må hun have været bange. Gad nok vide, hvor længe hun har siddet der.

31.10.2006:

Så har endnu et dejligt kuld set dagens lys. Da jeg stod op her til morgen havde Latifa endelig født... jeg har gået og kigget efter unger flere dage efterhånden, da hun var godt tyk. ;o)  Hele 5 bebser har hun fået denne gang og som sædvanligt har hun klaret det hele til UG. Der er ryddet totalt op...ikke en moderkage at se og alle unger er renset fint. Hun er bare så god en mor... Det er blevet til 2 piger og 3 drenge.... 2 meget fine skimler imellem - drenge. Der er også en lidt mørk skimmelpige med snip samt en rød dreng og en rød pige. Det er Latifas 4. kuld og hun skal pensioneres nu. Så flere af ungerne er på standby, indtil jeg ser, hvordan de udvikler sig. Men Latifa plejer at lave super unger og jeg har beholdt mange af hendes afkom.
Heraf kan nævnes DKCH Niffers Duchess, Niffers Donna May (1 cert), Niffer's Mariella, Niffers Cherie, Niffers Chianti og så har jeg børnebørnene Niffers Quintess, der jo har dansk og svensk cert og er blevet BIS6 samt Julles Paprika, der er efter Niffers Dina, der bor hos Anne Marie fra Julles Opdræt og Kelly Red-Shot Solomio, der er efter Niffers Mercuria (1 cert), der bor hos Solomio's Opdræt. En rigtig god hun er Latifa og vi er meget glade for hende, da hun har det skønneste temperament oven i købet. ;o)  Et meget fint kuld fra Tiffy som rosinen i pølseenden.

30.10.2006:

BumbleBee er stadig meget træt her til morgen, men jeg kan da se, at hun har spist en smule peberfrugt og agurk samt en lille smule tørfoder. Hun har ikke mælk til ungerne endnu, men de putter hos hende og jeg har givet både hende og ungerne vælling. Bumble har også fået ekstra kalk, druesukker og bio-lapis her til morgen. Hun ser frisk nok ud i øjnene, synes jeg og spræller godt nok, når hun er oppe og få væske. Men træt er hun og hviler meget. Alle ungerne er heldigvis friske og livlige.
Da jeg kom hjem fra arbejde, gav jeg Bumble græs, mælkebøtter og persille og det åd hun heldigvis med god appetit. Her til aften er hun meget kvik og ungerne er også begyndt at die nu. Så nu kan vi ånde lettet op igen. .o)

29.10.2006:

Her ved middagstid opdagede jeg, at min crestede røde pige BumbleBee lige havde født.. hun lå og slikkede en unge, en skimmel og der lå endnu en unge hos hende. Pænt stor så det ud til.
Så fik Bumble veer igen og hun pressede og pressede og der skete bare ingen ting.... da der var gået en ½ times tid på denne måde, ringede jeg til Lea (Daylights Opdræt). Der var ingen unge at se i fødselsvejen og nu var jeg blevet godt nervøs. Lea troppede heldigvis hurtigt op og kunne give lidt moralsk støtte. Der skete stadig ingenting bortset fra, at BumbleBee havde veer. Jeg ringede til dyrlægen og fik at vide, at jeg skulle prøve at stikke en finger op og mærke efter... evt. vende ungen. Vi ringede også til Sisse, der også lovede at kigge forbi for at se, om hun kunne hjælpe. Uha... jeg rystede vist som et espeløv og nu kunne vi se noget i fødselsvejen.. et øre! Ungen måtte ligge helt forkert. Der var gået så lang tid efterhånden, så jeg regnede ikke med, at der var liv i ungen. Lea syntes heller ikke, at hun kunne mærke liv i maven.... så mens Lea holdt BumbleBee, hev jeg i øret det bedste jeg kunne og det er godt nok svært at få fat i sådan et lille og glat øre... ind imellem smuttede det ind igen og så måtte vi vente på nye veer.
Endelig var øret der igen og så fik jeg fat og lidt efter lidt blev ungen lirket ud. Den var helt slap... død regnede jeg med.. men var der ikke en lille bitte bevægelse... jo, ungen fik kunstigt åndedræt og pludselig kom et lille gisp efter vejret. Jeg fortsatte med kunstigt åndedræt, samtidig med at ungen blev masseret... imens dette stod på, fødte BumbleBee en unge til... Lea fik overdraget den unge jeg stod med og fortsatte med kunstigt åndedræt, mens jeg fik befriet den sidste unge for hinden. Den var lige så slap som den første. Den fik også kunstigt åndedræt og det befriende lille gisp efter vejret lød igen... denne unge var sør´me også i live... med nød og næppe. Jeg masserede og gav kunstigt åndedræt... den virkede endnu mere slap end den anden unge og flere gange troede jeg, at det var forbi... men nej, ungen hang ved livet og gradvis blev der mere og mere liv i den. Lea havde masseret den anden unge grundigt og den var nu ret tør og så overtog hun den sidste unge og gned godt og grundigt på den, til den også kom med små piv... ligesom når mor rykker i pels og ører. Puha... sikken forskrækkelse. Ungerne var stadig svage og vi blev nødt til fortsat at varme dem og gnide på dem. BumbleBee, der var meget træt, fik kalk og druesukker. Lea blev så nødt til at gå, da hun havde en aftale og vi havde ringet til Sisse, at hun ikke behøvede at køre alligevel, da ungerne nu var ude. Jeg lavede en varmedunk til BumbleBee og ungerne... Bumble fik også lidt smertestillende samt mere kalk og druesukker. Hun spiste en lille smule agurk og mælkebøtter, men trængte vist mest til hvile nu. Så hun lå nu roligt i en lille kasse på varmedunk med ungerne samlet om sig.
Her til aften er alle ungerne kvikke og BumbleBee ser også lidt friskere ud. Hun har spist lidt gulerod og persille og er kommet ind i sit bur igen, hvad der så ud til at passe hende godt. Hun har født 4 skimler - 2 piger på 75 og 115 g og 2 drenge på 92 og 113 g. Det var ikke en gang den største, der ikke kunne komme ud... hun havde født den på 75 g og 113 g og det var hanungen på 92 g, der åbenbart lå skævt. Hans ene lille øre ser ikke helt pænt ud efter den hårdhændede behandling... hele kanten er flosset, men det vigtigste er trods alt, at han er i live. Puha, sikken oplevelse! Det var godt, at vi var der og kunne hjælpe, ellers var det helt sikkert gået galt. Og STOR tak til Lea for at komme farende og hjælpe og til Sisse, som også var på vej. Dejligt med så gode mutteveninder!

28.10.2006:

Idag var Lea og jeg til Generalforsamling i kreds 4 ude hos Eva (Alexanders Opdræt) på Djursland. Vi havde en hyggelig eftermiddag blandt muttevenner og fik da også set Eva's lækre mutter.

24.10.2006:

Så har jeg endelig fået taget billeder af Emmely's kuld. Jeg kan ikke vælge mellem ungerne endnu, så indtil videre er alle satinskimlerne på standby. Jeg har allerede fået flere henvendelser på dem. ;o)

22.10.2006:

Igår var Trine og jeg sammen med Lea fra Daylights til muttehygge i Århus hos Anne-Mette fra Von Hope. Der var også mange andre muttemennesker og opdrættere. Janne fra Dias havde shoppen med. Der var lejlighed til at prøve de mange lækre produkter. Jeg havde taget Trines børnedyr Hvide Rose med. Hun skal med til næste udstilling og vi ville gerne se, om det var muligt at få hende gjort ren og hvid... og sør'me.... hun blev helt ukendelig... så flot og skinnende hvid blev hun. Så jeg fik vist også investeret lidt rigeligt i de lækre sager.
Jeg var spændt på at komme hjem, idet vi har 2 højdrægtige hunner, men der var ingen nye bebser ved hjemkomsten. Men kl. 0.30 i nat hørte jeg pludselig små lyde.... piv fra nyfødte, der får renset ører og pels.... så jeg stod op i en fart og da lå der allerede 2 nyfødte hos Emmely. Der kom yderligere 2 bebser. Allesammen drenge og en pæn vægt mellem 109 og 115 g. De 3 er megaflotte satinskimler og den sidste en gylden satin. AV! Jeg har lyst til at beholde dem allesammen.

18.10.2006:

Idag da jeg kom hjem fra arbejde, havde Sera født. 4 fine bebser sad der - fine og tørre og Sera havde ryddet fuldstændigt op efter sig... intet blod eller moderkager var der at finde. Det viste sig at være 2 røde piger begge på 83 g, en skimmelpige også på 83 g samt en skimmeldreng på 79 g. Skimmelpigen har en hvid plet under hagen og den lidt mørke rumpe, som mange skimler jo har. Skimmeldrengen er flot skimlet og han én lidt lysere fod. Jeg tror nu alligevel, at han bliver rigtig fin. Meget veltypet er han.
Sera's burkammerat Latifa er også meget interesseret i bebserne - nusser og slikker dem, hvis hun kan se sit snit til det. Og Sera har som heller ikke noget imod det. De er bare så fine venner.
Jeg havde nok ellers troet, at Emmely ville have født først.... hun vejer hele 1680 g og er bare "grande".
Senere i eftermiddag havde jeg besøg af Lea (Daylights), der skulle se unger samt Kjeld fra Dolphis, der læssede spåner m.v. af til os. Kjeld havde også en lille overraskelse med... det vil sige, jeg vidste jo godt, hvad det var, men Trine ved det ikke... i morgen når hun kommer hjem fra farmor og farfar, får hun en lille trefarvet skimlet aby-pige: Dolphis Rosalina. ;o) Jeg er sikker på, at hun bliver stjerneglad. ;o) Rosalina er lige 4 uger idag og er kommet over de 300 g... smaddersød er hun.

15.10.2006:

Idag har Trine og jeg været en tur i Århus for at aflevere Niffer's Nessie og Daylights Quintesse til Maja, deres nye ejer. Vi skulle alligevel til Århus og kunne så lige så godt have de små muttepiger med. Bagefter var vi nemlig omkring Tilst for at hente vores tagboks, som sad på Torben og Lones bil (Musses Opdræt), da vi sidst var til udstilling i Mørkhøj og forinden det i Lysekil, Sverige. Nu skal vi selv bruge den næste gang i Kolding. Vi benyttede også lejligheden til at se Lone og Torbens nye små muttebebser. Og bebser er jo altid dejlige. :o)

13.10.2006:

Idag har Nadina og plejebarnet Queen fået nyt hjem i Østbirk. Jytte og hendes datter Sandie har været og hente de små muttepiger, da Nadina nu endelig er nået op over de 300 g. Hun har været lidt længe om det, men idag lød vægten på 315 g. Sandie har vist ventet med længsel på denne dag og jeg er sikker på, at de små muttepiger nok skal få det dejligt.
Her til aften fik jeg tilmeldt os til udstillingen i Kolding 18.-19.11.06. Det er en dobbeltudstilling, så der er chance både lørdag og søndag. Uha, hele 14 dyr kom vi op på og jeg havde endda skrevet hele 20 op... men vi må jo begrænse os lidt. ;o)

10.10.2006:

Ja, så har Zolena også født... hele 5 bebser. 2 skimler og 3 ensfarvede eller satin. De er endnu ganske våde, så jeg afventer til senere med at tjekke dette. Den ene er rubinøjet... de andre har mørke øjne.
Vi var næsten lige kommet hjem, efter at jeg har hentet Trine i skolen. Jeg hørte et klynk og det var Zolena, der havde veer og ikke rigtigt vidste, hvad hun skulle gøre af sig selv.... det varede dog ikke længe, før den første unge var født og så kom de ellers på stribe. Zolena havde pænt tid til at ordne dem alle og hun klarede det super. Her er sandelig babyboom nu. ;o)
Da bebserne var tørre, viste det sig, at ingen var satin... sært når nu Gentle Look er satinbærer, at der ikke kommer en eneste satin. De 2 skimler er drenge... rigtigt fint aftegnede og god skimling. Alle de ensfarvede er piger. Så fin kønsfordeling igen.

09.10.2006:

Jeg går jo og venter bebser fra Zolena, Ilyana og Emmely og jeg var sikker på, at det var Zolena, der skulle føde først. Men her til aften, da jeg puttede Trine, kunne jeg pludselig høre spæde piv fra mutteværelset ved siden af.
Det var Ilyana, der lå og slikkede en lille bebs... en skimmel, kunne jeg se. Trine kom også op for at kigge. Da nummer 2 en rød unge var kommet ud, sendte jeg Trine i seng igen. Hun skulle jo gerne være frisk, når hun skulle op og i skole næste morgen. Det blev til endnu en skimmel til sidst.... og det viste sig at være: skimmeldreng på 80 g, rød pige på 96 g og endelig en skimmelpige på 100 g. Fine bebser. Ilyana havde gået med Kalahari siden efter udstillingen i Kolind i april, så hun har været længe om at blive drægtig. Men nu kom de længe ventede bebser endelig. ;o)  Ilyana klarede fødslen fint og ungerne ser friske og nysgerrige ud.
Det går fremad med Mariellas lille skimmelpige Qutie Pie.... hun får vælling mange gange om dagen nu og er begyndt at tage lidt på. Hun virker også meget friskere. Godt at man kan hjælpe lidt.

08.10.2006:

Næste morgen stod jeg op kl. 7.30 for at nå at trimme mine røde og Zinnia færdige før bedømmelserne begyndte. Først bagefter tillod jeg mig at få en bid morgenmad.
Det endte nu med, atjeg startede op med min opdrættergruppe. Det gik også vældig fint... det var Les Petherick, der dømte og han kunne åbenbart godt ide mine røde piger Cherie og Quintess... de blev i hvert fald 2 ud af 6 kun slået af Ove fra Golden Gates crestede. ;o) Det var jeg meget meget tilfreds med.
Bagefter var jeg oppe med min røde skimmel Zinnia. Hun fik ros i alle ender og kanter og jeg håbede på at komme op i BIG, men det var kun en sølvagouti og en gyldenagouti Miss Kristoff, der kom op. Nå, men det viste sig da senere, at Zinnia fik sit første cert og det kunne jeg jo kun være tilfreds med.
Så blev det endelig mine røde pigers tur. Alle dyrene fik ros for trimningen. Yolene og Cherie var i samme klasse og det blev Yolene, der vandt og fik cert. Quintess fik desværre ikke cert, men hun var ligesom også kørt lidt flad her på andendagen... der var nemlig meget varmt på udstillingen.
Så det blev mine resultater for denne gang.... en lang udstillingsweekend var slut og det blev lidt sent, inden vi var hjemme. Men alt i alt en god udstilling og hyggeligt selskab på turen og udstillingen.
Mine forældre har passet dyrene derhjemme, mens vi var væk og min mor sagde, at jeg lige skulle kigge på en af Mariellas unger... hun synes, at den sad lidt for sig selv og ikke var så frisk som de andre. Da vi kom hjem havde den tabt sig fra 95 g til 71 g. Jeg gav den straks vælling og den sugede ivrigt i sig. Den har åbenbart ikke kunnet finde ud af at die, for den spiste da fint grønt og tørfoder. Nå, men den må jo have en hjælpende hånd så.

07.10.2006:

Jeg hørte ikke vækkeuret tidligt næste morgen, men heldigvis havde jeg standby og blev vækket af min mor kl. 4.50. Og så kan det nok være, at jeg fik travlt. Endvidere ringede de fra Musses Opdræt kl. 5, mens jeg stod i badet. Nå, men dyrene blev fodret af, Trine blev purret og dyrene puttet i kasserne og så gik det mod Tilst, hvor vi flyttede vores ting over i Torben og Lones bil. Derefter gik det mod færgen... vi nåede lige til Mørkhøj Skole, inden indtjek sluttede. Der var ganske få i køen og det var ikke uden nervøsitet, at vi tjekkede ind, men det gik heldigvis glat denne gang. Ind kom vi og dyrene blev anbragt i deres bure med vand og mad. Så var der tid til at slappe lidt af, inden bedømmelserne gik i gang. Jeg fik trimmet Florian og Gabriella, der skulle op i henholdsvis satin og crested. De fik også nogle ganske fine bedømmelser, men ingen certer. Dommeren var fedtet og der blev kun uddelt 4 certer i den store satingruppe og kun 2 i crested!
Trine havde også Tatiana oppe i kæledyr - hun fik en fin bedømmelse, men blev kun 9 ud af 9. Ganske skuffende for Trine, der havde håbet på lidt rosetter. 
Efter bedømmelserne var der generalforsamling og senere fælles spisning. Trine var meget træt og kl. 22 lå vi begge i vores soveposer.

06.10.2006:

Idag var det tid til at få forberedt det sidste inden udstillingen i Mørkhøj... selveste DM.  Jeg var dog ikke særlig frisk og havde hovedpine mv. så forberedelserne tog en evig tid.... der var ordnet transportkasser, pakket, købt grønt ind og til sidst manglede jeg kun at få vasket dyr. Der var nogen mutter, der måtte blive hjemme, da de havde fået et hak.... Izadora og Lelina, der var de mindste og lavest rangerende blev ind imellem sat på plads af de større burkammerater med et hak bagi og der var stadig lidt bidsår bagpå. ØV.

Nå, men klokken var efterhånden 1 om natten og jeg havde kun fået vasket 7 dyr og skulle op næste morgen kl. 4.30 for at blive færdig og være ude hos Musses Opdræt i god tid, inden vi skulle med færgen fra Århus til Odden kl. 7.  Jeg valgte da efter nogle få overvejelser at lade resten blive hjemme, da hovedpinen og kvalmen tog på... de bedste dyr var ordnet og så måtte det være godt med det. Ellers ville der slet ikke blive nogen hvile, inden vi skulle op igen næste morgen. Så i seng og godnat.

05.10.2006:

Mariella fødte her tidlig morgen kl. 1.30. Jeg var faldet i søvn samtidig med Trine og vågnede så ved midnatstid, hvor jeg så lige måtte ordne de ting, jeg ikke havde nået tidligere på aftenen... dyrene fik deres godnatfoder, vand m.v.
Jeg var lige på vej i seng igen, da jeg hørte spæde piv og der lå Mariella og  slikkede sin første unge. Det blev i alt til 4 stk. unger:  3 piger... heraf 2 skimler på 95 og 89 g, en rød pige på 87 g og så en rød dreng på 76 g. Fine unger og Mariella klarede fødslen fint og ryddede godt op efter sig. Ikke en moderkage lå der tilbage. Det så ikke ud til at nogen af ungerne var satin, så måske er Åke ikke satinbærer alligevel, selvom begge hans forældre skulle være det og så er der jo kun 25% chance eller risiko, om man vil... for at han ikke er satinbærer. Men det ser ikke umiddelbart sådan ud... Penelopes bebs var jo heller ikke satin. Nå, jeg er nu glad for de fine bebser og en veloverstået fødsel. Den ene skimmelpige har en lille hvid snip på næsen, men ellers er ungerne fine og uden ørefolder.
Jeg måtte tage burkammeraten Penelope og hendes unge ud efter fødslen, da Penelope åbenbart synes, at det var hende, der skulle have så mange unger, så hun jagede Mariella væk og det var jo synd. Og Mariella var vist glad for lidt ro efter fødslen, så hun kunne hvile sig sammen med ungerne i ro og fred.

02.10.2006:

Idag har jeg haft besøg af Mia, der tidligere har købt LaToya af mig og Yuppie af Lea fra Daylights. Mia skal låne Åke af mig til sine piger. Det er på tide, at de kommer til han nu, hvis de skal prøve at have unger. Så det bliver spændende, hvad han kan præstere sammen med pigerne. ;o)

29.09.2006:

Så har Penelope født her til morgen.... da jeg fodrede ved 7-tiden spiste hun ivrigt løs og så pludselig kl. 7.30 lå der en bebs, som hun slikkede ivrigt. Den så meget stor ud og udstødte spæde piv. ;o)
Bagefter kom der en moderkage, som Penelope åd og så nussede og pussede hun ellers igen om sin bebs.... jeg ventede, at der skulle komme en unge til, men det gjorde der ikke. Hun var færdig. Trine rendte ud i haven efter lidt mælkebøtter til den nybagte mor og dem kastede hun sig også sultent over. Og så benyttede jeg lejligheden til at veje og kigge køn. Ungen viste sig at være en stooor rød dreng på hele 147 g!!! Ikke satin. Penelope havde taget ca. 266 g på, så hun må jo også havde lagt noget til sin egen vægt, når ungen jo altså vejede de 147 g.

28.09.2006:

Jeg fik vejet mine drægtige hunner i forbindelse med bur-rens. De har alle taget pænt på som forventet og jeg opdagede, at Penelope var helt åben nu. Hun har faktisk også termin i morgen.
Da hun kom ind i det rene bur, gik hun rundt og skrabede lidt rastløst  i spånerne, så jeg er ret sikker på, at fødslen er nært forestående. ;o)

24.09.2006:

Marshas Red Deliza har fået 3 fine bebser. Deliza har jeg fået af Søren fra Hiawathas Opdræt og hun er ikke kommet hjem til os endnu - hun går ude hos Dolphis Opdræt, hvor Søren og Tinna stadig har de fleste af deres resterende dyr gående. Jeg ville ikke så gerne flytte hende lige inden fødslen, for hun er en ældre pige på 5 år, som Søren ved en fejltagelse havde fået sat til han og jeg havde lovet Søren at give hende et hjem på hendes gamle dage. Hun havde overraskende klaret fødslen fint og født 3 unger på 70 g, 95 g og 110 g. Det er ret fantastisk! Jeg regner med at få dyrene hjem om en uges tid. ;o)  Der er 2 skimmelpiger - den ene med blis, den anden amr. crested og så en ensfarvet dreng.
Far til ungerne er Hiawathas Komala. (satincrested)

Den stolte mor med sine fine bebser:

23.9.2006:

Vi skal til og i gang med forberedelserne til DM.... med 14 tilmeldte dyr er der noget at se til... og mange er nye dyr, der ikke har været trimmet før, så der ligger lidt af et arbejde forud, men jeg glæder mig til at få bedømt mine nye unge dyr. Trine og jeg skal køre sammen med Musses Opdræt og vi har bestilt billet til færgen tidligt lørdag morgen.
Ilyana og Zolena er taget fra nu.. de har taget pænt på og der er godt med liv i maven. Jeg er meget spændt på bebserne.

19.09.2006:

Vi vågnede op til en død Galantha her til morgen. ØV, hvor en skam og sikket et tab! Galantha er af engelsk blod og en dejlig mørk avlshun, så jeg havde virkelig set frem til hendes kuld og bestemt ikke regnet med at miste hende. Hun var jo i super form og det er så uvirkeligt, hvor hurtigt det går, når mutter får drægtighedssyge. Forbasket sygdom! Den kunne vi godt være foruden.... men dyrlægen sagde, at der intet var at gøre ved tænderne, når mutten var højdrægtig. Bare sørge for godt med den føde, hun kunne tygge og det gjorde jeg også, men det var altså ikke nok. :o(

18.09.2006:

Der er blevet opdateret med billeder af de nye dyr, der manglede og til kommende kuld. Der er også kommet unger på salgssiden.

Galantha aborterede her til morgen 4 stk. unger 10-12 dage før tid. De havde kun hår på hovedet og øverst på ryggen. Jeg er bange for, at hun har problemer med sine tænder, da hun har undgået de hårdere fødeemner her på det sidste så som foderpiller og gulerødder. Hun virker lidt nedstemt her til aften, så det er ikke så gode tegn! Hun har fået baytril, smertestillende og masser af kalk, druesukker og blendet foder, så håber det bedste og frygter det værste. :o(

13.09.2006:

Sent igår aftes ringede Lea (Daylights) med en chokerende meddelelse.... hendes gyldenagouti satinhun Irish, der havde født 3 smukke bebser i fredags, lå pludselig død uden forudgående sygdom og nu stod Lea med 3 moderløse unger. Jeg bad hende komme straks med de små, for jeg har jo 2 forholdsvis nybagte mødre.... Maid Marian, der fødte 2 unger i lørdags og Bella, som fødte 3 unger d. 4.9.
Et kvarter senere var Lea's mand forbi og aflevere de stakkels små. Jeg satte pigerne ind til Maid Marian og drengen ind til Bella... det passede bedst størrelsesmæssigt og så havde begge hunner nu 4 bebser hver.
Jeg gned ungerne med lidt af strøelsen, så de kunne lugte lidt mere bekendt og der var heller ikke de store problemer. Bella startede med at snuse til den ny dreng over det hele og så jog hun ham væk. Det lod han sig nu ikke kyse af.... jeg tog Bella op og lagde ham til og han begyndte straks at die ivrigt.
Bagefter havde jeg begge piger ude og die ved Maid Marian efter tur.... de var begge meget sultne. Da jeg bagefter rensede deres små numser, havde der også ophobet sig en masse pøller, så de har haft spist godt... intet tegn på, at deres mor har været dårlig i længere tid.
Klokken blev henad 2, før jeg gik i seng.... jeg ville være sikker på, at de nye små havde det godt og ikke blev jagtet... men det gik forbavsende fint.
Her til morgen så jeg både drengen die Bella og den store pige die ved Maid Marian. Jeg tog derfor den mindste af pigerne ud og lagde til... hun var meget sulten og diede hele 20 minutter. Det blev derfor også lidt senere, at jeg kom på arbejde idag.
Da jeg kom hjem igen, observerede jeg alle ungerne die selv, så jeg må sige, at familiesammenføringen er gået ud over al forventning. Jeg vejede de små og de har alle taget på fra i morges... som man kan se af billedet nedenunder, føler de små sig allerede hjemme hos deres nye mødre. Og det glæder mig meget... man har så ondt af sådan nogle små pus. Så det er godt, at man kan hjælpe.... de har nok en meget større chance, når de har fået en ny marsvinemor, fremfor at de skal flaskes op. ;o)
Lea var lige oppe og se til sine bebser her til aften og så mærkede vi også lige på mine drægtige hunner... Galantha skal nok føde om en 14 dages tid... der var meget liv i maven... Ilyana er sør'me også drægtig nu... hun har gået med han siden april og er lige pludselig begyndt at bule ud. Og så er Zolena nok den næste i rækken. 1085 g er hun oppe på. Derefter kommer Mariella og Penelope nok. Så der bliver masser af bebser indenfor de næste 2-4 uger.

Maid Marian med den ene af sine egne unger under hagen og de små satin agoutipiger, der føler sig hjemme hos deres nye mor.

11.09.2006:

Der var mega stress på op til NM i Sverige grundet de sk... hømider.  Min røde pige Quintess og en af salgshannerne havde mange og de var ikke sådan at fjerne. Men fredag eftermiddag var der pakket.... udstillingsdyrene var i kasserne sammen med de 2 salgshanner, der var reserveret på forhånd til Fenix Marsvin og Pure Sounds i Sverige.
Trine og jeg kørte sammen med Lone fra Musses Opdræt og Maria fra Obsessions var også med, så hun ikke skulle køre alene den laaange vej. Vi tog ekspress-færgen fra Frederikshavn, der var ovre på 2 timer. Og så gik det mod Lysekil nord for Gøteborg, hvor udstillingen blev afholdt.
Da vi nåede frem, var der mørkt og nej, hvor var der nerver på i bilen, hvor vi sad og polerede på dyrene inden indtjek. Der blev ved med at komme hømider af på vatrondellerne, så vi var vist rystende espeløv, da vi gik hen til indtjek. Quintess var stadig lidt fugtig i pelsen af alco-gelen, så hun blev efterset grundigt af den svenske indtjekker, der i øvrigt ikke tjekkede for andet end hømider! Maria og Lone kom heldigvis også ind. Dyrene kom på plads, fik aftenfoder og vi kørte rundt i de svenske gader på jagt efter Krøniker-hemmet, som var vores natlogi.... ingen skilte, men en række danske biler på P-pladsen viste os vej.
Næste morgen stod vi op ved 8-tiden og kørte tilbage til Idrætshallen, hvor vi gav vores dyr morgenmad m.v. Der blev også tid til vores egen morgenmad, inden bedømmelserne startede. Amelia, vores lille gyldne RØ pige kom op. Hun fik en fin bedømmelse.... var meget lovende, sagde den engelske dommer... skulle bare lige vokse lidt til.  Trines kæledyr Tatiana var også oppe lørdag og blev 5 ud af 8. Det var en lidt mærkelig bedømmelse, synes jeg. Den svenske dommer Pia var meget hårdhændet.... der skulle partout skrabes noget ud af dyrenes ører, så de sagde PIV og neglene skulle være klippet helt jævnt over. Det vil sige, at hun samlede dyrenes kløer og så skulle de være helt parallelle, selvom nogle af dyrenes tæer jo af naturen er længere end de andre. Meget skørt. Sussi Slangerups dyr bed dommeren i fingeren og det var fortjent med den hårdhændede behandling, hun lagde for dagen. Nå.. fy, Anette... det må jeg vist ikke sige.... men jeg synes sgu, at dommeren havde lidt godt af det. ;o)
Lørdag aften fik jeg en glædelig meddelelse fra Danmark.... min mor ringede, at Maid Marian havde født. 2 fine bebser sad der i buret hos hende... helt tørre og fine. Og der var ryddet totalt op efter fødslen. :o)
Søndag havde vi kun et dyr oppe... vores røde pige Niffers Quintess var oppe mod en svensk han Fenix Bellorofon. Jeg var sikker på, at han ville vinde på farven... han var en anelse mørkere end Quintess, men hun vandt grundet sin bedre type og trimningen! Yes! Cert til Quintess. Det kunne jeg kun være tilfreds med.
Danskerne markerede sig godt især lørdag, hvor der var mange danske placeringer, men også søndag var der meget fine resultater. Tillykke til jer alle og tak for hyggeligt selskab på udstillingen.
Jeg havde glædet mig meget til at hente min nye røde satinhan Fenix Brimi og jeg fik også lejlighed til at beundre hans søster Tira, der fik cert. Tak til Lotta fra Fenix Marsvin for den dejlige han. Lotta fik til gengæld Niffer's Camelot med hjem. Nyt blod til os begge.
Jeg fik også Fenix Ricardo med hjem til Dolphis Opdræt - han var til salg fra privat person og Helena fra Imargos havde opdaget, at han stod til salg.
Jeg skulle ikke have andre dyr med hjem, men da Ewa Sonesson fra Polka Pigs ankom søndag og viste mig en sød lille skimmelpige.... ja, så var jeg solgt og med hjem kom hun.
Vi måtte køre søndag ved 15-tiden for at nå færgen, så vi så ikke den store BIS-finale. Men hørte senere resultaterne. Vi var med den store færge hjem og turen tog lidt over 3 timer. Vi fik et chok, da vi kom ned til bilen igen... der var bare megavarmt på dækket og dyrene havde det SÅ varmt i kasserne.... det kan nok være, at vi fik lukket vinduer op og da vi kørte fra færgen, måtte vi lige ind til siden og have alle dyrene ud og tjekke. Heldigvis var alle dyrene i orden, men hvor blev vi dog bange. Der blev luftet godt ud og Maria sad med et af dyrene på skødet resten af vejen hjem. I Tilst hos Lone blev der pakket ud og pakket om.... Trine og jeg kørte mod Låsby med Maria bagefter... hun skulle overnatte hos os, så hun ikke skulle køre den lange vej hjem i mørke.
Godt trætte og endelig hjemme fik vi installeret dyrene for natten og en lang weekend var ovre. Der blev kigget på de nye bebser... 2 piger - ensfarvede gyldne og meget søde typer. Desværre ørefolder, men utroligt yndige. Og så kaldte dynerne og vi gik trætte i seng. Gaaab!

04.09.2006:

Vi har gået og ventet bebser med længsel her de sidste dage og idag meldte de sig endelig på banen. Vi var lige en tur forbi mormor og morfar og var hjemme igen lidt før kl. 19.00. Jeg kiggede straks til Bella og hun havde sør'me veer. Og det havde hun faktisk i meget lang tid, så jeg var begyndt at bide negle.... endelig dukkede der et hovede ud bagpå og jeg måtte hjælpe med at lirke ungen ud - en fin trefarvet pige på 110 g, viste det sig senere. Efter et stykke tid meldte unge nr. 2 sig - en trefarvet skimlet dreng på 122 g og som rosinen i pølseenden endnu en trefarvet dreng på 114 g. Bella slikkede sine bebser, spiste lidt mælkebøtter ind imellem og så røg der da også et par moderkager ned. Meget fine bebser og da jeg ville tage et par bedre billeder af skimlen og pigen, så løb mit kamera tør for strøm.... så jeg måtte bruge, hvad jeg fik filmet i første hug... typisk! Så tager nok et par nye billeder i morgen.

03.09.2006:

Idag har jeg haft hyggeligt besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt. Hun havde Julles Colombus med til mig - en rød hanunge efter DKCH Natasjas Röda Fabian og Julles Columbine. Fabian var ellers pensioneret og vi troede ikke, at han kunne lave unger mere, men det kunne han så alligevel. ;o) Så nu må vi se, om Colombus bliver lige så god som sin far.
Vi spiste frokost, da Anne Marie havde kigget på dyrene og tog derefter ud til Dolphis Opdræt, hvor Anne Marie skulle købe foder og så hentede vi begge en ladning friske majsplanter. Jeg hentede ellers 20 stk. i torsdags, men de har for længst fået ben at gå på. ;o) Så nu bliver mutterne glade igen....
Jeg har sat Smilla og Jamilla til han i dag.... min nye satinskimmel One-Ear har fået æren.
Og så har jeg solgt 2 marsvin til en sød familie fra Viborg. De har været skrevet op et stykke tid og børnene var ved at være utålmodige, så jeg besluttede mig for, at de kunne købe Fanny, da jeg også har søsteren og broderen gående. De fik så mor Gala med som selskab, da hun ikke skal have flere kuld og hun er sådan et sødt og børnevenligt marsvin. Så nu får hun og Fanny rigtigt den opmærksomhed, de fortjener. Jeg er sikker på, at de nok skal få det rigtigt skønt.

01.09.2006:

Trine og jeg var en tur forbi Gitte fra Amazing Opdræt idag for at aflevere Malaxis Kagney, som vi har lånt til vores Bella (Amazing Jeanne D'Arc). Bella er højdrægtig nu og vi glæder os meget til vores første teddybebser. Bella har Trine jo fået af sin mormor. Vi har været glade for at huse Kagney, som er en rigtig sød teddydreng. ;o)  Forhåbentlig har Bella tænkt sig at føde piger til os, for Gitte skal også gerne have en pige for parringen og Trine regner bestemt med at skulle beholde en lille pige.... så vi har altså bestilt piger! ;o)

31.08.2006:

Idag har Lea, Trine og jeg været en tur forbi Dolphis Opdræt for at afhente foder og en stor ladning friske majsplanter. Desuden skulle jeg hente et par mutter fra Hiawathas Opdræt. Jeg har været så heldig at få lov til at købe en dejlig satinskimmelhan Hiawathas One-Ear... den smukke dreng var så uheldig at få bidt sit ene øre af som unge (deraf navnet), men ellers er han megaflot... og han kan jo stadig lave smukke unger. ;o)  One-Ear går sammen med Hiawathas Emmely... en meget mørk nærmest rød satinhun. Supersmuk! Og hende har jeg også fået lov til at købe.... så det er 2 meget skønne mutter, der nu får hjemme i Låsby. Tak til Søren! ;o)
Vi har også Hiawathas Gorgeous Girl med hjem, der skal til parring hos Muffe's Tulip. Hun er virkelig en smuk pige.
Jeg skal til at tænke på at tilmelde mig DM... fristen er 7. september! Og så gøre klar til Nordisk... vi skal jo gerne være helt hømidefrie, når vi tager til Sverige. Jeg skal følges med Lone fra Musses Opdræt og Maria Hjort fra Obsessions, så det skal nok blive rigtigt hyggeligt.
Jeg ved endnu ikke, om jeg tør tage Ariane, min satinskimmelpige med. hvis hun igen skulle blive irriteret i sin hud af shampooen... eller stresse over den lange tur. Godt nok er hun helt fin i huden igen... men man ved jo aldrig.

26.08.2006:

Nedtur! Vi blev F.... afvist ved udstillingen i Frederikshavn idag. Vores gyldne satinskimmel Ariane havde lidt rødme i armhulerne og nogle få skæl. Ingen sår... men afvist bare på mistanken om skab. Surt surt show! Hun var ikke rød igår, men det kan jo være shampooen, hun ikke kunne tåle eller stress, da hun ikke har været på udstilling før og hun var også helt oppe og køre over at blive badet.
Jeg fik senere Kenneth til at se på hende og han mente, at det sagtens kunne være stressbetonet, men han ville dog ikke gå mod de andre indtjekkere. Han syntes ikke, at jeg skulle behandle hende... og hvorfor skulle jeg også det? Mine dyr har sgu ikke skab!!! Møg ærgerligt for hun er ellers så fin og blank i pelsen.... og der var intet at se andre steder og de andre dyr fejlede intet.
Hvor var det også synd for Trine, som sådan havde glædet sig. Og al den tid, energi og ikke mindst penge man har lagt i det. ØV! ØV! ØV!
Men hvis man skal sige noget som helst positivt så fik jeg mine nye røde dyr fra dommer Herbert Janssen. De ser meget lovende ud.
Herbert ville gerne komme på besøg i efteråret og se mine dyr og meget gerne købe nogen røde og skimler. Han syntes meget godt om Cherie og Quintess, som han fik et kig på i kasserne. 
jeg fik lige snakket kort med nogen af de andre søde muttefolk, men humøret var kun til at køre hjem igen. Trine tudede ude i bilen. Vi havde haft Lea med til Frederikshavn, men hun havde fået lovning på at køre med andre hjem og så kørte vi den laaange vej hjem igen...  udmattelsen fik Trine til at sove hele vejen hjem. Heldigvis kan man sige... men bortset fra det er der kun et at sige: Røvtur!

25.08.2006:

Jubiii. Guldpigen fik endelig veer her i eftermiddag. Først kom der en stor tilsyneladende gylden unge... hurtigt derefter 2 stk. skimler... den ene med blis og endelig endnu en ensfarvet. Det var ikke til at se, om de var satin så længe de var våde. Guldpigen klarede fødslen til UG og pakkede hurtigt ungerne ud, selvom de kom næsten med 5 minutters interval. En meget hurtig fødsel, men Guldpigen havde tjek på tingene.
Ved nærmere undersøgelse viste det sig at være 2 skimmelpiger i buff satin på 117 g og 82 g, en buff satinpige på 112 g og en ensfarvet buff dreng på 95 g. Et meget charmerende kuld. ;o)
Dejligt at Guldpigen fødte inden udstillingen, så jeg ikke skulle gå og bekymre mig om hende, når vi var på udstilling.
Dagen var ellers travl... der blev trimmet og pakket til den store guldmedalje. Dyrene blev vasket igår.... jeg havde besluttet at lade Braveheart blive hjemme, da han var slunken efter at have fået 2 nye koner. Jondalar havde fået et bid bagi og Kiara havde fået spist noget af pelsen på den ene side.
Overvejer også Jamilla, da hendes underfarve er lidt lys og jeg er bagud med trimningen... nu må vi se.
Bortset fra det synes jeg, at mutterne ser rigtigt godt ud.... virkelig smukke røde og så skal jeg jo have nye røde dyr hjem fra Tyskland, som dommer Herbert har lovet at tage med fra opdrætteren Dominik Meyer. Vi glæder os.

21.08.2006:

Miriel var alligevel ikke drægtig - hun har ikke taget en disse på, siden hun blev taget fra, så idag er hun sat sammen med Muffe.

21.08.2006:

Det er slet ikke blevet bedre med Idol og han er begyndt at se lidt slap ud i betrækket. Det er ikke nemt at made ham, for det meste af maden kommer ud igen med undtagelse af vand, men der er da kommet lidt vælling i ham. Afsted til dyrlægen igen igen. Dyrlægen siger, at det er nødvendigt med en mundhuleundersøgelse under narkose, så jeg kører igen og skal så have besked i løbet af dagen.
Om eftermiddagen ringer dyrlægen med en kedelig besked.  Idol har en slem tandfejl, så tænderne er vokset hen over tungen og ligesom har dannet en bro. Den stakkels mut kan så slet ikke bruge tungen til at synke med. Dyrlægen anbefaler en aflivning, da Idol ellers skal have ordnet tænder under bedøvelse hver 2-3 måned og det er jo ikke holdbart. Så jeg må desværre give mit samtykke, selvom jeg er meget ked af at miste min dejlige skimmeldreng, som har givet sådan nogen fine unger. Snøft. De pokkers tænder!

18.08.2006:

Det er desværre ikke blevet bedre med Idol, så afsted til dyrlægen igen idag. :o(  Det er en anden dyrlæge idag og hun mener, at Idol har ondt i munden efter at der har siddet noget fast. Hun kan umiddelbart ikke se noget galt. Så Idol får noget smertestillende samt baytril for en evt. betændelse og jeg sørger for at give ham godt med væske. Dyrlægen siger, at vi nu skal se, hvordan det går i løbet af weekenden.

17.08.2006:

Vi var til dyrlægen med Idol idag, da han var begyndt at savle og ikke kunne tygge maden... det faldt simpelthen ud af munden, når han prøvede at spise.
Dyrlægen kiggede efter og der sad noget gulerod fast mellem de bagerste kindtænder. Det var besværligt at få ud, men endelig lykkedes det og vi kunne køre hjem med Idol igen.

07.08.2006:

Mormor ringede her til morgen og brokkede sig.... hun havde næsten ikke lukket et øje i nat, da Fanny peb i vilden sky hver gang Hippie snusede til hende. Og det kan vi jo ikke have, så Fanny blev skiftet ud med Hippie's mor Holly... så er der da for pokker ingen ballade og mormor kan få sin nattesøvn igen. ;o)

06.08.2006:

Idag er Trines mormor blevet marsvineejer. ;o) Hun har været helt vild med Holly's ene unge Hippie, lige siden hun blev født og sagt... arrrj, hende kan I da ikke sælge. Hun er så sød og køn og I har jo ingen sorte og mere i den dúr. ;o)
Så igår fik mormor en mail, om hun ville have Hippie samt en burkammerat og et tremmebur og idag flyttede Hippie og Fanny så ind hos mormor. Morfar var lidt bekymret for, om hans urtehave ville få ben og gå på, men han er nu den første til at komme ind med lidt godt fra haven til mutterne.... så de små muttepiger skal nok blive godt forkælet.
Til aften var Lea og jeg en tur ude hos Dolphis Opdræt... vi havde en hyggelig aften og Lea fik en hvirvelpige med hjem og jeg fik Møllersminde's Ann med hjem til parring hos Jappe. Jeg havde også kig på en lille rød muttepige Mirinda, som jeg håber på kommer til at flytte til Låsby inden så længe... ikke Kjeld?   ;o)

05.08.2006:

Jeg er så glad og taknemmelig for, at Duchess har klaret skærene..... det ville have været forfærdeligt at miste hende også.  Desværre klarede Filinas lille røde dreng det ikke.. han havde ellers taget fint på - hele 16 g og diede fint, men tordag morgen trak han vejret hivede og et par timer efter var han død... der havde ellers ikke været noget at mærke på ham... det eneste var, at han tit sad for sig selv, så måske alligevel var der noget i vejen, selvom han jo diede og løb omkring. :o(
Det går heldigvis godt med hans søster skimmelpigen Kianna og Santanas 2 bebser Jason og Jonathan vokser også helt vildt. De bliver helt suveræne de 2 drenge, runde hoveder og ÅH så brede....

03.08.2006:

Her til aften satte jeg Latifa og Sera sammen med Vladimir.  Bride og Lady blev sat sammen med Braveheart... samtidig blev Mïriel taget fra, selvom jeg ikke ved, om hun er drægtig. Selvom man jo tænker sig om en ekstra gang, når man sætter dyr sammen efter de uheldige oplevelser... der er ca. 3 uger til Guldpigen og Cutie skal føde, så det er forhåbentligt ikke så tryggende varmt til den tid.

02.08.2006:

Det er ved at være for meget det her!... jeg har mistet Duchess' kuld, som jeg ellers har glædet mig helt vildt til!
Duchess havde taget lidt over 350 g på og vægten har steget støt gennem hele drægtigheden og jeg har mærket masser af liv i maven hele tiden..... jeg har gået og bidt negle, for det er jo stadig meget varmt i vejret.
Igår aftes ved midnatstid troede jeg, at det var ved at være oppe over... det så ud som om, Duchess fik veer. De var ikke særligt kraftige og et stykke tid efter holdt de op igen og Duchess gav sig bare til at æde igen. Jeg blev dog urolig ved at se, at hun havde blødt lidt frisk blod i spånerne, men hun virkede helt upåvirket og jeg kunne mærke liv i maven. Så har det nok bare været plukveer, tænkte jeg.
Jeg lagde mig til at sove på sofaen i mutteværelset for at lytte efter fornyede tegn på fødsel.
Det skete dog ikke og næste morgen valgte jeg at tage forbi dyrlægen, da jeg ikke kunne mærke særlige livstegn i maven, selvom Duchess stadig var helt frisk og spiste glad. Dyrlægen var også i tvivl, om der var liv nok i maven og da hun kunne mærke, at Duchess var helt åben og hun jo havde termin, blev vi enige om, at fødslen skulle sættes i gang. Duchess fik en indsprøjtning med kalk og ve-stimulerende og vi blev sendt hjem sammen med Duchess for at afvente den kommende fødsel, som gerne skulle gå i gang inden for en times tid. Det gjorde den også... efter ca. 3 kvarter fik Duchess veer. Hun pressede og pressede og ud i fødselsvejen kom et kæmpe hoved. Hun kunne ikke presse ungen helt ud og jeg måtte hjælpe med at lirke ungen ud. Den havde matte blålige øjne, så jeg kunne se, at den desværre var død. :o(
Det var ikke let, men til sidst lykkedes det og ud gled en kæmpestor unge.. hele 153 g - en skimmel og ÆV som sagt stendød! Duchess gav sig til at æde og et kvarters tid senere fik hun veer igen... denne unge gled ud af sig selv... 131 g, men igen en stendød unge. Sidste unge vejede 110 g og lige så død som de andre.  Jeg ringede til dyrlægen som aftalt, da fødslen var overstået og jeg kørte igen afsted til klinikken med Duchess, som skulle have antibiotika, binyrebarkhormon mod drægtighedssyge og noget til at få livmoderen til at trække sig sammen. Dyrlægen gav hende endvidere noget glucose under huden for at hendes sukkerbalance kunne være i orden. Dyrlægen mente, at ungerne var gået til, da fødslen gik i stå aftenen før.... Duchess kunne have været i underskud af kalk og så kan musklerne ikke trække sig ordenligt sammen, sådan at hun kan føde. Jeg kan bare slet ikke forstå, hvis hendes kalkbalance ikke var i orden... alle dyrene har fået masser af grønt hver dag - Lea og jeg er i skoven næsten hver dag for at plukke frisk græs som ekstra tilskud og de drægtige hunner får både havregryn samt væske med kalk og druesukker. Det er mig helt ubegribeligt.... og ja, varmen kan selvfølgelig stresse dyrene, sagde dyrlægen.... men giver det for lavt kalkspejl??? Jeg har hørt, at mange andre opdrættere også har haft problemer her i varmen  - både med for lille vægt på ungerne, aborter osv.
Heldigvis var Duchess slet ikke sløj efter den kedelige oplevelse - hun spiste dygtigt og da hun ligesom kiggede sig om efter ungerne, så satte jeg hende ind til Santana og hendes bebser, sådan at hun havde selskab og måske kunne hjælpe med at passe ungerne. Det gik også helt fint med at sætte dem sammen.... Santana er mild og god og enes med alle. Den sidste moderkage kom indenfor en time efter hjemkomsten og så skulle Duchess have baytril endnu 2 dage.

30.07.2006:

Filina døde i nat ved 3-tiden... den forbandede drægtighedssyge! :o( Heldigvis har Santana adopteret hendes bebser og de dier hos hende uden problemer.

29.07.2006:

Jeg giver Filina ekstra kalk og druesukker m.v., da hun virker lidt nedstemt efter fødslen. Hun klukker til ungerne og samler dem under sig, så jeg håber, at de finder ud af at die hende og at det går fremad. I aften skal vi til fest hos Lea fra Daylights Opdræt og Gitte og Kjeld fra Dolphis er også inviteret... det skal nok blive hyggeligt! ;o)
Jeg har også solgt Ram-A-Jean idag... han skulle ellers have været til Sverige i forbindelse med Nordisk, men den kommende køber havde ikke overført pengene som aftalt og så gik han til nummer 2 på ventelisten i stedet... jeg havde endda hele 4 interesserede købere på venteliste. Charlotte Krogh blev den heldige og hun vil nu udstille ham i Frederikshavn og så skal han bagefter til at avle små gyldne skimler hos hende.  Jeg havde ellers meget overvejet at beholde ham selv, men nu får jeg snart en rød satinhan hjem fra Sverige og en rød ensfarvet han hjem fra Tyskland og så må man jo prioritere. Jeg har jo også beholdt hans bror Rubin. ;o)
Jeg er blevet kontaktet af en finsk opdrætter, der er interesseret i at købe en rød han og da jeg ikke har nogen til salg lige p.t., har jeg henvist hende til Dolphis Opdræt, der har mange unger til salg for tiden. Men det er meningen, at vi i fremtiden skal bytte unger, sådan at vi begge får nyt blod - hun og veninden har købt alle de røde fra Cakhayas Opdræt, der i sin tid overtog alle Mette Lybeks bedste røde, så det bliver meget spændende!

28.07.2006:

Jeg har haft besøg af Dominik Meyer fra Tyskland og hans lillebror Michael på 14 år. De havde været på ferie i Ålbæk og skulle nu på vejen hjem til Tyskland afhente en del marsvin hos mig, som Dominik havde reserveret. De kom igår sidst på eftermidddagen og ville gerne overnatte til i dag for ikke at skulle køre i den værste hede med mutterne. De havde nemlig ikke air-condition i folkevognsbussen, der var indrettet med sovepladser, køleskab, komfur m.v.
Så Dominik fik bare set sine nye mutter igår og der røg da også et par ekstra med i købet. Han ville også gerne besøge Dolphis Opdræt, så efter vi havde spist pizzaer, så ringede jeg til Kjeld, som heldigvis var hjemme og Kjeld fik også afsat en rød hununge samt en rød hanunge til Dominik. Yderligere skulle Dominik have en rød skimmelpige Bella fra Julles Opdræt, som Anne Marie afleverede hos mig ved hendes sidste besøg. Og han skulle have en rød skimmeldreng med til Hannelore, en anden tysk opdrætter og så røg Saphira også med i købet til Hannelore.
Jeg var tidligt oppe her til morgen og pludselig opdagede jeg, at Filina fik veer.  Der gik et stykke tid og så kom den første unge - en fin rød dreng på 70 g og lidt senere en meget flot skimmelpige på 68 g.
Så havde Filina veer nok et kvarters tid mere, før der skete noget... denne gang var det desværre en dødfødt unge.. den havde vist været død et stykke tid, for øjnene var helt matte og blålige. Igen havde Filina veer meget længe og så kom der 3 døde unger mere... ingen tegn på liv overhovedet- De døde unger var 3 drenge på 65 g, 91 g og 61 g og så en enlig pige på 66 g. 3 skimler imellem.... dog ikke særligt veltegnede og den ene med blis, men ærgerligt alligevel.  Jeg tror igen, at det er varmen, der er skyld i både den lille størrelse på ungerne og så de dødfødte unger. Filina var utilpas en dag i sidste uge, hvor hun ikke rigtigt ville spise... så jeg var noget bekymret og gav hende kalk og druesukker.... jeg fik gang i hende igen og hun kvikkede op og ville gerne have grønne lækkerier m.v., men der har noget allerede været noget galt med nogen af ungerne på det tidspunkt. Hun tog heller ikke så meget på her til sidst i drægtigheden som normalt. Nå, hovedsagen er at hun er i live og at der er levende unger i kuldet. ;o)
Dominik og hans bror stod op, mens Filina var ved at føde og bagefter spiste vi morgenmad. Så var det tid til at pakke dyrene i kasser - nedskrive navne på kasserne osv. De regnede med at det ville tage en 5 timers tid, før de var hjemme i Bremen, Tyskland, så det var ret heldigt, at det var regnvejr her til morgen... dejlig temperatur for dyrene at køre i. Det er meningen, at jeg også skal have mig nogen nye mutter fra Dominik.... nyt blod til mine røde. ;o) Han er den største rød opdrætter i Tyskland og til august får jeg en ny mørk rød han samt 2 hunner - det glæder jeg mig meget til. Dominik havde ikke selv flere røde skimler tilbage, så han var meget glad over at få lov til at købe nogen gode skimler af mig. Hvis Dominik ikke selv har mulighed for at komme til udstillingen i Frederikshavn med mutterne, så har den tyske dommer Herbert Jansson lovet at tage dyrene med. Kan næsten ikke vente!!!  ;o)
Det var ellers ret underholdende sådan at have tysk besøg... jeg snakkede en blanding af engelsk og tysk og Dominik snakkede tysk, som jeg for det meste sagtens kan forstå og de 2 brødre ville gerne lære nogen danske ord, så det havde vi megen sjov ud af. ;o)  Og jeg fik nyttige oplysninger om andre rød opdrættere i Tyskland, der bare ikke har hjemmeside... en Thomas Larsen, der stadig har en masse efterkommere af Mette Lybek dyr og så Opdrættet Taka Tuka Land, som jeg ikke troede eksisterede mere.. men det gør det og hun har gode dyr. Dominik lovede, at han nok skulle holde udkig efter gode røde mutter til både Dolphis Opdræt og mig.
Det var nu lidt trist at sige farvel til så mange mutter på én gang, men man kan nu en gang ikke beholde dem alle.... og nu går de i hvert fald til en seriøs opdrætter. ;o)

26.07.2006:

Lea var forbi her til aften og vi fik tilmeldt vores mutter til udstillingen i Frederikshavn... hele 14 dyr blev det til for Trines og mit vedkommende og Lea fik tilmeldt 11 dyr. ;o)

25.07.2006:

Det går fint med Santanas små unger..... vægten er støt stigende nu, efter at den var faldet til kun 58 g og 61 g. Jason og Jonathan vejer nu henholdsvis 68 og 70 g, så det er jo dejligt, at det går den vej. Begge ungerne er også friske og livlige og Santana er meget omsorgsfuld overfor de små. De er så kære med deres store kuglerunde rubinøjne... billederne jeg har fået taget yder dem slet ikke retfærdighed, da blitzen gør øjnene helt røde i stedet for... ja, det gælder forøvrigt også af Santana, der jo selv har smukke rubinøjne.
Og så går jeg ellers bare og venter på, at Duchess og Filina skal føde... Duchess har faktisk termin idag og Filina i morgen, så der kan snart ske noget igen på bebse-fronten..
Vi kræser også rigtigt op for mutterne, som jo lider noget under varmen.... vi er i skoven hver dag for at plukke en masse frisk græs og mælkebøtter. Den nærliggende lille skov og markvejen er ved at være udtømt for friske grønne ressourcer, så vi må en smut med bilen til en større skov for at fylde poserne op. Og så har vi jo nok også indkasseret en snes myggestik hver. Krads!

23.07.2006:

Santana havde født søndag morgen da vi stod op... Trine gik ind for at se til dyrene kl. 8.30 og sagde: "Åh nej, Santana har født og der er døde unger! "
Det kan nok være, at jeg fløj op af sengen og det første man så var ganske rigtigt et par døde unger ved siden af Santana... men heldigvis sad der da også en levende unge henne i hjørnet.. små runde rubinøjne kiggede op på os. Da jeg ville tage de døde unger ud, flyttede Santana sig og ud under hende smuttede en lille skimmel... så var der da heldigvis 2 levende unger. Jeg fik vejet og kigget køn... det var små unger - skimlen en dreng på 65 g også rubinøjne og den gyldne en dreng på 70 g. De 2 døde unger var også gyldne drenge på henholdsvis 76 g og den sidste var ikke pakket ud og vejede kun 58 g.
Heldigvis virker ungerne friske og sunde nok... og Santana passer dem fint. Øv, med de døde unger... jeg var ellers oppe til ved 2-tiden i nat og Santana kunne da godt have født dér... hun var helt åben, men virkede ikke som om, hun havde tænkt sig at føde foreløbig. Men hun har nok bare ventet på, at jeg skulle rufle i seng.  Måske har varmen haft indflydelse på ungernes ringe størrelse... dyrene har pustet i varmen og bare ligget og haft det varmt.. de har drukket meget, men nok ikke spist så meget som ellers... de har ikke orket meget andet end at ligge og slappe af. Lige som os andre. Men Santana har det i hvert fald fint nu - og er glad for sine unger. De ser fine ud og meget veltypede og ingen ørefolder i kuldet. Skimlen er også meget veltegnet... det er mit første kuld efter svenske Braveheart. Nu skal de bare tage på i vægt!

19.07.2006:

Jeg har flyttet lidt rundt idag for at få kabalen til at gå op. Nogle bure er delt op, så Duchess, Filina og Santana er taget fra og går nu i det bur, hvor de skal føde...  spørg mig lige, om de piger bliver overvåget ekstra godt efter vores triste oplevelse med Birdie.
Åke er sat sammen med Penelope og Mariella... jeg ville ellers gerne have udstillet Penelope til august, men vægten er nu 970 g, så jeg venter ikke længere, selvom jeg godt ved, at hun er ud af en slægt af meget store satindamer.
Holly og hendes unger er kommet til at gå sammen med sine 2 søstre Tatiana og Tiny, hvilket afstedkom lidt gniderier i starter... den vilde jagt gik - dog uden at nogen blev bidt... det var vist lidt mere en afmærkning af grænser.

18.07.2006:

Vrææææl! Vores bange anelser kom desværre til at holde stik. Lea, Trine og jeg var på muttebesøg hos Dolphi's Opdræt, da dyrlægen ringede ved 21-tiden, at Birdie desværre var død. Hun vågnede aldrig helt op af narkosen og operationen var ellers gået så fint uden komplikationer. Så han forstod egentligt ikke helt, hvad der var gået galt. Ungerne så også "fine" ud... forstået på den måde, at de ikke havde været døde længe, men det gik alligevel galt. (det var den samme dyrlæge, der sidste år udførte kejsersnit på vores Kiara - så han er meget kompetent).
Stakkels søde Birdie... vi kommer til at savne dig. Vi havde glædet os sådan til ungerne.... Bye Bye Birdie!
Idag har vi gået den tunge gang til dyrlægen for at hente vores transportkasse og betale regningen (kr. 2.088,67 incl. en stor dåse C-vitaminpulver og en KW medicinshampoo)... og desværre uden at få vores kære Birdie med hjem i live. :o(

17.07.2006:

Vi har været til dyrlægen med Birdie idag... og hun har fået kejsersnit. Dyrlægen fjernede 4 store døde unger fra hendes mave og hun er i skrivende stund ved at vågne op fra narkosen, får binyrebarkhormon for at undgå drægtighedssyge og vi skal hente hende i eftermiddag ved 17-tiden.
Jeg opdagede her i weekenden, at hun havde tabt sig lidt i stedet for at tage på og jeg har holdt ekstra øje med hende og mærket på maven. I aftes kunne jeg mærke fint liv i den ene side af maven og hørte også tænderskæren.... jeg kunne dog intet mærke i den anden side af maven og jeg sad endda længe med hende. Men Birdie spiste fint og virkede frisk..  Jeg besluttede dog alligevel, at jeg ville forbi dyrlægen og få hende tjekket. Og for en sikkerhedsskyld fik hun også kalk og druesukker.
Her til morgen var Birdie ikke synderligt interesseret i morgenmaden og da jeg havde hende oppe og mærke på, synes jeg ikke, at der var noget særligt liv i maven....  jeg fik derfor en hurtig tid hos dyrlægen og allerede kl. 10.15 var vi til undersøgelse. Dyrlægen følte også Birdie igennem... desværre har de ingen ultralydscanner... det var ellers et stort ønske, men dyrlægen kunne heller ikke rigtigt mærke noget liv i maven... vi besluttede derfor i samråd, at Birdie skulle have kejsersnit og samtidig steriliseres.... Birdie var sat til han d. 11. maj og havde egentlig tidligst termin d. 21.7., men dyrlægen sagde, at det var meget store fostre og det var selvfølgelig et sats, hvis hun ikke var fuldgående, men jeg havde en dårlig fornemmelse.... jeg kunne se på Birdie, at der var noget galt og kejsersnit var jo den eneste mulighed for at redde hende, hvis fostrene var døde. Ellers ville hun jo ret hurtigt få drægtighedssyge. Dyrlægen var nu meget enig, da hun jo som sagt heller ikke kunne mærke liv. Så Trine og jeg kørte hjem og dyrlægen lovede at ringe, når operationen var overstået og Birdie var ved at vågne op igen.
Så nu håber vi meget, at Birdie klarer skærene efter operationen og ikke får drægtighedssyge. Vi har i hvert fald reageret så hurtigt, vi næsten kunne, synes jeg og så kan man jo ikke gøre ret meget mere.... andet end at håbe.

Nå ja, her i eftermiddag har vi så lige solgt Evan og Xander til en sød familie fra Malling. Børnene ville så gerne have marsvin og vi er sikre på, at de nok skal få det godt.

Puha, dyrlægen har lige ringet her i eftermiddag, at jeg ikke får Birdie hjem idag alligevel. Dyrlægen syntes, at Birdie stadig var for groggy efter narkosen, til at det var forsvarligt at sende hende hjem idag. Hun ville blive overvåget og få væske- og smertebehandling.  Nu er jeg da bare rigtig bange! :o(

16.07.2006:

Jeg har fået besked idag fra Carola i Tyskland, at alle dyrene er nået godt frem til Berlin og at hun er meget tilfreds med dem, så det er jo dejligt. Jeg kunne ikke lide, at dyrene skulle rejse i sådan en varme, men heldigvis var der jo altså air-condition i bilen.
Det går også godt med lille nye Lelina... hun blev straks accepteret af den flok, hun blev sat sammen med... Galadriel, Jamilla og deres hununger. Lelina har ikke bestilt meget andet end at spise og har taget 25 g på bare fra igår.
Men der er også masser af frisk grønt hø til mutterne hver dag. Jeg og Lea (Daylights) har hentet 60 baller lækker nyslået hø hjem.. helt grønt og velduftende. De 50 baller ligger i min carport, da Lea ikke har så meget plads... men mutterne er vilde med det og jeg bruger jo mindst en balle hø til mutterne om ugen, så der skal noget til. Men hø kan de heller ikke få for meget af, mener jeg... det holder maven i orden, holder dem beskæftiget og de får brugt deres tænder, så mine mutter har altid hø i deres bure. Det må være en mutte-ret sammen med frisk vand og en fyldt foderskål. ;o)  Og så selvfølgelig masser af grønt. 
Lea, Trine og jeg skal også på Det blå marked idag og købe billig grønt... sidst havde de majs, lækker peberfrugt og agurker til ingen penge.
Jeg skal flytte lidt rundt idag, da jeg nu altså har solgt 3 hanner... det giver lidt plads og jeg skal have taget Åke fra Duchess og Jappe fra Filina og Birdie.
Der er jo fødsler i vente her sidst på måneden. ;o)

15.07.2006:

Idag har vi fået 2 mutter på ferie i 14 dage - Uranus og Pasquinel... 2 "gamle" kendinge af eget opdræt. Familien havde pasningsproblemer her i ferien og så sagde vi ja til at have de 2 drenge på ferie. De er vokset godt og blevet nogen meget flotte mutter, nu lydende navnene "Gumle" og "Gnaske"..
Så har jeg også haft besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt idag. Anne Marie havde 4 dyr med, der skal afhentes af en tysker idag. Jeg har 3 dyr (Chili, Dino og Yucatan), der skal med samme tysker. Tyskeren har været på ferie og har lovet at tage dyrene med hjem til en tysk opdrætter Carola Heise.
Anne Marie havde også lille Lelina med til os fra Møllersmindes Opdræt... en sød skimmelpige, der er delvis betaling for en parring. Så det var rigtigt hyggeligt... vi spiste frokost og Anne Marie kiggede unger osv.
Klokken 17 ankom tyskeren og vi fik pakket dyrene i bilen...det er jo meget varmt idag, men heldigvis havde han air-condition i bilen... vi turde ikke lukke helt for kasserne, da der bliver meget indelukket nede i en lille kasse og der er jo lang vej til Berlin. Vi håber, at Carola Heise bliver glad for dyrene.  Hun vil give besked, når dyrene er fremme.
Anne Marie havde også Julles Bella med, som vi skal have gående, indtil Dominik Meyer kommer fra Tyskland sidst på måneden og skal købe både hende og 6-7 mutter af mig - røde og skimler.
Vi fik desværre en trist besked igår... vi skulle jo have haft en lille satincrested han fra SunQuicks Opdræt, men Sus havde desværre fundet ham død om morgenen... så nu må vi vente på, at der kommer en lille ny Only. Han var ellers fint stor ved fødslen og vejede 109 g, men der må jo have været noget galt... ØV!

09.07.2006:

Ja, så fik vi overstået udstillingen i Fredericia igår med fine resultater.... efter hektiske forberedelser i dagene op til udstillingen. Jeg fik vasket dyrene torsdag, men alligevel blev det sent fredag, før jeg kom i seng.
Lea fra Daylights Opdræt vækkede mig ved 5-tiden lørdag morgen og efter at have fodret og vandet mutterne, pakket bilen og hentet Lea og hendes dyr, så gik turen afsted til Fredericia, hvor vi ankom lige før kl. 8, hvor indtjekskøen ikke var for stor og det ikke var for varmt endnu. Dyrene blev tjekket ind og sat i bure og fik godt med grønt.
I satinklassen dømte Dorte Røper og her fik min satinskimmel Zolena cert og blev kaldt op i BIG. I ensfarvet dømte engelske Claire Parsley og her fik Quintess cert og også kaldt op i BIG... hun fik ikke BIG eller BIG2, men blev alligevel placeret som BIS6 i den endelige finale, så det var meget glædeligt. Opdrættergruppen i rød med Quintess og Kalahari fik også en fin placering som nr. 3 ud af 5 og fik en fin blå roset med hjem.
Trines børnedyr Niffer's Tatiana blev også denne gang nr. 1 i hunner under 5 mdr. - og så fik hun en flot lilla favoritpræmie fra Silvani's Opdræt med hjem og hendes kæledægge Kiara vandt agurkespisningen, selvom hun med sine over 1400 g ikke vandt vægtkonkurrencen, men måtte se sig slået af Elvira Grambow.
Mange af mine andre dyr var ene i deres klasser og fik "bare" præmiebånd...  det er jo lidt sjovere, når der er konkurrence. Lidt skuffende fik min røde satinpige Penelope og min skimmelhan Braveheart ikke cert denne gang. De var da ellers ikke blevet spor ringere end sidste gang i Haslev! ;o)
Og så havde jeg da også håbet på, at min satincrestpige Bride havde fået sit 3. cert... men det skulle altså heller ikke være denne gang. ØV!
Men der var også fine resultater for andre Niffer-dyr, som jeg har solgt... Niffers Waldemar, en dejlig 3 mdr.s gylden han, der nu ejes af Musses Opdræt fik sit første cert og Niffer's Xanadu, en satincrested gylden pige også på 3 mdr. fik også sit første cert... hendes søster Xenia blev 1 ud af 2 i crested, gylden RØ ... flot for Jane Pedersen og familie fra Højbjerg, der havde debut som førstegangsudstillere. ;o)
Det blev sent, før vi var færdige og vi var en tur forbi Burger King for at få fyldt mad i skrutten, inden vi drog hjem.
Jeg havde Sus fra SunQuicks Opdræt med hjem og overnatte... Sus skulle hente Niffer's Geronimo, en dejlig crested gylden dreng og var blevet for træt til at køre videre til Pandrup. Sus skulle også have Zolena, min satinskimmelpige, med hjem til parring hos Polka Pigs Gentle Look, der jo fik cert på udstillingen.
Geronimo er fra 3. juni og allerede en stor dreng på godt 450 g, men han og søster Gabriella har jo også haft gode vilkår og ingen at slås med om mælken.
Alt i alt en god og hyggelig dag med et gensyn med alle de andre søde marsvinefolk fra hele landet. Og nej hvor var Trine da bare træt... hun havde rendt rundt hele dagen på bare fødder og var godt øm i fusserne og hele kroppen af alt sin tumlen. ;o)
Trines faster Anne og kæresten Jan har været her forbi efter Orion idag... de har mistet deres røde han Julles Felix, der lå død en dag, Anne kom hjem fra arbejde uden forudgående sygdom. Og så var det jo meget passende at få sønnen Orion, der minder meget om Felix. Orion skulle ellers have været til Norge, men den norske opdrætter var tilfreds med, at jeg finder en anden god rød han til hende i stedet.
Jeg har også fået henvendelser fra en finsk opdrætter - hun og en veninde har overtaget alle de røde fra en førende finsk opdrætter Cakhaya, der i sin tid overtog de bedste af Mette Lybek Rueløkkes røde, så jeg håber på et samarbejde i fremtiden. Opdrætteren er i hvert fald ude efter en god rød han til avl og udstilling, så det må vi jo se, om vi kan levere. ;o)

07.07.2006:

En dag med travlhed, trimning og pakning... vi skulle hente grønt i Bazar Vest og var også lige et smut forbi Musses Opdræt for at mærke på en hun, som Lone måske troede kunne være drægtig og for at se nye bebser. Bagefter en tur forbi mine forældre for at få sat tagboks på bilen, så vi kunne have alt grejet og dyrene til udstillingen... vi skulle jo også have Lea med i bilen.
Bedst som jeg sad og trimmede om aftenen var der ballade i buret, hvor jeg havde Juan til at gå sammen med 2 store drenge fra henholdsvis december sidste år (Lando) og januar i år (Osiris). Lando var på nakken af stakkels Osiris, som jeg skulle have haft med på udstilling, men haps! efter et hak i ryggen skulle jeg vist ikke have Osiris med alligevel. :o(  Osiris blev taget ud, fik smurt salve på sin rift og sat sammen med Nira og Galantha... det var nu også meningen, at de skulle sættes sammen, men efter planen først skulle det først være sket efter udstillingen.
Bagefter så klaprede Lando tænder af selveste Juan, som ikke ville finde sig i den unge lømmel og så var balladen der... drengene rullede rundt og Juan satte Lando på plads, men Lando blev ved med at lægge op til ballade og så blev de skilt ad. ØV... nu er det gået godt så længe og så ballade lige op til udstillingen! Heldigvis var hverken Juan eller Lando kommet noget til.

29.06.2006:

Nu har jeg ventet unger efter Askepot de sidste par dage, men idag var de født, da jeg kom hjem fra arbejde. Desværre var der også en lille dødfødt rød hanunge på 62 g. Men de levende ser rigtig fine ud: en stor fin rød pige på 124 g med Dumbo-ører... hun bliver naturligvis.... en rød pige til på 93 g - også fin og endelig en skimmeldreng på 83 g. Han har ganske pæn skimling og røde fødder... så han er på standby indtil videre. Ingen ørefolder heldigvis.
Jeg har glædet mig meget til dette kuld, der er det første efter min dejlige Askepot, der blev champ i Kolind. Ungerne var fine og tørre, så hun har sikkert født ganske kort tid efter at jeg var kørt på arbejde. Den lille døde unge var også renset og tør, men ganske kold og flad. Men Askepot har da klaret fødslen fint selv og der var renset godt op i buret efter fødslen.
Her til aften kom Muffe og Quincy pludselig op og slås i drengeburet... jeg hørte hylen og da jeg kom farende ind, så rullede drengene rundt i vildt slagsmål, så spånerne føg om ørerne. Jeg fik smidt noget imellem og pillet Quincy ud i en fart. Begge drengene blev checket efter og de havde da fået sig nogen skrammer og bid på kroppen.  Der bliver vist desværre ingen udstilling for Quincy d. 8.7. så, da han havde et par blodige skrammer på ryggen og fået rykket nogen totter hår ud. ØV. Drengene fik sig noget desinficerende salve på skrammerne og Quincy kom i et bur for sig, efter at have flyttet lidt rundt. ØV, at de ikke kunne gå sammen længere.... Muffe bliver så i det store drengebur sammen med 4 mindre drenge.

25.06.2005:

Jeg havde sådan en fornemmelse af, at Holly ville føde idag, så gik hele tiden og holdt øje med hende. Jeg var ved at gøre bure rene i stuen og hver gang jeg havde ordnet en hylde, gik jeg ind for at se til Holly... og så pludselig var der resultat. Jeg kunne se, at Holly var ved at slikke noget hvidt.... en unge!
Ungen var befriet for hinden og Holly havde meget travlt med at ordne den lille... en tilsyneladende helt hvid hvirveltot. Den lille blev renset efter alle kunstens regler og der gik lidt tid, før nummer to meldte sig.... denne gang var det en næsten sort unge med lidt gylden på... også hvirvlet. Jeg benyttede lejligheden til at tage den hvide unge op og veje og kigge køn. En pige på hele 124 g!  Den sort/gyldne viste sig senere også at være en pige på 112 g. Så to store og pæne unger.... Holly havde heller ikke taget så meget på, så det er jo en fin kuldstørrelse for en førstegangsmor. Trine er helt vild med den lille hvide pige, som skal hedde Rose... eller Hvide Rose, da hendes navn skal starte med H. Den anden pige kommer til at hedde Hippie gr. hendes hvirvler. ;o)  Holly er meget ør over sine unger... jeg kunne næsten ikke få lov til at tage dem ud og fotografere... hele tiden skulle hun tjekke, at de var OK. Men det er jo kun godt med en omsorgsfuld og kærlig mor.
Dejligt for Trine med sådan en positiv oplevelse.

24.06.2006:

Jeg opdagede ved middagstid, at Only sad og hang med rindende øjne.... han havde ellers lige spist og været helt normal ved formiddagsfodringen. Da jeg tog ham ud, sitrede han over hele bagkroppen, så jeg tænkte straks på kalkmangel.... og gav kalk, druesukker og c-vitamin. Men Only havde næsten ingen synkerefleks og meget af væsken løb ud af munden igen. Da jeg satte ham ind, kunne jeg se, at Only gik meget stift og ukoordineret. Jeg gav græs og mælkebøtter for at lokke lidt mad i ham og han ville meget gerne spise, men kunne slet ikke finde ud af at tage maden ind i munden....  jeg kontaktede Maria Hjort og Sus fra SunQuicks... Sus kunne oplyse, at det var helt samme mønster som efter Only's tilfælde på udstillingen sidste år i Rødekro. Den gang ejede Maria Sørensen fra Llyn Dinas Only. Han var faldet om ved indtjek og havde den gang også problemer med at spise og synke. Men han kom sig jo fint efter sit "slagtilfælde" den gang og jeg kunne kun håbe, at det også gik over denne gang. Maria bekræftede også, at det kunne være et salgtilfælde eller evt. et organ, der pludselig satte ud - lever eller nyrer. Only fik et krampeanfald til, men syntes at få det lidt bedre hen ad dagen, men vi stod desværre op til en død Only næste morgen. :o(
Det er lidt af et tab..... vores dejlige nysgerrige Only, der ikke var bange for noget som helst. Han gik sammen med Maid Marian, men de har kun gået sammen siden 15. juni, så jeg ved ikke, om hun er nået at blive drægtig endnu. Trine var sønderknust.... hendes Rosa var død i sidste weekend og nu også Only.  Han blev begravet i haven ved siden af Rosa og Trine sørgede for at pynte fint med blomster. Trist trist oplevelse.

19.06.2006:

Idag var Trine, jeg og Lea fra Daylights Opdræt en tur forbi Gitte fra Amazings Opdræt ved Hammel. Vi havde fået lov til at låne en teddyhan Malaxi's Kagney til vores Bella (alias Amazing Jeanne D'Arc). Og der var selvfølgelig maaange rigtig lækre unger at beundre. Lea og jeg var ved at komme flere af dem i lommen og det endte med, at vi fik en sød teddydreng med hjem i transportkassen... Rainbow. Han er til Lea, men vi havde ham lige med hjemme og vende, sådan at Lea's bedre halvdel ikke sådan skulle opdage, at der kom flere mutter med hjem. Næste morgen fik jeg afleveret Rainbow til Lea, inden jeg tog på arbejde og så fik hun listet ham ubemærket op i skabsburet. ;o)

17.06.2006:

Idag havde jeg besøg af Sara fra Gizmo's opdræt - hun havde Offenbacker med til os, en dejlig rød crested han fra Solomio's Opdræt. Jeg skulle ellers IKKE have flere hanner.... men efter længere tids grublen måtte jeg jo overgive mig for overmagten... der er ikke mange røde crestede hanner at finde på markedet. Offenbacker har ganske vist en lille hajfinne på ryggen, da han er resultatet af en bror-søster parring, men det er jo ikke sikkert, at han vil give den videre til afkommet... det skal i hvert fald prøves. ;o)
Bagefter tog Sara og jeg op til Lea fra Daylights Opdræt og bedst som vi sad og snakkede, fik et af Lea's marsvin veer og så fik vi lov til at overvære en fødsel. 4 smukke unger blev der født. ;o)
Senere opdagede jeg, at Fiona var i brunst. Hun og Donna May har gået sammen med Quintus siden 5. marts, uden at der var sket en pind! Quintus havde heller ikke meget held med sig her, for Fiona gemte sig bare inde i huset. Så jeg tog dyrene ud i min lille indhegning for at Quintus bedre kunne komme til. Han jagtede da også Fiona i bedste stil, men endte med at levere varen på siden af Fiona, hvorefter han ikke gad mere. Hmmmm, hvad gør man så, når man gerne vil have skimmelbebser.... jeg tog Quintus ud og satte nye Offenbacker ind. Og jeg skal love for, at der kom valuta for pengene. Det lykkedes Offenbacker at parre Fiona flere gange, så nu håber jeg på, at der endelig kommer bebser hos mine skimmelpiger og gerne med crest. ;o)
Aftenen bød på en trist oplevelse..... jeg fandt pludselig Rosa død. Jeg havde ellers set hende drikke vand en lille halv time tidligere. Rosa havde jo været syg i længere tid efter en slem blærebetændelse, men hun var ellers kommet sig over sygdommen og peb ikke længere, når hun skulle tisse. Vi havde været ved dyrlægen og fået baytril til Rosa og taget røngtenbilleder, sådan at blæresten kunne udelukkes. På røngtenbilledet kunne man konstatere, at Rosa var drægtig og det har nok ikke været en god kombination med en drægtig hun og blærebetændelse. I hvert fald endte Rosa med at abortere nogen af ungerne, men jeg kunne stadig i en periode mærke liv i maven. Men Rosa begyndte at udvikle drægtighedssyge og appetitten svandt ind. Vi kæmpede for at få Rosa ovenpå igen og jeg var ved at tro, at det kunne lykkes for os, da Rosa godt ville have frisk grønt og vand, men lørdag aften var det alligevel pludselig forbi. Trine var ikke hjemme, idet hun var på weekendbesøg hos farmor og farfar... heldigvis kan man sige, men der venter en kedelig oplevelse med at skulle fortælle Trine, at hendes elskede første marsvin Rosa er død....  :o(  Heldigvis har vi 3 af Rosa's døtre gående, Holly, der snart skal føde, samt Tatiana og Tiny. Vi må håbe, at Holly føder en fin ny hvirvelpige til Trine for at bøde lidt på tabet.

15.06.2006:

Idag er Bacardi og Bajazzo kommet hjem til en sød familie i Randers og igår fik Ursus nyt hjem hos Helena fra Freibaros Opdræt på Fyn. Helena fik også 2 røde hunner med hjem, som jeg havde taget med hjem fra Guffefarmen i Ålborg til hende.
Maid Marian er sat sammen med Only idag... det skulle gerne give kanon bebser om en 10 ugers tid. ;o)
Der er tilsyneladende ikke sket en dyt hos Fiona og Donna May, der har gået sammen med Quintus siden 5. marts. Tidligere gik begge piger hos Sutherland også uden resultater, så der skal gerne til at ske noget. Anne Marie fra Julles mener, at jeg skal skille pigerne ad.... at der kan være opstået et mønster imellem dem, der gør at de ikke bliver drægtige.... vi ved jo i hvert fald, at Quintus godt kan lave unger, men det lyder også mærkeligt, hvis begge piger skulle være sterile..... så jeg skal lige have fundet ud af, hvad jeg gør. Donna May er meget hysterisk overfor hanner, så det kan være hende, der ikke vil lade hannen komme til... hendes mor Latifa var lige sådan i starten, men det satte vores dejlige skimmeldreng Jappe en stopper for... så jeg må nok prøve at sætte hende sammen med en meget pågående han, hvad Quintus jo ikke er. Og så lader jeg Fiona fortsætte en lille tid sammen med Quintus endnu for at se, om der sker noget.

13.06.2006:

Vi har fået Citrinia hjem idag. Hun havde været ude hos Dolphis Opdræt siden midt i april til parring, men hun havde pådraget sig en grim forkølelse, så jeg hentede hende i fredags og tog til dyrlægen for at sikre mig, at der ikke sad noget på lungerne. Kjeld og Gitte havde været bekymret for hende, idet hun havde tabt sig og de syntes, at hun sad og pustede sig op og havde en raspende vejrtrækning, men der var heldigvis ikke noget galt med hendes lunger... hun havde blot lidt fugtige næsebor. Men dyrlægen syntes, at vi skulle følge op på baytrilkuren et par dage endnu. Citrinia kom derefter hjem til mine forældre til observation og lidt karantæne, idet vi jo skulle på udstilling om lørdagen.
Men Citrinia kom sig hurtigt helt over forkølelelsen... min mor har ikke kunnet høre noget på hende... hverken host eller nys m.v. og hun spiste også i stigende grad igen. Hun har ikke tabt sig yderligere, men er begyndt at tage lidt på igen. Hun er nu kommet hjem til os igen og blev sat ind i tøseburet, hvor hun straks overtog herredømmet igen efter lidt tænderklapren. Men et kæmpe måltid mælkebøtter og græs plus en anelse cologne gjorde underværker og der er nu ro i buret igen. Jeg tror nu ikke, at Citrinia er drægtig, men nu må vi se.
Cutie var i brunst igår, så hun fik kortvarigt besøg af Muffes Tulip og efter endt tjeneste blev han sat ind til drengene igen. Han fik en omgang Herome for at fjerne lugten af Cutie og det gik fint. Ingen bryderier hos drengene.

11.06.2006:

Vi var til udstilling i Haslev igår og det gik meget fint. ;o)  Trine og jeg kørte med Kjeld fra Dolphis Opdræt - med var Kjelds børn Ida og Jesper, Lea fra Daylights Opdræt og Sisse fra Rosasenensis. Det var en rigtig hyggelig tur og vi holdt os vågne til trods for at både Lea og jeg vist kun havde fået 2 timers søvn. Lea vækkede mig kl. 4.08 - jeg havde ikke hørt mit eget vækkeur. Trine kom også hurtigt op... når der skal ske noget spændende, er der ingen problemer med at komme op. ;o)
Vi kørte fra Kolt ca. kl. 6 og omkring 2½ time senere kørte vi ind på Sofiendalsskolen i Haslev, hvor udstillingen skulle holdes. Først ventede vi lidt på indtjek.... den ene af mine salgsunger måtte Kenneth lige kigge lidt ekstra på... han havde et lille sår og indtjekkeren var lidt i tvivl, men Kenneth sagde, at det bare var fra et gammelt bidsår og det passede ret godt med, at der jo var lidt palaver, da drengene var taget fra mor og sat sammen med andre hanunger og en stor han. Alle mine dyr var jo også behandlet med Ivomec forebyggende.... det gør jeg i øvrigt altid med salgsdyr og der var slet ingen tvivl i Kenneths øjne heldigvis. Man bliver jo altid lidt nervøs, hvis der opstår tvivl omkring et af dyrene og en anden opdrætter var tidligere blev afvist med mistanke om sellnick. 
Det var en burløs udstilling, så jeg havde et stort tremmebur med foruden alle mine transportkasser. Havde endvidere 5 salgsdyr med... nogen var forudreserveret - Dakota og Bugatti til Fantasys Opdræt, Ben Hur til Henrik fra Kbh. og de sidste to blev solgt til Ove fra Golden Gate (Avalon) og Lene Colding (Blazing Star).
Vi startede fint ud med at Trine fik førstepladsen i Børnedyr - hunner under 5 mdr. med Tatiana. Så Trine var meget stolt over sin første røde roset i børnedyr. Senere viste det sig, at Tatiana også blev BIS Junior 1... så det var meget flot, synes jeg.
Vores gyldne skimmel SCH Notre Dames Braveheart fik CERT i Flerfarvet. Dommer var Brian Leipert.
I ensfarvet vandt mine røde Quintess og Quincy deres klasser - men intet cert. Jeg havde ellers håbet på cert til Quintess, der nok er den bedste røde, jeg har avlet... men Kenneth gav generelt ikke mange certer til de helt unge dyr. Derimod fik Niffers Mercuria cert - hun er en fin rød hun, jeg har solgt til Lotte fra Solomio's Opdræt, så Lotte var vist glad. ;o)
Smilla, min dejlige gyldne crestede hun vandt også sin klasse, men heller intet cert.
Rigtig godt gik det for Penelope, min røde satinhun. Hun er junior men vejer 913 g, så hun er rigtig stor og fin. Det synes Kenneth åbenbart også, for hun fik cert, blev kaldt op i BIG og blev senere BIS Junior 5!
Zolena, vores gyldne satinskimmel fik også sit første cert på udstillingen, men hun er også blevet rigtig fin og fast og god størrelse.
Der var desværre ingen cert til Bride, men den engelske dommer gav ikke ret mange certer og ingen af de satincrestede fik cert overhovedet, selvom jeg synes, at de alle var meget fine. Sus havde jo Vanessa og Ray med... to meget smukke dyr og Bride var ellers også i meget fin form.
Det blev alligevel ret sent, inden vi tog hjemad og vi måtte ind og spise på et cafeteria inden Storebælt, da vi havde ret store huller i maven efter en dag med fast food. Trine og jeg var hjemme ved 1-tiden og den blev da 2, inden jeg kom i seng.. for udstillingsmutterne skulle jo lige på plads, fodres og så skulle resten af dyrene jo også lige have en godnatbid og en lille snak. ;o)

04.06.2006:

Jeg har sat Gala og Jamilla i samme bur med alle deres bebser... nu er de født næsten samtidig, så jeg håber, at de kan hjælpe hinanden med at passe bebserne.... Jamilla har jo kun 2 unger og masser af mælk, hvor Gala har hele 4 at passe... de to damer var ikke helt tilfredse med selskabet i starten, men med en masse græs og mælkebøtter i buret faldt sindene heldigvis hurtigt til ro igen.

03.06.2006:

Så er der sør'me bebser igen... og endda slet ikke ventet idag. Jamilla havde kun taget godt 275 g på og hun gik stadig sammen med Only. Termin var jo tidligst d. 6.6.06 efter min beregning.
Jeg havde været rundt med vand til dyrene for en times tid siden og da var der ingen bebser hos Jamilla.... da jeg gik en runde med hø-sækken, inden vi skulle i byen opdagede jeg, at Jamilla lå med bebser inde i sit hus. Det kan nok være, at jeg fik Only taget ud og anbragt i et andet bur.... og så var det tid til at kigge nærmere på bebserne... den ene unge var lidt fugtig endnu... en stor eng. crested dreng på hele 130 g og den anden var en eng. crested pige på 108 g. Flotte store unger og ingen ørefolder. Der var ellers mulighed for satin i kuldet, da Jamilla er satinbærer og far Only satincrested, men ingen satin'er denne gang - nu fik Gala jo også lutter satin'er i sit kuld, så jeg havde nok ikke noget til gode denne gang.

02.06.2006:

Det var et dejligt syn, der mødte mine øjne, da jeg stod op her til morgen. Gala havde født... sikkert tidligt ud på morgenen, for ungerne var helt tørre og fine. 4 smukke unger lå der... alle satin og så endda 2 satinskimler imellem... piger på 91 og 108 g. Desuden en satinpige på hele 123 g og en satindreng på 116 g, så det er sør'me pæne store unger. Gala vejede også 1730 g sidst jeg vejede hende. ;o)

31.05.2006:

Min nye crestede røde pige BumbleBee er sat ind til Jappe idag.... glæder mig til forhåbentligt crestede bebser om en 10 uger. ;o)

28.05.2006:

Sera har født! Jeg var godt klar over igår aftes, at fødslen var ved at være oppe over... Sera var lidt urolig og bed i sine bagben, så jeg valgte at slæbe dyne og pude ind på sofaen i mutteværelset.
Kl. 4 vågnede jeg ved nogle grynt... så fik tændt lyset og kunne se, at Sera var ved at lægge an til fødsel. Jeg fik taget Latifa's unger ud i en kasse, så Sera kunne få ro til at føde... for de gik og snusede interesseret til hende og jeg kunne se, at det irriterede Sera. Latifa fik lov til at blive, da de 2 hunner er meget knyttet til hinanden. Den første unge blev født med fødderne først, så jeg måtte hjælpe til med at trække den forsigtigt ud... en pæn stor skimmelpige på 109 g. Den næste unge var også en skimmeldreng men med en blis - 112 g. Sidste unge var en rød pige på 102 g. Fødslen gik ellers godt og Sera var dygtig til at ordne ungerne og meget opmærksom og glad for ungerne. Skimlerne har OK aftegninger på fødderne, men den ene skimmel - har som sagt blis og den anden en hvid plet under hagen... ellers er hun fin. Jeg må se at få taget billeder, men jeg nænner ikke at forstyrre Sera lige nu... hun ligger så fredeligt med ungerne om sig. ;o)  Og vi har også selv sovet længe idag....gaab!
Men dejligt med en veloverstået fødsel og pæne store unger ;o)
Det går fremad med Rosa.... ingen blod i urinen mere... heldigvis! Hun er en sejg tøs, men stadig på medicin nogle dage endnu, hvilket hun afskyr. Og hun er slet ikke nem at få til at indtage sin daglige dosis af baytril og c-vitamin. ;o)

26.05.2006:

Rosa, der jo havde fået lidt tynd mave, har gået for sig selv på aviser og håndklæder de sidste par dage. Hun havde fået zoolac for maven og hendes pøller var også godt nok blevet normale igen, men hun syntes at tisse mere end normalt og lugtede noget stramt forneden... så jeg besluttede at ringe til dyrlægen, da vi ikke turde gå en weekend i møde med et dyr, der ikke var helt rask. Dyrlægen ville gerne have, at vi tog en urinprøve med og det var da lidt af et projekt, skal jeg hilse at sige. Jeg havde hende siddende over en halv time med numsen i en skål, før der var resultat og så kunne jeg se, at der også var lidt blod i urinen. Rosa var ellers ikke synderligt påvirket selv... hun spiser godt af sin hø... har jo været på skånekost med hø, vand og en ganske lille smule agurk for væskens skyld. men jeg havde godt lagt mærke til idag, at hun peb en smule, når hun skulle tisse.
Nå.. afsted til dyrlægen. Han mærkede på Rosa og hun var lidt øm, så han var lidt bekymret for, at det kunne være blæresten. Så han ville tage et røngtenbillede, mens veterinærsygeplejersken undersøgte urinprøven. Vi blev sendt ud i venteværelset så længe og Trine var meget bekymret for, om Rosa skulle skæres op for at få evt. blæresten ud.
Så galt gik det heldigvis ikke... Rosa havde ingen blæresten, men derimod blærebetændelse. Formentlig bakterier fra den tynde mave, der havde lavet ravagen. I alt fald fik Rosa et skud antibiotika og noget smertestillende og vi fik baytril med hjem til videre behandling. Samtidig skal Rosa have en ordentlig dosis ekstra c-vitamin den næste måneds tid. Og på røngtenbilledet kunne vi også se, at Rosa var drægtig. ;o)   Omkring en måneds tid henne. Små bitte fostre kunne vi se i maven - en 3-4 stykker. Så det bliver spændende... vi var ikke klar over, om Rosa var blevet drægtig, da hun ikke havde taget ret meget på endnu... hun har gået sammen med Elliot von Nitouche 1½ måned - venligst udlånt af Lea - så nu er der nok små søde hvirvelbebser på vej. ;o) 
Latifas øje er helt fint igen... heldigvis og nu vil vi ikke have flere dyrlægeregninger det næste lange stykke tid!!!
Jeg har flyttet lidt rundt på dyrene idag... Nira og Galantha er kommet til at gå sammen med deres bebser og Bride og Lady med deres piger. Det giver dem lidt mere plads at rende på, sådan at de nu får en hel hylde tilsammen i stedet for ½ hylde hver. Sammenføringen gik helt fint.... et pust cologne og en masse mad og der var ingen problemer...  man hører om så mange, der har problemer med at sætte dyr sammen, men det oplever jeg 7-9-13 ikke. Igår satte jeg også Orion sammen med 6 smådrenge.... det gav en masse brummen i starten og Orion var ved at løbe livet af sig for at hoppe på de små, men snart lå han pustende og hvilte ud og freden sænkede sig igen.

24.05.2006:

Vi var til dyrlægen med Latifa idag... hun havde nemlig fået noget fra høet i øjet... en avne eller noget og den kunne jeg ikke selv fjerne. Øjet var hævet og avnen sad ligesom fast i kanten mellem øjet og det røde ovenover. Så jeg turde ikke give mig i kast med det, da det ikke kunne fjernes med lidt vat.
Dyrlægen kom noget bedøvende i øjet og så kunne han nemt fjerne avnen med en pincet. Latifa tog det med ophøjet ro. Vi fik noget øjensalve med hjem til at smøre med de næste par dage, men allerede om aftenen lignede øjet næsten sig selv. Jeg smører dog selvfølgelig som aftalt. Vi fik også noget zoolac med hjem til Rosa, der har fået lidt tynd mave... nok efter for mange grønne godbidder fra Trines side.

21.05.2006:

Panik! Panik! Jeg havde lige afleveret Trine til farmor og farfar. De kom efter hende kl. 8.30 om morgenen, da jeg gik ind for at fodre dyrene og så sad Evita med strittende pels og ligesom betændelse omkring øjnene. Hun var ikke snottet eller noget, men jeg fik hende isoleret i soveværelset - givet baytril og en varmedunk at sidde på. Øjnene blev renset og smurt med salve. Hvad kunne der nu være galt med Evita? Hun havde været helt frisk aftenen i forvejen - var endda blevet parret af Kalahari lige ved midnatstid.
Svaret kom nogen timer senere, hvor hun udskilte ligesom en voksprop - temmelig lang - den måtte have siddet der fra parringen og havde åbenbart generet hende. Hun blødte også ganske lidt bagefter.
Evita var slet ikke sig selv resten af dagen, men ville dog gerne have nogen grønne lækkerbidder. Jeg gav hende endvidere kalk og druesukker for at friske hende op. Næste dag var hun OK igen og blev sat ind til pigeflokken for at komme sig helt igen. Ingen grund til at udsætte hende for Kalaharis tilnærmelser, før hun er helt på toppen igen.
Jeg havde konsulteret nogen andre opdrættere, der havde været ude for lidt af det samme og sådan en voksprop kan åbenbart godt genere og sidde og stoppe for urin og afføring. Intet under at Evita havde det skidt. Måske var det varmen fra varmedunken, der hjalp til at få proppen ud igen.  Evita var i hvert fald meget glad for at sidde og varme sig.

20.05.2006:

Vi skulle tidligt op idag og ud til Kjeld og Gitte fra Dolphis Opdræt for samlet at køre ud til Sara fra Gizmo.
Lotte fra Solomio ville nemlig komme forbi Sara med de dyr, hun ikke længere kunne have i lejligheden, da hun  havde fået klager fra naboerne. Jeg havde lovet at tage imod BumbeBee Red-Shot Solomio, en rød crested hun og Natasjas Röda Vanja skulle også med hjem for senere at komme op til Anne Marie fra Julles opdræt. Vanja har tidligere boet hos Anne Marie og er mor til hendes Columbine.
Kjeld skulle havde Luma med hjem plus 2 røde hanner Jason og Golfin No-Shot Solomio.  Der røg så endvidere en ældre pige DKCH Aqua Red-Shot Solomio med Kjeld hjem. Mormor til hans egen Remmington.
Jeg var/er lidt fristet af en rød crested han Offenbacker, men må jo tænke på pladsen. ;o)

19.05.2006:

Opdagede her til morgen, at der var noget galt med Wincent, Cuties ene hanunge på ca. 1½ måned. Han gemte sig i huset og kom ikke ud for at spise. Da jeg tog ham ud, kunne jeg se, at han trak vejret unormalt hurtigt. Der havde intet været dagen i forvejen, så jeg ringede og fik en tid hos dyrlægen til om eftermiddagen.
Jeg var derefter nødt til at køre på arbejde, men kom hjem ved middagstid.
Der kunne jeg se, at den var helt gal med Wincent - han sad og gispede med åben mund og jeg fik fremskyndet min aftale med dyrlægen - fandt transportkassen frem og havde kun lige sat Wincent i kassen, da han faldt sammen og var død. Chok! Hvad var der nu galt?... pludselig synes jeg, at flere af dyrene hostede og nøs, så jeg tog et par dyr med i transportkassen og pakkede Wincent i en pose for at få ham obduceret... man bliver virkelig bange, når et dyr så hurtigt bliver syg og dør.... ingen forvarsler overhovedet.
Dyrlægen lyttede på de andre dyr, men der var heldigvis ikke noget i vejen... det er nok bare frygten for en epidemi, der gør en ekstra bange, når man har mange dyr. Dyrlægen lovede at obducere stakkels Wincent og ringe tilbage.
Senere fik jeg besked.... der sad ikke noget fast i halsen på ham og alle organer var fine, bortset fra den ene lunge. Der var nogen forandringer på den bagerste lungespids...syntes jeg, hun sagde og vævet skulle sendes til mikroskopi m.v. for nærmere at bestemme, hvad der var galt. Jeg var jo mest bange for noget smitsomt... men det ville tage nogen dage, før jeg kunne få endelig besked. Jeg fik bare at vide, at hvis der var nogen dyr, der viste det mindste tegn på noget lignende, så var det bare at starte op med baytril. Så jeg blev nærmest idiot af at gå og kigge på dyrene og lytte efter det mindste nys og host. Jeg afgjorde derefter med mig selv, at det altså var et engangstilfælde for ikke at gå og spekulere. Heldigvis viste svaret nogle dage senere, at det ikke var noget smitsomt... men pyha, nogle laaange dage. Jeg kan nu stadig ikke helt forstå, hvorfor et dyr så hurtigt kan få lungebetændelse og dø... han var ikke snottet eller noget og har ikke stået i træk eller gået på våd bund... dyrlægen mente, at han kunne være disponeret eller et svageligt dyr, men han har jo aldrig fejlet noget før. Puha...en af de oplevelser man godt kunne være foruden.

13.05.2006:

Vi har idag haft hyggeligt besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt... vi kiggede unger og spiste frokost, inden vi tog forbi Lea og kiggede på hendes nyfødte unger... blev enige om, at de måtte være skiffergrå. Anne Marie ville gerne have den ene hanunge på standby... så hvis han ikke bliver langhåret, vil hun vist have ham. Men de er også søde....ungerne.
Vi var bagefter en tur ude forbi Dolphis Opdræt, hvor Anne Marie hentede en lilla/hvid/gylden hununge og afleverede et par røde hanner til Kjeld... den ene til eje og den anden til låns. Jeg skulle endvidere se Alivans unger... og de var jo rigtigt søde, selvom der ikke var kommet nogen skimler og Kjeld havde endda bestilt hele 4 skimmelpiger..... men ak, 2 røde drenge... den ene med hvide tæer og en rød pige. Nå, men de var jo rigtigt fine alligevel. ;o)
Efter at have fyldt vognen op med hø og fodersække, drog vi mod Låsby igen.... Lea var lige et smut forbi og se Galanthas unger og det var jo fint nok, for i mellemtiden var den ene hanunge blevet til en hun. ;o)
Anne Marie var desuden faldet for den ene af Lady's hanunger Aswan - en rubinøjet gylden hanunge, der er meget meget veltypet. Han er lige blevet 4 uger og vægten var også lige nået de 300 g, så han røg med Anne Marie hjem. ;o)
Meget hyggelig dag... og senere kommer Lea igen. Vi skal spise pizza og melde til udstilling.... det er jo ved at være sidste udkald. Og gulp!... jeg har stadig ikke bestemt mig for, hvilke dyr der skal med endnu. ;o)

Ja, Lea kom igen og vi fik spist en hel familiepizza Lea, Trine og jeg samt delt en flaske rødvin... ja, ikke Trine selvfølgelig. ;o)
Men klokken var da henad 22.00, før vi satte og til computeren for at tilmelde dyr... og Lea hjalp med den svære udvælgelse... jeg havde 16 dyr på listen, men fik da indskrænket mig til 11 dyr. Det er jo en burløs udstilling og jeg har kun burplads til 7 mutter og må altså nok få fat i foldekasser til de sidste 4 dyr. Lea selv fik tilmeldt 7 mutter. Mine mutter blev udvalgt ud fra princippet: "Har det dyr overhovedet en chance, når det er Kenneth, der dømmer".... så superkritisk bedømmelse og kun 2 røde med, ingen røde skimler denne gang, da de bedste er i avl. Men nogen gyldne og et par gyldne skimler. Mine nye svenske skimmelhan SCH Notre Dames Braveheart går efter et cert, for han skal kun have ét cert af en dansk dommer for også at blive Dansk Champion. ;o)  Nu får vi se... jeg synes i hvert fald, at han er flot. Jeg skal have nogen nye unge dyr med af egen avl... Smilla, en engelsk crested pige efter Mîriel, som hun ligner på en prik... og der er jo noget at leve op til, for Mîriel blev BIG i crested gruppen sidste gang. Så er der Penelope, min dejlige røde satinpige, Rubin.. engelsk crested gylden skimmeldreng... barnebarn af Only, der blev Champ på sidste udstilling og søn af Billie Jean, der opnåede 2 certer og at blive BIG også i Crested i Knabstrup sidste år. Quincy og Quintess er 2 røde ungdyr, der også stiller i en opdrættergruppe - de er bror og søster. Jeg har endvidere Bride med, der har 2 certer og går efter champ-titlen. Maid Marian skal med for første gang - hun har lige haft unger, men er i super form og endelig er der Zolena, min gyldne satinskimmel. Trine skal have Kiara med i kæledyr og vægtkonkurrence... hun er jo en tung dame. Og så Tatiana i børnedyr.... Tatiana er datter af vores første marsvin Rosa og blødere pels end Tatianas skal man lede længe efter. ;o)  Så Trine håber på gode resultater også denne gang, selvom vi vist ikke skal gøre os forhåbninger om lige så gode resultater som i Kolind. Og vores 2 BIG'er fra sidste udstilling Mïriel og Askepot er jo hjemme denne gang, da de er kommet i avl. ;o)
Men spændende bliver det og vi glæder os allerede meget...

11.05.2006:

Det går godt med alle ungerne... Galanthas unger har taget på fra starten af... så ikke noget med at tabe nogen gram i begyndelsen.... det er jo skønt, når de små bare tager så fint fra. ;o)
Lørdag får jeg besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt...  hun skal se alle mine unger og hente Xmas Boy, som jeg har haft med hjem til hende fra Helle Warming. Bagefter skal vi en tur ud forbi Dolphis Opdræt for at se unger og Anne Marie skal aflevere en rød han og hente en trefarvet hununge. ;o)
Det skal nok blive hyggeligt.
Her til aften har jeg sat Jappe til Birdie og Filina. Birdie er jo en stor dame og skal helst ikke blive større, inden hun skal til han, så der er gået ca. 1 måned, siden ungerne blev taget fra. De 2 piger fødte næsten samtidig og kan nu blive ved med at gå sammen. ;o)
Uha... i morgen skal jeg altså have taget endelig stilling til, hvilke mutter jeg skal have med til næste udstilling i Haslev! Selvom jeg begrænser mig, er jeg bange for, at jeg alligevel når op på hele 10 dyr!

08.05.2006:

Ja, jeg regnede jo helt bestemt med, at Galantha skulle have født igår... hun havde alle tegn på snarlig fødsel igår aftes... var urolig, bed sig i bagbenene og skrabede i strøelsen... jeg sov endda inde hos mutterne, da jeg var sikker på, at hun skulle til at føde... men nej, her til morgen var der stadig ingen unger og jeg var træt af, at jeg måtte tage på arbejde.
Men der ventede en dejlig overraskelse, da jeg kom hjem. Galantha havde født og der lå 3 søde unger omkring hende. 2 skimler og en rød ved første øjekast.... ved nærmere undersøgelse havde den røde også skimlet mave og alle er drenge - vægt 99 g for den mørke og de 2 lyse skimler begge 93 g. Meget fint og Galantha havde ryddet pænt op efter sig... der lå kun en enkelt moderkage tilbage. Jeg nåede lige at nyde ungerne lidt, fodre med lækre mælkebøtter og give ren strøelse, inden jeg fik besøg af Lisa Eichler fra Silkeborg, der skulle afhente Xcalibur. Xcalibur er en dejlig rolig og nysgerring hanunge og jeg tror da, at Lisa var godt tilfreds med købet. ;o)

07.05.2006:

Jane Pedersen og familie fra Højbjerg har været her efter Xenia og Xanadu idag. Børnene har glædet sig meget til at hente dyrene og jeg er sikker på, at de nok skal få det godt. ;o) 
Vi har også idag fået Niffers Orion tilbage.... han var ellers kommet hjem til Trines faster og hendes kæreste, men det gik ikke, da de havde sat Orion sammen med sin far Julles Felix og en gammel hun. De 2 hanner var naturligvis kommet op og slås om damen, efterhånden som Orion var blevet større og kønsmoden. Orion var blevet meget ked af det, da han nu gik alene og han skal derfor sælges sammen med en mindre hanunge, så de kan få glæde af hinanden.... ellers skal han ud til en avler, da han er blevet en meget flot rød han.
Og så går vi ellers og venter på, at Galantha skal føde... hun har termin nu.

Igår havde vi besøg af Gitte og Kjeld med 3 børn fra Dolphis Opdræt samt Lea og familie fra Daylights Opdræt til pizza og rødvin.... og pølser og sodavand til børnene. Det var meget hyggeligt.... men Lea, behøver du absolut at bøvse ved bordet? ;o)

04.05.2006:

Anne Gry fra Jacobines Opdræt har været her efter Ramazotti idag. Hun har fundet ud af, at han passer bedre ind i hendes avl end Aswan, da hun har bestilt en søster til Aswan's mor.
Jeg er begyndt at spekulere over, hvilke dyr jeg skal have med til burløs udstilling og det er jo lidt af et problem, når man ikke kan have så mange dyr med. På min foreløbige liste står p.t. 14 dyr, men det kan jo ikke gå.... så jeg må overveje lidt mere endnu. ;o)

01.05.2006:

Jeg har idag solgt Niffer's Waldemar til Musses Opdræt. Waldemar en en virkelig lækker ensfarvet gylden han med super type og ører og jeg ser frem til, at Lone vil udstille ham. ;o) Niffer's Aswan er reserveret af Anne Gry fra Jacobines Opdræt - men han bliver først salgsklar en gang midt i maj.
Cuties resterende 2 hanunger blev desuden taget fra idag og Niffer's Duchess blev sat sammen med Fenix Hertig Åke i håbet om, at der vil komme nogen skimler denne gang. Sidste gang var der 3 røde hanner og en rød hun. ;o)Galantha er også taget fra idag - hun har termin d. 5. maj. Hun har dog kun taget 225 g på og jeg kan vist kun mærke 2 unger.

30.04.2006:

Er lige kommet hjem fra Sjælland, hvor familien har været samlet til min onkels  80 års fødselsdag. Jeg har selv haft 4 salgsdyr med, der skulle afhentes i Hvidovre, hvor jeg var til fest. Derudover havde jeg yderligere 6 mutter med... 5 salgsdyr for andre og en avlshan til udlån til Maria Hjort. Jeg solgte 4 røde mutter... de 2 til kæl (Lillemand og Urania) og 2 til avl og udstilling (Mercuria og Unique). Sidstnævnte kom til Solomios Opdræt. Lotte vil udstille dem til juni, så jeg glæder mig til at gense dem på udstillingen. Selv fik jeg Obsessions Mamouna med hjem, en sød lille satinhun, der desværre blev forkølet af turen, da der var meget koldt i sommerhuset, hvor vi skulle overnatte indtil søndag. Vi skruede med det samme op for varmen, og der blev da også varmt i løbet af ½ times tid, men Mamouna var blevet snottet og sad med skorper om snuden næste morgen... lille stakkel. Hun har fået lidt baytril, som jeg var så heldig at få af Helle Warming, som jeg også besøgte søndag formiddag, da jeg skulle hente en trefarvet han til Anne Marie fra Julles Opdræt. Tak til Helle og jeg kunne godt have kigget noget mere på hendes skønne mutter, men vi fik jo gæster til frokost i sommerhuset. ;o)
Hjemme var resten af mutterne i fin form, men de er også behøringt blevet passet af Lea (Daylights). ;o)  Skønt at være hjemme hos mutterne igen.. man savner dem jo, når man er væk og jeg synes virkelig, at jeg kan se, at ungerne er vokset, mens jeg var på familiebesøg. Mutterne har fået dejligt frisk græs og mælkebøtter, som Trine og jeg har plukket en stor pose af ved sommerhuset og taget med hjem.  Mamouna er stadig snottet her til aften, men hun er da heldigvis frisk nok og spiser.

28.04.2006:

I onsdags oplevede jeg et virkeligt mareridt og jeg har først orket at skrive om det her nu, hvor det heldigvis har fået en lykkelig udgang.
Jeg behandler jo rutinemæssigt marsvinene med ivomec et par gange årligt i lighed med mange andre opdrættere, jeg kender.
Sidste år behandlede jeg i august måned, hvor jeg havde købt en del nye dyr og det var et godt tidspunkt nu at genbehandle, synes jeg. Har jo fået flere nye dyr hjem... også fra Sverige... har haft transitdyr gående og hunner til parring. Jeg har også mange unger nu og drægtige hunner... så jeg gik i gang med behandlingen med det ivomec, jeg havde tilbage fra sidste år efter de foreskrevne doseringer: 0,05 ml til diende unger, 0,1 ml til ungdyr under 500 g og 0,2 ml til dyr op til 1 kilo og deromkring. Det var så meningen, at jeg ville hente mere medicin hos dyrlægen næste dag.
Jeg brugte det medicin, jeg havde tilbage og alt var i sin skønneste orden, troede jeg.... da jeg lige pludselig opdagede, at nogle af ungerne opførte sig lidt mærkeligt. De sad og rystede og blev ligesom våde i pelsen.... jeg fløj til telefonen og ringede til dyrlægevagten! Kan man overdosere Ivomec, var mit første spørgsmål.... ikke at jeg havde givet mere end foreskriften, men der er jo trods alt forskel på størrelsen af unger.... og det var et nedslående svar, jeg fik af dyrlægen. Ja, overdosering kan mutter dø af, var svaret... det er fedtopløseligt og meget hurtigtvirkende og der er ingen modgift. Jeg kunne prøve at stimulere med zoolac, druesukker m.v., men der var ingen garanti. Dyrlægen mente, at medicinen havde stået og sedimenteret og blevet stærkere i bunden og derfor virkede kraftigere!!! Puha, hvor var jeg bange nu... jeg bestilte ikke andet end at hælde zoolac, druesukker, vælling m.v. i ungerne... 2 af dem var blevet helt våde i pelsen - min satinskimmelpige Ariane og lille Amelia...en tredje Zinnober sad bare og rystede. De våde tog jeg med ind i sengen, tørrede og varmede på maven... sådan gik resten af aftenen og det meste af natten med. De stakkels små mutter kunne slet ikke falde til ro og jeg fik kun 3 timers søvn, så jeg var stagetræt, da jeg var nødt til at tage på arbejde næste dag. De 2 af ungerne var heldigvis kommet sig om morgenen, men lille Amelia havde det skidt... gik rastløst omkring og peb hele tiden. Jeg fik en aftale med dyrlægen kl. 15.00 og der var med bange anelser, at jeg tog hjem fra arbejde. Heldigvis var Amelia stadig i live, men hendes tilstand var uændret og hun havde tabt 20 g og vejede nu kun 78 g. Dyrlægen mente, at hun nok skulle komme over det, når hun stadig var i live... det var bare et spørgsmål om tid... medicinen skulle helt ud af kroppen! Jeg hældte ellers vælling, druesukker m.v. i hende, men hun løb bare hvileløst omkring og jeg synes, at det så rigtigt skidt ud om aftenen. Jeg kunne stadig høre hendes piven, da jeg gik i seng. Næste morgen var der stille og jeg turde næsten ikke gå ind og kigge til mutterne... men hvad var nu det?  Amelia sad og spiste og så helt frisk ud i øjnene igen. Det var da lidt af et mirakel... jeg havde lovet hende, at hun ikke skulle sælges, hvis hun bare blev rask og hun har sør'me kæmpet bravt!  Men sikken forskrækkelse! Jeg troede ellers ikke, at ivomec kunne give sådanne bivirkninger! Jeg tør aldrig mere give så små unger ivomec... så hellere vente, til de er en 3 uger. Hvor var jeg bange for at miste både Ariane og Amelia.... tænk hvis man uforvarende var kommet til at slå sine egne små muttebebser ihjel... det var da ikke til at holde ud at tænke på!
Amelia er nu kommet sig og har taget fint på igen.... hun er kommet over de 100 g nu. Jeg har givet hende lidt vælling for at give hende et ekstra boost og det benytter hun sig af... napper i fingrene for at få mad og sluger vælling i sig. Spiser nemt 3 ml på én gang. Hvor var det godt, at hun kom sig igen! Men jeg glemmer aldrig synet af en stakkels lille mut, der hvileløst løber rundt og rundt i buret uden at kunne finde hvile... pivende og med små sprækker til øjne og helt mat i pelsen. Det var simpelthen forfærdeligt!

24.04.2006:

Vågnede kl. 6.30, da telefonen ringede... var lige oppe og tjekke mutterne og opdagede straks, at Guldpigen havde født. Jeg kunne se 2 blissede små ansigter på hver side af hende.  Jeg lagde noget persille ind for at damen kunne flytte sig og så var der sør'me hele 5 små unger. 4 skimler med blis og en gylden satin - alle drenge. De 2 af skimlerne var endda gyldne satinskimler og så var der en gylden skimmel og en buff skimmel. Ungerne var helt tørre, så de er nok født en gang i nat og Guldpigen havde ryddet næsten helt op... der var kun en enkelt lille bid af en moderkage tilbage.
I løbet af dagen fik jeg meddelelse fra Lea om, at hendes Jasmin havde født en lækker sort hununge og en kæmpestor gyldenagouti hanunge. Hanungen var desværre dødfødt. Min Arthur er far til kuldet og det blev aftalt, at jeg skulle forbi og se hendes nye unge og Lea skulle forbi og se mine nye unger.
Da Lea så stod og beundrede Guldpigens unger, hørte vi pludselig spæde piv.... og nu var Latifa sør'me i fuld gang med at føde! Der lå på det tidspunkt allerede 2 små skimler i høet - piger viste det sig - og senere fødte Latifa også en rød pige og en rød dreng.  Fødslen gik fint og hurtigt... Latifa er også en god og erfaren mor mut. Så 2 fine kuld på en og samme dag... kunne dog godt have undværet alle blisserne, men det vigtigste er jo trods alt ,at fødslerne gik godt.  ;o)

23.04.2006:

Stod tidligt op for at få ryddet op og gjort lidt rent, da jeg skulle have besøg nordfra af Sus (SunQuicks Opdræt) og Sanne (Von Gedebjerg) samt Sannes datter Heidi. Lea fra Daylights ville også støde til ved frokosttid og senere skulle vi alle ind til Århus og besøge Tinna, Søren og Teresa.
Jeg fik jo ikke forberedt noget som helst lørdag, hvor jeg var i Sverige og jeg var alt for træt, da jeg kom hjem, så der skulle ordentligt renses bure, støvsuges m.v.
Nåede heller ikke at blive helt færdig... nordjyderne ankom, hvor hø, spåner m.v. fløj mig om ørerne og jeg måtte ud og blive vasket lidt og få pillet spåner ud af håret, inden jeg var nogenlunde præsentabel. ;o)
Nå, men det var jo heller ikke mig, de var kommet for at kigge på... Sus var vist mest interesseret i at se hendes nye svenske hanner... store flotte drenge, som man bare kan se er velpassede og har et lækkert temperament.
Sus havde også en satincrestpige med til mig... meget meget smuk og tænk, hende har jeg fået foræret. Mange tak for den dejlige pige, Sus.
Sus havde endvidere et par muttebebser med, som skal videre til Maria Hjort i næste weekend. Vi spiste en hyggelig frokost efter at have gramset på næsten alle mutterne. ;o) Nu var Lea også ankommet. Efter frokost købte vi løs af billig grønt på det blå marked og kørte så ind til Århus for at besøge Tinna, Teresa og Søren... 3 opdræt under samme tag. Jeg var ved at få et par skimler op under neglene og Sus var vist ved at putte et par gyldne i lommen. Vi beundrede også Tinnas skiffergrå... den nye satincrestede han var meget smuk... og Teresas langhårede. Tak for endnu en hyggelig dag blandt muttevenner!

22.04.2006:

Tidligt op... gaaab! vækkeuret kimede allerede kl. 5.00 - op og i bad.... mens jeg vaskede hår, kimede telefonen... det var Gitte fra Dolphi's Opdræt, der lige ville sikre sig, at jeg var oppe. Jeg skulle nemlig med Dolphi's Opdræt en tur til Skarhult, Sverige på en svensk udstilling, hvor Kjeld fra Dolphis skulle aflevere 2 røde mutter og jeg skulle hente 2 gyldne skimmeldrenge med hjem: Muffe's Tulip og SCH Notre Dames Braveheart.... yderligere skulle jeg have 2 gyldne drenge med hjem til min gode veninde Sus fra SunQuicks Opdræt. Det var Polka Pigs Gentle Look og Polka Pigs Look of a Sunlover fra Ewa Sonesson, der også havde ovennævnte Braveheart med til mig. Det tog et kvarters tid at køre ud til Gitte og Kjeld, så vi var i god tid til at nå færgen kl. 7.00. Efter en times sejlads kørte vi ud i dejligt solskin på Sjællands Odde... vi var blevet enige om, at det letteste var at tage Øresundsbroen og 2 timer og et kvarter senere var vi i Skarhult, Sverige.
Jeg fik straks kontakt til Ewa Sonesson og hun viste mig de gyldne drenge samt Braveheart... rigtigt fine dyr, som vi nok kan være tjent med. Hun udpegede også Eva og Emma fra Muffe's Opdræt og i en lille pause, fik jeg overdraget Muffe's Tulip... en lille fin skimmeldreng af delvis engelsk herkomst. Det var en hyggelig lille udstilling... den foregik i en gammel skole i en lille by bestående af måske 10 huse laaangt ude på landet. ;o) De svenske udstillinger er ikke så store og så er de burløse. Men der var da flere meget fine dyr... f.eks. flere smukke skimler, som jeg beundrede. Vi traf også andre danskere, bl.a. Maria Hjort, Linda fra Piwers og Janne... så klokken blev hen ad 16.00, før vi vendte kareten og kørte mod Danmark igen. På vejen hjem var vi et smut omkring Amager for at hente en satinteddypige til Lea fra Daylights Opdræt og vi skulle sør'me også have en satinteddydreng med hjem til Kjelds kone, Gitte. ;o)
Vi opdagede, at der var lang tid til færgen kl. 20.30 og ingen færger ind imellem... blev derfor enige om at tage færgen til Ebeltoft kl. 19.00 og kom på den måde hurtigere hjem. Vi var godt trætte, da vi kom hjem og der gik endnu en rum tid med at installere de nye mutter og fodre og tilse den hjemlige bestand. Men en god tur og en hyggelig dag.

19.04.2006:

ØV, Evita har aborteret idag. Da jeg kom hjem fra arbejde og fodrede mutterne, kunne jeg med det samme se, at Evitas mave var væk, da hun stod og tiggede mad op af plexiglasset. Hun havde jo taget 150 g på og hvade en pæn runding, men idag var hun helt slank igen.
Hun skulle ikke have født før om en 2-3 ugers tid....  så det var jo meget for tidligt. Evita gik også stadig sammen med hannen Ray og hunnen Santana. Jeg fjernede huset og der lå ved første øjekast 4 små lyserøde fostre uden hår - da jeg rensede buret lidt senere fandt jeg også et femte foster godt trampet ned i spånerne. ØV altså... jeg havde glædet mig til det kuld og så hele 5 unger, der ikke bliver til noget nu. Synd og skam.... hvad kan der så have været galt, spørger man sig selv. Evita virker heldigvis frisk og glad og spiser helt normalt, så på en igen! Jeg har ladet Evita blive sammen med Ray og han må hellere gøre noget ved sagen straks, for Sus (SunQuicks) skal have ham tilbage på søndag.

16.04.2006:

Vi var hjemme kl. ca. halv to i nat og gik straks ind for at se til mutterne... de nye unger og Lady, der snart skulle føde. Alt var i orden og overtøjet blev lagt. Ind til mutterne igen for at give en aftengodbid... men hvad var nu det? Ved siden af Lady, lå en lille våd unge, som hun var i færd med at slikke. Lady må have ventet på, at vi kom hjem, så hun kunne komme i gang med at føde.... he he. Pudsigt var det i hvert fald, at hun gav sig til at føde 5 minutter efter, at vi var kommet hjem. Ungen var ensfarvet og rubinøjet kunne vi se og den fik nogen behørige renseture. Lady var helt oppe på mærkerne... vidste næsten ikke, hvor hun skulle slikke... så ivrig var hun. Lidt efter kom nok en ensfarvet, men mørkøjet unge, der også blev grundigt rengjort. Lady virkede helt eksalteret over at få unger. ;o) Unge nummer 3 var noget mindre end de andre... men ta-da! en satinskimmel! Disse 3 unger blev nu renset og slikket efter tur og der gik lidt tid, inden Lady fik veer igen... men så havde hun også veer længe og jeg var da begyndt at blive bekymret over, at der intet skete. Jeg tilbød hende en sprøjte med lidt kalkholdigt druesukkervand og det lappede hun grådigt i sig. Det syntes at give hende nye kræfter og snart blev den 4. unge født... en noget større unge også ensfarvet og rubinøjet. Denne unge måtte jeg hjælpe med at rense for hinder, for nu var Lady ved at være træt - ligeledes den femte og sidste unge, der også bare fik lov til at hænge ud af numsen, mens Lady havde travlt med at æde moderkager... den måtte jeg også rense for hinder... så heldigvis at jeg var hjemme og kunne hjælpe. ;o) Da alle ungerne var rene og tørre og hvilede pænt ved siden af Lady, kunne jeg endelig finde min seng... og gaaaab, hvor var jeg også træt. ;o) Men 3 fine kuld på 3 dage... det er da bare skønt. :o)
Ved første øjekast mener jeg, at ungerne er 3 piger og 2 drenge. Satinskimmelpige på 64 g, mørkøjet pige på 94 g, rubinøjet pige på 84 g samt 2 rubinøjede drenge på 94 og 104 g. Men skal lige have kigget lidt nærmere, når jeg tager billeder i aften. ;o)
Om eftermiddagen var Lea, Trine og jeg en tur forbi Corleones Opdræt, hvor Lea skulle aflevere en langhåret pigemut til Anne Mette fra Von Hope. En hyggelig eftermiddag, hvor Trine hellere ville have været blevet og leget med Linda's datter.
Bagefter var Lea med hjemme og kigge muttebebser og heldigvis var Lea enig i kønsfordelingen på de 3 nyeste kuld.... I Maid Marians kuld var Xanadu på skønneste vis blevet til en pige og vi var begge usikre på den rubinøjede crestede, men mente nu, at det måtte være en hun. Det er sgi da utroligt... her har man gået og kønsbestemt så mange unger... og så er der pludselig nogen, der "driller". ;o)
Ramazotti er forresten også kommet hjem igen idag, da Anne Gry havde fortrudt købet og ikke vil have for mange hanner... det blev aftalt, at Anne Gry i stedet måtte have en anden unge til gode... måske en rubinøjet hun. ;o)
Jeg har her til aften prøvet at lægge den lille satinskimmelpige til Lady for at se, om hun kunne finde ud af at die, men det ser det heldigvis ud til... kan ikke lide, når ungerne er så bette... så den lille må gerne hurtigt tage på. ;o)

15.04.2006:

Så fødte Bride endelig... kuldet var også ventet med længsel, da jeg ikke vidste helt, hvornår Bride skulle føde. jeg sad ved computeren, da jeg pludselig hørte spæde piv... klokken var lidt over 11.00 og den første unge var lige født. En ensfarvet crested.... Bride var meget omhyggelig med at ordne ungen og lidt efter kom endnu en ensfarvet dog uden crest denne gang... endelig kom der en skimmel... jeg kunne dog med det samme se, at denne unge havde fået en blis og hvidt i den ene side af hovedet... megasød, men ingen præmieskimmel. ;o) Sidste unge var også en skimmel, men veltegnet denne gang. Jeg havde jo håbet på satin'er idette kuld... idet jeg havde et håb om, at Jappe var satinbærer... men niks ingen satin'er heller denne gang... såe sandsynligheden er jo nok desværre ikke så stor, selvom begge hans forældre er bærere. Men fine unger og en god fødsel... Bride ordnede alle ungerne selv uden hjælp. Ungerne viste sig også at være pænt store... skimlerne... begge piger vejede 108 og 116 g - den crestede... også en pige 104 g og endelig en ensfarvet dreng på 101 g. Håber jo på, at de bliver røde, selvom mor er gylden satin.
Om aftenen skulle Trine og jeg ud til Kjeld og Gitte fra Dolphis Opdræt og spise. Lea fra Daylights og familie var også inviteret med... så vi havde en dejlig aften med god mad og en hyggelig muttesnak. Med os hjem kom Niffer's Alivan, der har været på damebesøg og nu gjort sin pligt, samt Dolphis Monifa, en sød rød hununge.... vores nye lille Niffer. ;o) Opkaldt efter vores første røde hun Monifa, der jo desværre døde af drægtighedssyge sidste år. Og vi kan jo ikke have et opdræt uden en Monifa, der jo har lagt navn til vores opdræt. ;o) Så vi var så heldige at kunne købe denne her dejlige pige af Kjeld. ;o)
På vej ud til Kjeld og Gitte var jeg forbi Musses Opdræt for at hente en hvid satinhun Vintergæk til Lea samt en gylden hun, der skal på besøg hos vores Only. Jeg havde også vores skimmelhun Citrinia med ud til Gitte og Kjeld. Hun skulle nemlig på besøg hos Jupiter. Så en virkelig dejlig aften... Trine og jeg kørte hjem mod Låsby ved 1-tiden, Lea og familie overnattede, men jeg ville gerne hjem og se til dyrene.

14.04.2006:

En herlig dag.... først havde vi besøg til frokost af Anne Marie fra Julles Opdræt. Anne Marie havde lille Paprika med til os... en rød pige, som vi håber på, bliver rigtig mørk... hun har i hvert fald muligheden, for hendes far Nottingham er meget mørk. ;o)  Sød bette mut, som kom ind i det store pigebur og det gik snart rigtigt fint. Anne Marie havde også Hector med, som skal videre til Sjælland om en 14 dages tid... han kom ind i det store drengebur... hvor de andre drenge forsøgte at parre ham, men Hector var nu rimelig uanfægtet og satte sig snart til at spise. ;o)
Anne Marie, Trine og jeg tog efter frokost en tur ind til Bazar Vest, hvor jeg havde en aftale om at aftage en masse grønt, som en af mændene ville tage fra til os... vi måtte vente lidt, men fik snart 3 kasser med blandet salat, 3 store poser peberfrugter, en kasse med hvidkål, agurker og persille samt lidt tomater - 100 kr for hele herligheden. Så der var til både Anne Marie, Lea og os.
Vi kørte derefter hjem til os igen... Anne Marie skulle jo have sin Cinderella med hjem, som er drægtig med Hertig Åke og så forelskede hun sig i Vitani, vores lille skimmelpige med hvide streger og fødder. Men sød er  hun med det mest bedårende lille hovede. Så hun kom med Anne Marie hjem - en måned gammel igår og 485 g! ;o) Skimmeldrengen Julles Vladimir, som vi har haft på besøg et stykke tid, skiftede også ejer, så nu er han vores. Tak til Anne Marie... også for et hyggeligt besøg. ,o)
Om aftenen skulle vi spise hos mine forældre, idet vi havde en onkel fra Hvidovre på besøg. Jeg var efter maden et smut hjemme og se til dyrene, da jeg også havde lovet at lukke min venindes heste ind... hun var på påskeferie og så skulle jeg da også lige se til mutterne... har jo mutter, der snart skal føde. Men ingenting... fred og ro, så jeg kørte også lige et smut forbi Lea med grønt... i mellemtiden havde Trine besluttet, at hun også ville sove hos mormor og morfar ligesom onklen, så jeg måtte hjem efter dyne og nattøj til Trine. De bor kun 5 minutter væk... så var hurtigt hjemme igen. Nå, dyrene skulle da lige have lidt af grønten og hvad var det så, der lå hos Nira.... hun stod ellers og tiggede grønt ved glasset, men bag i hjørnet lå der sør'me nogen fine store bebser. Det måtte jo straks undersøges... de var stadig fugtige, men fint rengjorte... 2 skimmeldrenge på 115 g og 107 g og en rød pige på 105 g. Allesammen meget fine unger og drengene fint skimlede. et dejligt kuld..... så jeg kunne dårligt nok løsrive mig for at køre over med sengetøj til Trine....  men afsted gik det og 10 min. efter var jeg tilbage igen. ;o)  Ungerne var ellers først ventet omkring d. 17.4., men de kom altså idag.

13.04.2006:

Idag er Pasquinel og Uranus solgt til en sød familie fra Silkeborg... jeg er sikker på, at de nok skal få det godt. Pigen Sofie havde allerede sat sig ind i en masse om marsvin, så det er jo skønt.

12.04.2006:

Idag har jeg taget Nira og Guldpigen fra.... Nira skal føde omkring d. 17.4. og Guldpigen ca. d. 25.4. - så jeg fik rokeret lidt rundt og delt et bur op, så de 2 piger kan føde i fred og ro. Og så går jeg i øvrigt bare og venter på, at Bride snart skal føde.... er dog ikke sikker på datoen, men hun har taget 420 g på og er begyndt at åbne sig.

10.04.2006:

Nå, jeg lovede jo at skrive lidt mere om udstillingen... så det må jeg hellere gøre. Vi kom heldigvis i god tid lidt over kl. 8, så vi skulle ikke stå ret længe i kø til indtjek. Jeg havde jo fået tildelt en førstegangsudstiller - Mia, som jeg har solgt en rød hununge LaToya til og skulle gerne være klar, når hun kom.
Indtjekket gik uden problemer, så dyrene kom på plads... 12 stk. Vi havde måtte lade Citrinia blive hjemme, da hun havde en byld eller en hævet kirtel under hagen. Synd for Trine da det jo var hendes børnedyr.
Det tog en del tid at få de mange dyr på plads, givet vand, grønt og hø, men jeg var da færdig, da Mia blev tjekket ind. Hun havde stået i kø over en time med sine 2 mutter, LaToya og Yuppie, der er fra Daylights Opdræt.
Der var rigtig mange dommere, så jeg kunne godt ane problemer, hvis jeg både skulle op i satin - sj.var. - kæledyr (Trine) og ensfarvet/flerfarvet/crested på samme tid. Det kom også ganske rigtigt til at knibe flere gange. ;o)
Jeg var først oppe med de røde... det gik rigtigt godt. Både Duchess og Askepot fik deres sidste cert og blev champ. Den tyske dommer Herbert Jansson syntes rigtigt godt om mine røde... især Askepot, som var den bedste røde mut, han havde set, sagde han... se det var jo virkelig ros, må man sige.
Det skulle også senere vise sig, at hun vandt BIG'en i Ensfarvet... over alle de flotte hvide, creme, safran, gyldne, chokolade og sorte dyr. Helt unikt og et sjældent syn! Og Duchess er min første A-dyrs champ! Skønt!
Mia's LaToya var oppe mod min Kalahari, der vandt klassen... nok gr. hans lidt mørkere farve. Men LaToya fik en virkelig god kritik og var flot trimmet.
Min røde skimmelpige Ilyana fik også cert - sit andet og ros med på vejen. Hun blev endda også kaldt op i BIG. Idol, den gyldne skimmelhan, blev slået af såvel Star's Mars Star som Hiawathas skimmelpige Miss Roan. Mars Star vandt senere BIG'en i flerfarvet, så det var en værdig modstander, må man sige.... han havde også virkelig udviklet sig fra sidst, jeg så ham... meget flot fyr!
I Crested havde jeg Mïriel oppe og hende var Herbert også helt vild med. Hun er også virkelig dejlig... jeg har købt hende af Maria Sørensen fra Llyn Dinas. Mïriel har en superlækker silkeblød pels og hun har fuldstændig genvundet konditionen efter at have opfostret 7 unger. Mïriel fik sit første cert - det var også hendes første udstilling og senere vandt hun sør'me BIG'en i Crested - et flot resultat.
I sjælden variant havde jeg så Lindelundens One and Only, min satincrestede gyldne han oppe hos Jim Fort. Jim blev fuldstændig charmeret af Only - det gør vist alle - og han fik sit sidste cert og kan nu også kalde sig champ. ;o)  Han blev også kaldt op i BIG, men dog ikke placeret. Men tænk at få 5 certer med hjem og 3 champs...det havde jeg i mit liv aldrig troet på.... og slet ikke, at vi skulle vinde 2 BIG placeringer.
Både Mîriel og Askepot blev så kaldt op i BIS og begge blev placeret som henholdsvis BIS11 og BIS6. Det var altså helt utroligt! For at det ikke skulle være løgn så blev vores skimmelopdrættergruppe også placeret som 3 ud af 13. Dommeren Peter var godt nok begejstret for dem, men jeg havde ikke troet eller turdet håbe på, at de nåede så langt. Den røde opdrættergruppe blev 13 ud af 13....  jeg synes ellers, at de var rimeligt ens, men skidt pyt.
Mine satiner Zolena og Mariella var også oppe hos Peter, fik en god kritik, men intet cert. De skulle også have været trimmet en smule bedre, men det kneb med tiden til sidst og de havde ligesom fået ekstra lange hår efter vasken. ;o)
Trines kæledyr Kiara blev 4 ud af 10 - ganske flot, når man tænker på, at Kenneth opdagede nogle fæle hømider bagpå, som havde undgået min opmærksomhed, så det mistede hun et point på. Hun vandt i øvrigt vægtkonkurrencen som tungeste hun over 6 mdr. ja, herhjemme vejer hun 1460 g - men vægten kunne næsten ikke holde hende, så Tinna vejede hende "kun" til 1394 g, men det var jo altså også nok! ;o)  Og Trine var superstolt over den fine lyserøde roset.
Det var det hele værd at se hendes glæde, hver gang hun blev sendt op efter en ny roset eller cert. Hver gang sagde hun, at nu fik vi da ikke mere, vel?
Men jo... der var sandelig også et par små pokaler fra flerfarvet- og crestedklubben for vores skimmelhun Fionas resultater i Knabstrup og Mïriels resultat i Kolind samme dag. ;o)  Og så var hendes lykke da gjort. Hun kunne ikke snakke om andet hele vejen hjem i bilen og inden hun kom i seng. Men det var sandelig også en udstilling, der overgik vores vildeste forventninger. ;o)
Vi havde Lea med på vej hjem og gjorde holdt ved Mc D på Grenåvej i Århus sammen med en masse andre muttefolk. Det er jo nærmest blevet en skik efter en udstilling.

Vi lånte Elliott igår af Lea, Daylights Opdræt til vores Holly Hajfinne, så der forhåbentlig kan komme nogle søde hvirvelbasser. Da Elliot blev sat ind til Holly, var hun nærmest ved at æde ham... i hvert fald flygtede han op på et af husene. Hvad nu??? Hvem kan styre Holly og hvem er glad for hanner... ingen anden end mor Rosa... så hun blev sat ind til det stridende par. Rosa var glad for at se Holly og omvendt og nu var det lige pludselig Rosa, der styrede butikken... og så var alt fred og ro og Elliott kunne gå i fred. :o)   Det ser ud til, at vi nu skal have 2 kuld hvirvelbasser om nogle måneder, selvom vi ellers havde tænkt på at pensionere Rosa.

08.04.2006:

En helt forrygende udstilling. Kort fortalt så kom vi hjem med 5 certer (Only, Ilyana, Duchess, Askepot og Mïriel, så 3 blev champs (Only, Duchess og Askepot) + 2 BIG både i ensfarvet (Askepot) og crested (Mîriel) samt BIS6 og BIS11 på Askepot og Mîriel. Skimmelopdrættergruppen blev også 3 ud af 13, så det var jo flot, synes jeg, selvom de røde fik bunden. ;o)

Duchess er vores første A-dyrs champ, så det er rigtig skønt. Kiara vandt vægtkonkurrencen for hunner over 5 mdr. så Trine var glad - Kiara blev i øvrigt 4 ud af 10 i kæledyrshunner 12-18 mdr., så det var også godt nok. Og så fik vi 2 små pokaler fra Flerfarvetklubben for Fionas resultat i Knabstrup sidste år og for Mîriels idag. Trine var ikke til at skyde igennem og jeg må da indrømme, at jeg også er både glad og stolt.... det er helt vildt. Tænk at få BIG i Ensfarvet over alle de andre flotte dyr med en rød pige. Det er helt unikt. Og Mîriels i Crested. Og så hele 2 BIS placeringer.... jeg har vist ikke rigtigt fattet det endnu.  Skriver noget mere i morgen... men nu kalder dynen vist. Hold da op, hvor er jeg træt!

02.04.2006:

Idag har jeg først haft besøg af Anne Gry fra Jacobines Opdræt, der købte Niffer's Ramazotti, en dejlig gylden hanunge, som skal bruges i hendes gylden opdræt. Han er en rigtig dejlig han med bredt hovede og god type. Jeg håber meget, at Anne Gry vil udstille ham, for jeg er spændt på, om han kan få lige så gode resultater som sin mor Billie Jean.
Derefter havde jeg besøg af Kjeld og Gitte fra Dolphis Opdræt. De havde hø med og tørret persille samt en kage til kaffen. ;o) Så der gik en hel del timer i eftermiddag med marsvinesnak.
Bagefter var vi forbi Lea fra Daylights Opdræt for at hente alt den grønt, som de havde købt ved grøntmanden på Det Blå marked. Peberfrugter, spidskål og broccoli til ca. 20 kr. kassen, så der er meget dejligt muttegrønt til en billig penge.
Jeg opdagede forøvrigt idag, at en af Filinas hununger Ursula gik og brummede... så jeg tog hende ud og hun havde i mellemtiden fået dut og var blevet til en han. Utroligt... både Lea og jeg havde da kigget på hende/ ham og ja så går man jo ikke sådan hele tiden og kigger køn mere, når det var afgjort en gang for alle.... men i hvert fald er Ursula nu blevet til Uranus. :o)  Det er sgi ellers længe siden, at jeg har taget fejl. He he.
Det går godt med Askepot igen... hun er blevet frisk og har taget lidt på igen. Gad vide, var der egentlig var galt. Men hovedsagen er at hun er rask nu.

Her til aften så begyndte Maid Marian så at blive lidt urolig.... det var også ventet, at hun snart skulle føde og hun var jo begyndt at åbne sig. Maid Marian kradsede lidt i underlaget og bed sig lidt i bagbenene, så jeg var godt klar over, at hun nu snart ville føde. Ganske rigtigt, sidst på aftenen fik hun så endelig veer og snart dumpede den første unge ud på spånerne. Maid Marian så lidt forbavset ud over det, der var sket, så for en sikkerheds skyld befriede jeg den for hinderne. Men Maid Marian begyndte straks at slikke den, så alt var i den skønneste orden og små spæde piv lød, da hun trak ud i de små ører. Lidt efter meldte nummer 2 sig på banen og nu var Maid Marian forberedt, så hun trak selv ungen ud, åd hinderne og gav sig til at slikke den kraftigt. Siden fødte hun endnu 2 unger og alle blev ordnet til UG. Jeg kiggede hurtigt på ungerne og fik vejet dem. Troede først at alle var satin og at der var 2 hunner og 2 hanner... men jeg må jo have været både bælgøjet og farveblind, for næste morgen var 2 af dem ensfarvede. Resultatet blev en eng.crested pige med rubinøjne på 98 g - 2 satincrestede henholdsvis dreng og pige på 92 og 98 g samt en ensfarvet dreng på 105 g. Desværre var der også en del ørefolder... hvor de så kommer fra. Men ungerne er fine og livskraftige og fødslen gik godt og det er jo det vigtigste. ;o)

31.03.2006:

Jeg var lige en tur forbi dyrlægen idag med Askepot. Hun har ikke været helt sig selv de sidste dage... har gemt sig lidt og ikke spist så ivrigt, som hun plejer. Hun havde også tabt sig lidt, så jeg var da lidt bekymret. Men hun havde ikke dårlig mave, var forkølet eller lignende, så folk, jeg spurgte til råds, mente det kunne være tænderne. Så dyrlægen tjekkede hende igennem og der var heldigvis ikke tandspidser og hun kunne heller ikke finde andre tegn på sygdom. Askepot var også lidt friskere idag og havde taget 20 g på igen, så hun har måske bare haft en lille infektion, ligesom vi andre også kan have det. Håber det går fremad nu, for hun skulle jo gerne med til Kolind næste weekend.
Jeg har reserveret en rød hun til Solomio's Opdræt og skal have hende med til Sjælland sidst i april, hvor jeg skal til stor familiefødselsdag. Jeg skal også have en rød hanunge med til Liselotte fra Julles Opdræt. Dejligt at Liselotte starter op igen... vi må have nogen flere rød-opdrættere! ;o)
Og så Brrrrrrrr, har jeg haft problemer med mit gasfyr idag. Det var gået ud, da jeg kom hjem fra arbejde og her var ski.. koldt. Gasmanden blev tilkaldt og fik fyret i gang, men her til aften gik det ud igen..... så jeg har måttet hente en el-ovn hos mine forældre, for at jeg og ikke mindst mutterne ikke skal fryse. Trine er da heldigvis et smut ude hos farmor og farfar, så hun kommer ikke til at lide under det. ;o)

29.03.2006:

Det går godt med Cuties små bebser... de har alle taget lidt på og er kommet over fødselsvægten.... de 3 små drenge er blevet døbt Waldemar, Wincent og Winston.  Jeg har sjældent set så store kuglerunde sorte øjne som på de 2 ensfarvede drenge. Men de er nu alle dejlige.

27.03.2006:

Kom hjem fra arbejde her til eftermiddag og kiggede straks til mutterne... Cutie og Maid Marian skal jo snart føde og Cutie har dag 70 i morgen tirsdag.
Men nej, der var ikke noget under opsejling, så det ud til. Både Cutie og Maid Marian spiste ivrigt af den tilbudte mad og jeg hentede derefter Trine i børnehaven og tog ud for at handle.
Da vi kom hjem igen, havde Cutie født.... der sad en flok unger omkring hende og... hvad var det, der lå ved siden af hende.... en supersmuk, men åh så død satinskimmel på 114 g. Han var stadig varm, så jeg prøvede genoplivning.... men der var desværre ikke noget at gøre. Han var helt tør og fint renset, så gad vide, om han er blevet siddet på... men han var ikke flad eller noget. Hvor bittert! Jeg havde sådan håber på en satinskimmel i kuldet og så dukker der en helt perfekt dreng op og så skal det ende sådan. For F... bare jeg IKKE var taget ud oghandle... ved godt at det ikke nytter noget, for det kunne jo lige så godt være sket, mens jeg var på arbejde.
De 3 resterende unger - 2 ensfarvede gyldne hanner på 81 og 91 g samt en satinhan på 86 g var også helt tørre og friske og fine. Cutie var meget glad for ungerne og klukkede til dem, nussede og pussede om dem, så var var gået galt? Hun er jo sådan en god mor. Ja, man kan ikke lade være med at spekulere. Men ungerne er i hvert fald super veltypede og uden ørefolder... meget smukke drenge...... men vræææææl altså ... min satinskimmel :o(

26.03.2006:

Dagen idag har rigtigt stået i marsvinets tegn..... i formiddags kom en mor og hendes datter Kiki fra Gl. rye og købte hanungen Pampas. De havde i forvejen en lille hanunge fra januar, som skulle have selskab, så det passede godt med Pampas, som har sin far Juans dejlige rolige temperament.
Over middag kom Anne Marie fra Julles Opdræt for at se unger og spise frokost. Vi fik selskab af Lea fra Daylights Opdræt og bagefter kørte vi i samlet trop ud til Gitte og Kjeld fra Dolphis Opdræt for at se deres nye unger. Jeg har reserveret en af Shanias søde røde hununger... hun har fået et par gode klatter neglelak på ørerne og skal hedde Monifa efter vores første røde marsvin, som vi var så uheldige at miste til den modbydelige drægtighedssyge sidste år. Lea faldt vist rigtigt for en sød flerfarvet dalmatinerpige... så nu må vi se, om hun ikke skal med Lea hjem, når hun bliver stor nok. Sød var hun i hvert fald!  ;o)

25.03.2006:

Idag havde jeg besøg af Mia, der har købt Niffer's LaToya af mig tidligere på året samt hendes søster Lea. De havde både LaToya med samt Yuppie, en kæledyrshun fra Daylights Opdræt. Mia ville gerne have et lille klargørings- og trimmekursus.... forinden udstillingen i Kolind. Så vi fik klippet kløer, tjekket ører og tænder, børstet og trimmet til den store guldmedalje. LaToya har udviklet sig fint... en dejlig rød hun, der ligner sin mor Nira meget. ;o)

23.03.2006:

Idag har Stars Opdræt været her for at hente Niffer's Shadow, en dejlig gylden skimmeldreng samt deres satin lemonagouti, jeg har haft med fra Maria Hjort, da vi var i Herlev sidste weekend.
Vi havde en rigtig hyggelig aften - Lea fra Daylights var her også og vi spiste pizza til stor fornøjelse for Trine. Og så gik marsvinesnakken ellers til den helt store guldmedalje. ;o)

22.03.2006:

Idag er Sirocco blevet afhentet af Nanna fra Silkeborg og hendes kæreste. Han skal hjem og gå med deres første marsvin TinTin og jeg håber, at denne accepterer Sirocco, der er meget mindre end ham selv. Ellers har Nanna sørget for et ekstra bur, så de kan vænne sig til hinanden først.
Jeg har ellers opdaget idag, at Filinas unger også dier hos Birdie... det er jo dejligt, at de kan deles om pasningen af ungerne, når Filina har hele 5 unger og Birdie kun én. ;o)
Jeg har taget billeder til kommende kuld idag og det lykkedes sør'me Only, der jo er et DAMP-marsvin at hoppe ned af sofaen (der er ikke ret langt ned) og ind på en skabshylde og knække lidt af sine fortænder. Meget dygtig dreng... det er ikke første gang, han knækker noget af sine tænder. Da jeg skulle have ham fremvist af Maria fra Llyn Dinas, vred han sig også ud af hendes hænder og faldt på gulvet direkte på tænderne, som den gang faldt helt ud og han måtte leve af hakkemad i en uges tid. Jeg håber ikke, at det går så galt denne gang... så vidt jeg kan se, er det kun spidserne, han har knækket... men jeg skal da holde øje med ham og have rettet tænderne til. :o/

20.03.2006:

Vækkeuret ringede allerede kl. 4.30 lørdag morgen..... uha, det var tidligt, når man ikke havde fået ret meget søvn. Men op kom vi, fik fodret dyr og pakket det sidste, stoppet dyr i kasser og så afsted mod færgehavnen i Århus, hvor vi fik Sarah fra Gizmos Opdræt med i bilen. Bilen var efterhånden stoppet til bristepunktet og Sarah måtte sidde med en kasse på skødet for at vi kunne være der. ;o)
Men vi nåede færgen... og efter en god times sejlads kørte vi mod Herlev. I starten kørte vi langsomt på grund af megen tåge, men på motorvejen gik det bare derud af og vi nåede frem på godt 1½ time. Indtjek var heldigvis ikke slut endnu, så vi stod da også i kø et stykke tid, før vi vik tjekket dyrene ind. Der var lidt nerver på, da vi hørte, at mange var blevet afvist med mistanke om sellnick, bylder osv. heldigvis kom vi igennem indtjek uden problemer, dyrene blev installeret i deres bure - Sus fra SunQuicks Opdræt var så sød at hjælpe med vandflasker, mad og hø... så det hele gik ret hurtigt og smertefrit.
Jeg havde 3 salgsdyr med... de 2 var reserveret på forhånd til Helena fra Sverige og hun dukkede op efter dyrene allerede samme formiddag. Jeg tror, at hun var ret godt tilfreds med dyrene, så det var jo skønt. En sød gylden skimmeldreng og en dejlig rød hanunge.
Om lørdagen havde vi kun Trines børnedyr Bella (Amazing Jeanne'D'Arc) oppe samt kæledyret Holly og min røde satinhun Mariella. Bella blev 10 af 10, men hun er jo også ret lille af størrelse endnu... der var vist også et par hømider eller 10, der havde undgået vores opmærksomhed.  Holly blev 6 af 7, så det gik heller ikke ret meget bedre.... lidt synd for Trine, men hun vandt da et puslespil i tegnekonkurrencen og så var hun glad.
Mariella fik en rigtig god kritik af Kenneth... slet ikke noget dårligt dyr, sagde han... hun er lidt lille endnu - under udvikling, men farve og type m.v. var rigtig god, fik vi at vide. Så jeg håber, at der er potentiale til noget mere i hende. ;o)  Lørdag aften var der fælles spisning - fin buffet og bagefter trimmede vi lidt. Trine var stagetræt... det var jeg forresten også, så ved 22-tiden lagde vi os... hun ville ikke gå i seng alene og så faldt jeg også hurtigt i søvn. Der var et fint lille lokale i tilknytning til udstillingshallen og der sov vi sammen med Sus fra SunQuick, Annette fra Sitanes, Sarah fra Gizmo og en dame til.
Næste morgen skulle jeg have de røde og skimlerne op. Det var Mette Rueløkke, der skulle dømme og jeg var meget spændt, da hun jo tidligere har opdrættet røde og skimler gennem mange år.
Det er jo både fordele og bagdele ved en kender af racen ;o)  Hun så straks skimlernes fortrin og det modsatte. De fik ellers alle en rigtig god kritik, men ingen certer. Der blev nu heller ikke uddelt mange certer til racedyrene, synes jeg. Vores Askepot fik dog sit andet cert og en super kritik... hun er også et virkeligt dejligt dyr og har den helt rigtige farve. Hun blev også kaldt op i BIG, men blev dog ikke placeret... konkurrencen var også hård.  Super dyr hun var oppe imod. Men en rigtig hyggelig udstilling og dejligt at møde alle de andre muttemennesker igen. Vi fulgtes med Søren, Tinna og Teresa hjem samt Hanne Grambow. Så færgeturen gik hurtigt i godt selskab og vi var ikke alt for sent hjemme, da vi nåede den tidligere færge. ;o)  Nu kan vi glæde os til Kolind om 3 uger.
Idag har vi solgt Picasso og Quickstep til en familie fra Rønde. Pigen skal have dem i fødselsdagsgave, så de skal nok få det godt. ;o)
Lone fra Musses Opdræt har også været her og hente Yassau, en lækker creme han som jeg har haft med fra Dorte Røper. Jeg har også en dejlig lemonsatin med hjem til Stars Opdræt.
Da Lone lige var kørt, blev jeg ringet op af Lea fra Daylights Opdræt... hun var lige midt i en fødsel... hendes hun Babe havde fået sin første unge, da jeg ringede... den lignede fuldstændig Rosas pige Tiny bare en dreng på 130 g og så gyldenagouti i hovedet, hvor Tiny er sort. Sjovt nok så lignede de næste unger også Rosas... en dalmatiner med pletter og skimling bagtil også agouti - en han på 133 og til sidst endnu en bassedreng på 155 g...der har samme aftegninger som vores TinTin.  Far er Ivan, der også er far til Rosas unger. ;o)
Ivan ejes af Anne Marie fra Julles Opdræt.

Og så har jeg flyttet lidt rundt på dyrene... Birdie og hendes unge Vitani går nu sammen med Filina og hendes 5 unger. Det gik fint med at sætte dem sammen og så får Birdies enlige unge nogen at lege med.
Duchess og Mîriel går også sammen nu med deres samlede unger... de 3 største hanunger er sat ind i drengeburet i stuen. Idol har fået nyt dameselskab af Galadriel - Lady er taget fra og Ray har fået nyt selskab af Santana, hvor jeg har taget Maid Marian fra. Only har endvidere fået besøg af Jamilla. Så der er sket lidt omflytninger også med henblik på flere bebser. ;o)

17.03.2006:l

Fridag heldigvis.... om formiddagen blev alle udstillingsdyrene vasket. Jeg var så heldig, at Lea fra Daylights havde fri og hun hjalp mig med at tørre dyrene, mens jeg vaskede løs. Lea skulle nemlig ikke selv med til denne udstilling. Jeg havde valgt at lade Duchess blive hjemme - hun havde fået et hak i tuden og selvom det var lægt, var der alligevel en bar plet på næsen, hvor hårene ikke var vokset ordentligt ud endnu... og det ser jo ikke så pænt ud.
Om eftermiddagen gik turen forbi Bazar Vest for at købe et forråd af grønt... både til udstillingsmutter, men også til dyrene derhjemme, som mine forældre har lovet at passe, mens vi er væk.
Om aftenen dukkede Lone fra Musses Opdræt op for at aflevere en lemon satinhun til Maria Hjort, som vi skulle have med. Og ellers var aftenen travlt optaget af at få tagboks på taget, pakke bil, aflevere hund til pasning osv.
Så klokken blev alligevel henad 1, før jeg kom i seng. Gaaab!

14.03.2006:

Vi har idag haft besøg af Lars-Ole og Anja fra Stars Opdræt. De har reserveret Niffer's Shadow... en lille dejlig skimmeldreng og vi fik os da en god skimmelsnak. Altid hyggeligt med muttebesøg og vi skal også op og se Star's skimler inden så længe. ;o)  Jeg har lovet at tage en lemonagoutisatin fra Maria Hjort med hjem til dem fra udstillingen i Mørkhøj i weekenden.... skal også have dyr med hjem til Lone fra Musses Opdræt og Anne Marie fra Julles Opdræt, så der bliver sandelig fyldt godt op i bilen. ;o)  Jeg mangler stadig at få trimmet lidt mere og i morgen skal mutterne så vaskes.
Det går fint med Birdies skimmelunge... hun er så glad for ham og han bliver passet i alle ender og kanter... han har allerede taget 7 g på, men nu er han jo også enebarn.

13.03.2006:

Ja, jeg havde jo sådan håbet, at Birdie havde født igår... hun havde dag 70  igår nemlig, men sådan skulle det ikke være. Så jeg var noget ked af, at jeg måtte tage på arbejde idag, når det var oppe ovre med Birdie og hun var rimeligt stor. Eneste trøst var, at hun havde født før uden problemer.
Jeg havde nu alligevel bedt mine forældre tage forbi og kigge til Birdie.
Klokken 11 var alt fredeligt og roligt... Birdie havde ikke født endnu, så mine forældre tog hjem og ville kigge forbi igen ved 14-tiden. Der mødte dem et trist syn. Birdie havde født og der lå 4 døde unger og sad en enkelt levende unge hos Birdie. 2 af ungerne en rød og en skimmel var ikke pakket ordentligt ud , det var ellers store fine unger - de 2 andre unger var pakket ud, men døde... den ene et lille skravl, men den anden en stor og flot skimmelunge. ØV hvor er det bare trist.... hvorfor F... skal det også ske, når man ikke er der? Og hvorfor går det galt, når hun har født tidligere uden problemer.... det er sådan noget, man spørger sig selv og ikke får svar på. Det er lige til at tude over :o(
Hvis jeg skal sige noget positivt, så er den overlevende unge da frisk og livlig. En pænt stor unge på 110 g, men med 3 hvide ben og et stort hvidt bælte i nakken. Rigtigt charmerende, men vist ikke egnet til udstilling i racedyr.
Lillemand er også i bedring idag. Hans lille tap er svundet ind til normal størrelse og han får ikke mén af biddet i hans ædlere dele. Heldigvis... det var sør'me så synd for ham.
Det går heldigvis også godt med Filinas 5 unger. De tager alle på, som de skal og hun passer dem så fint. Rigtig søde er de.

12.03.2006:

Idag er  Niffer's Ophelia blevet solgt til en familie i Skanderborg, der har 3 marsvin i forvejen. Hun skal nok få det godt. ;o)
Desuden blev Niffer's TinTin afhentet idag af et ungt par fra Silkeborg. Det var meningen, at de også skulle have haft Niffer's Lillemand med, men det gik ikke så godt med at sætte de 2 drenge sammen. Det har jeg ellers aldrig haft problemer med... heller ikke med langt større hanunger. Men TinTin synes bestemt ikke, at det var sjovt med herreselskab... nu havde han gået sammen med sin mor og 2 søstre og så ville han ikke finde sig i nogen han.
Lillemand er ellers en sød og fredelig dreng, men TinTin overfaldt ham alligevel og helt galt gik det, da Lillemand forsøgte at hoppe på Tintin... den forkerte vej. Haps! sagde det og Tintin havde bidt Lillemand et meget ømtåleligt sted. Stakkels Lillemands tap er nu blevet smurt med desinficerende salve... av av han er øm og hævet. Den ligner et lille jordbær.
Jeg prøvede bagefter at sætte et par andre og mindre hanunger ind til Tintin, men måtte hurtigt tage dem ud igen.... da TinTin heller ikke kunne lide deres selskab. Måske er han bare et af de marsvin, der ikke kan gå med andre hanner. Måske er de andre hanunger bare for store til, at TinTin vil acceptere dem. TinTin vejer ca. 450 g en måned gammel og de andre hanunger jeg har forsøgt med tæt på 400 g. ØV hvor var det dog en skam og synd for Lillemand!

10.03.2006:

Her i eftermiddag ved 16.30-tiden fik Filina så veer. Det var dag 70 idag, så ungerne var ventet med længsel. Filina havde nok veer i 10 minutter, før den første unge meldte sin ankomst. Jeg var begyndt at blive lidt nervøs, men endelig plumpede den første unge ud i høet. En meget mørk skimmel. Filina var lidt usikker over alt det nye, men heldigvis var hinden bristet ved fødslen... efter et lille øjeblik gik hun dog i gang med at slikke ungen ren. Der gik kun 5 minutter, så fik Filina veer igen og unge nr. 2 blev født. Også en skimmel. Filina fik 10 minutters ro til at slikke begge unger rene.... så kom der en unge til - en rød unge denne gang. Derefter kom der 2 røde unger mere med 10 minutters interval. Filina var meget selvsikker nu og trak selv ungerne ud og rensede dem med højlydte piv til følge. Bagefter kom der nogen moderkager, som Filina åd og nogen, som hun lod ligge tilbage. Alle ungerne blev behørigt slikket... så fik Filina en tot persille, som hun spiste og så var hun også lidt træt og hvilede sammen med ungerne. Meget forsigtigt lagde hun sig  iblandt ungerne for ikke at træde på dem eller mase dem. Dejligt med en veloverstået fødsel. Næste gang er det Birdies tur... hun har dag 70 på søndag.

09.03.2006:

Så er der flyttet lidt flere mutter ind i vores nye skabsbur (Bygget af Dolphi's Opdræt).... mutterne er vist glade for den megen plads. ;o)  Det er skønt at se dem more sig med at fare omkring.
Lea har været på besøg her til aften og så har vi begge fået tilmeldt os til udstillingen i Kolind d. 8. april. Lea skal have 10 dyr med - Trine og jeg har sneget os helt op på 13 dyr. Det var sør'me svært at vælge fra.....

08.03.2006:

Jubiiii! Idag kom glasset endelig til mit nye skabsbur. Kjeld fra Dolphis opdræt var her med det efter arbejde. Der var gået lidt ekstra tid, da "glasmanden" havde været syg. Jeg fik også taget mig sammen til at skrue spotlights'ene fast ovenpå skabet... det har knebet med energien ovenpå en omgang mavesjov, men nu skulle det altså være.
De første til at flytte ind var drengebanden.... 6 unge hanner og de kastede sig ivrigt over den megen plads. hele 1,75 m x 60 cm at boltre sig på. ;o)
I morgen flytter de næste ind...  jeg orker ikke mere nu, klokken er blevet mange og dynen kalder.
I morgen må jeg også hellere få tilmeldt os til udstillingen i Kolind i april!

05.03.2006:

Idag har Trine og jeg været en tur først til Svenstrup hos Anne Marie, Julles Opdræt og bytte hanner. Vi har afleveret Lilledahlgårds Ivan, der er far til Rosas kuld og venter yderligere 2 kuld hos Lea, Daylights Opdræt, der også har haft æren af at låne ham. Vi har også afleveret Julles Sutherland, den meget flotte mørkerøde han, der desværre bare ikke vil/kan lave unger. Stort ØV. I stedet har vi lånt Julles Quintus med hjem til skimmelpigerne og har Cinderella med hjem fra Anne Marie, der skal på besøg hos vores skimmelhan Åke. Vi spiste dejlig frokost og fik set Anne Maries dejlige marsvin. Desværre havde Dina og Tamika ikke født endnu... havde ellers glædet mig til at se hele 2 skimmelkuld. ;o)
Mens vi var hos Anne Marie fik jeg en SMS fra Sus, SunQuicks Opdræt og før vi så os om, var vi alle tre (Anne Marie, Trine og jeg) på vej til Pandrup.
Her fik vi set Sus' to nyeste kuld... dejlige unger og også vores nye mut... en dejlig satincrestpige, der dog endnu ikke er stor nok til at komme hjemmefra. Men dejlig det var hun helt bestemt. Mums! Og vi fik da også ligget kigget lidt flere skønne mutter, inden Trine mistede tålmodigheden og ville ind i varmen til en kop kakao og en skål chips.
Trine var træt, da vi vendte næsen hjemad... først fik vi afleveret Anne Marie tilbage i Svenstrup... fik afhentet Quintus og Cinderella og så gik det hjemad med et lille stop ved Himmerlands Cafeteria, hvor Trine og jeg fik en bid aftensmad. Vi var først hjemme kl. 20.45 og så skulle Trine bare på hovedet i seng, mutterne have mad og Anne Maries dyr installeres.
Det gik fuldstændig smertefrit at sætte Cinderella ind til Åke, Nira og Galantha. Cinderella er Niras lillesøster... helsøster faktisk og de ligner hinanden helt vildt. Samme gode temperament... ingen gniderier overhovedet og hun blev heller ikke irriteret over Åke's tilnærmelser... han holdt dog også hurtigt op, da hun jo ikke var i brunst.
Quintus blev sat ind til mine skimmelpiger, Donna May og Fiona og her gik den vilde damejagt et stykke tid.  ;o)   Ingen held i sprøjten dog idag.
Tak for endnu en hyggelig muttedag til Anne Marie og Sus.

04.03.2006:

Igår blev Duchess' 3 røde drenge taget fra og sat sammen med Kalahari og de 2 gyldne drenge Picasso og Pampas. Et rigtigt drengebur og der blev godt nok også brummet en del, inden der faldt ro over feltet.
Idag har vi haft Åbent Hus... men der dukkede nu ikke så mange op. Og heller ikke alle dem, der havde sagt, at de nok ville komme. ;o)
Vi havde besøg af Anne Gry fra Jacobines Opdræt, Sarah fra Gizmo samt Nanna og hendes kæreste fra Silkeborg, der har reserveret TinTin og Lillemand. Det blev aftalt, at de skulle hente dyrene næste søndag, hvor TinTin bliver 1 måned. Vægten er jo allerede omkring de 300 g.
Lea (Daylights) havde heller ikke haft det store besøgstal... så da klokken nærmede sig 14.00 - kørte vi forbi grøntmanden ved Det Blå Marked og bagefter ud til Sisse, Rosasenensis, der heller ikke kunne prale af det store besøgstal. Hun havde dog solgt en hununge. Mens vi var der, dukkede Musses og Dolphis Opdræt op... og det var så det Åbne Hus. Nå, det skulle måske have være annonceret i avisen....  men vi prøver nok igen en anden gang, hvor det så også kommer i AT i lidt bedre tid.

01.03.2006:

Alle ungerne vokser fint. Især Rosas unger bliver store... Tiny, Tatiana og TinTin vejer henholdsvis 184 g, 278 g og 293 g... de er fra d. 12.2.  Flot at Tiny tager så fint på - hendes fødselsvægt var jo kun 58 g. Min datter Trine har endnu ikke bestemt sig for, hvilken af hunungerne hun vil beholde. Hun vil vist helst beholde dem begge. ;o) Tintin er blevet reserveret idag sammen med en anden af hanungerne.... formentlig Lillemand.
Duchess unger er også kommet over de 300 g nu. (303 g - 308 g - 310 g og 318 g) De bliver 1 måned i morgen og hannerne skal tages fra... de brummer lidt rigeligt nu og deres mor må ofte sætte dem på plads. Jeg har sat et par af hanungerne til salg.... de er ellers helt utrolig ens og 2 af dem har fået en klat neglelak på øret for at jeg kan kende forskel. ;o)  Flotte røde drenge bliver de.
Jeg har fået en del tilkendegivelser fra folk, der gerne vil komme til Åbent Hus på lørdag, så det er jo dejligt. ;o)

26.02.2006:

Igår havde jeg besøg fra Dolphis Opdræt.... Gitte og Kjeld har jo de lækreste hjemmelavde skabsbure, som jeg og andre har beundret meget. Da jeg selv er ved at være i bekneb for plads, havde jeg talt om at udvide det sidste af mine 3 skabsbure fra 4 til 5 hylder. Ikke at det giver særlig meget ekstra plads, men lidt har jo også ret.
Gitte og Kjeld havde så spurgt, om jeg var så meget superkvinde, at jeg lavede det hele selv eller jeg godt kunne lidt bruge hjælp. Og det siger man jo ikke nej til, vel?
Så igår var Kjeld her og fik samlet et helt nyt og stort skabsbur til mig. Han har selv indkøbt materialet for min regning selvfølgelig ;o) og har nu også samlet det og stillet det op. Det bliver bare super. 4 hylder på 1 meter x 60 cm og 3 hylder på hele 1,75 m x 60 cm og så 3 hylder på ca. 60 x 60 cm Jeg glæder mig virkelig til at tage det nye skab i brug.... nej, hvor får dyrene bare plads at muntre sig på nu. På onsdag kommer glasset til buret og så skulle det kunne nå at blive helt klar til vores Åbent Hus Arrangement på lørdag d. 4. marts. Jeg holder sammen med Lea fra Daylights Opdræt (også Låsby) og Sisse fra Rosasenensis Opdræt ved Tilst Åbent Hus fra kl. 10-13 - Sisse dog fra kl. 10-16.  Stor stor tak til Dolphis Opdræt for det flotte skabsbur!  Jeg er meget glad og taknemmelig for hjælpen.

23.02.2006:

ØV... en rigtig skidt dag.... vågnede op til, at SanTans lille satincrestpige var død... hun var ellers begyndt at løbe livligt omkring, men der må jo have været noget galt.
For det ikke skal være løgn, så kunne jeg se, at Rhiannon, Billie Jeans lille satincrestpige, var mere stille, end hun plejede at være, da jeg kom hjem fra arbejde. Hun havde ellers spist godt af vællingen om morgenen og plejede at modtage mig med høje skrål for at få mad. Idag var der stille fra hendes side, da jeg kom hjem.. hun sad bare i et hjørne med nogle af de andre unger. Da jeg tog hende op, ville hun dog gerne have sin vælling.
Om aftenen var den dog helt gal. Jeg havde holdt nøje øje med hende og hun fik lige pludselig uden varsel et voldsomt krampeanfald.. jeg tog hende op og hun faldt tilsyneladende til ro... lå og muttede stille i min hånd. Pludseligt fik hun endnu et krampeanfald og døde derefter i min hånd. Det var noget af et chok... hun havde været så livsglad og en af dem, der skreg højest på sin mad. Hun var godt nok den mindste af Billie Jeans unger og tog kun langsomt på, men hun virkede altid glad og frisk. Nej, hvor er jeg ked af det.... hele 2 unger på en dag... det er sgu for meget! :o(

19.02.2006:

Vi er kommet hjem fra en hyggelig udstilling i Fredericia. Dejligt at møde alle muttefolkene igen efter en lang vinterpause. Lea vækkede mig kl. 5.30 - det var meningen, at vi skulle køre omkring kl. 6.30... meeeen der var vandflasker der skulle fyldes, dyr, der krævede mad, små munde, der skulle mættes med vælling osv. Så klokken blev lidt over 7, før vi var klar. ;o)
Om lørdagen havde vi kun 2 dyr oppe. Bella, Trines teddy og Only. Det var Mette Rueløkke, der dømte børne- og kæledyr. Bella var lidt lille af sin størrelse, fik vi at vide og så var hun gul om munden (gulerod) og hendes kløer var åbenbart også for spidse. I hvertfald blev Bella nummer sjok i sin klasse: 6/6.
Only fik desværre ikke cert. Den engelske dommer var meget kritisk med trimningen... Only, der er lidt af en spradebasse... mit DAMP-marsvin plejer jeg at kalde ham.... er også helt umulig at trimme. Jeg nåede ellers at gå ham godt igennem på udstillingen, men da han hele tiden ville vende sig til den ene side, havde jeg fået lavet en "helligdag" et sted midt på ryggen.
Resten var ellers pænt og dommeren havde lige rost ham og sagt "Good grooming", da han opdagede området med lange hår... og så røg certet. ØV.
Jeg har ikke fået meldt ham til Mørkhøj, men så må han jo bare med til Kolind, hvor han forhåbentligt kan få sit sidste cert.
Om søndagen havde Trine Holly oppe i kæledyr... det gik heller ikke for godt - hun blev 8 ud af 9. Bedre held næste gang... men Trine var naturligvis skuffet.
Men så vandt hun heldigvis tegnekonkurrencen og hun fik også slået katten af tønden, så hun morede sig alligevel godt sammen med de andre børn.
Jeg havde mine skimler oppe hos den anden engelske dommer Doreen, der dømte ensfarvet og flerfarvet og hun var virkelig grundig. Ilyana, vores røde skimmelpige, blev rost for sin størrelse og type... kun kunne dommeren ønske lidt mindre hvidt på hofterne.... men det er jo generelt, at de er mere hvide dér, skimlerne. Heldigvis fik hun sit cert. Idol blev nummer 2 i gylden skimmel efter Stars skimmel.
I ensfarvet rød slog Askepot Møllersmindes sidste røde han og fik cert. Galantha vandt sin klasse over min røde han Chili samt Jupiter og Cayenne fra Dolphis Opdræt. Galantha fik også sit første cert. Alle dyrene blev rost for deres trimning... og puha, hvor havde vi altså travlt med at trimme om søndagen. ;o)
Til sidst var vi oppe med Opdrættergrupperne. Jeg havde Gitte og Kjeld til at hjælpe mig med Chili og deres Cayenne, som var med i min røde opdrættergruppe. Selv holdt jeg styr på skimmelpigerne Ilyana og Evita. Jeg fik at vide, at skimlerne var meget ens... alligevel blev de næstsidst. De røde blev også rost for deres type... så gode typer på røde hanner så man ikke i England, hvor ikke engang hunnerne kunne hamle op med deres type... men det var hård konkurrence og de røde kom på sidstepladsen. Chili og Cayenne bestilte heller ikke andet end at klapre tænder af hinanden... kunne åbenbart ikke huske, at de er brødre. ;o)
Vi fik også afleveret vores 2 salgsdyr Kaya og Papaya til Anne, der har Bergs Opdræt i Odense. Anne har tidligere købt Elliot, der også er rød.
Turen sluttede som andre gange på Mac D i Vejle, hvor vi fik en bid mad, inden vi kørte hjem for en gangs skyld i rimelig tid.
Hjemme gik det overraskende nok bedre med SanTans lille unge. Mine forældre havde også madet hende med vælling, men jeg havde nok ikke troet, at hun klarede den... men nu må vi se... slaget er jo ikke vundet endnu.

17.02.2006:

Lea og jeg var en tur i Bazar Vest for at købe grøntforråd inden udstillingen... dels skulle jeg have en masse grønt med til Fredericia... dels skulle der jo også være mad til dyrene derhjemme, som mine forældre skulle passe.
Det var ikke gået så godt for SanTan med at passe sin ene unge... hun ville ikke rigtigt vide af den, så jeg måtte give den vælling. Havde prøvet at lægge den til, men den kunne ikke finde ud af at die. Den var også meget lille og vakkelvorn, så jeg havde mine store tvivl mht. om den kunne overleve... var faktisk meget tæt på at tage en tur forbi dyrlægen. Jeg ved ikke helt, hvad der afholdt mig.... travlhed før udstillingen.... alle bure skulle muges ud, der skulle pakkes og vaskes dyr... nu fik jeg jo intet udrettet igår.... eller måske ungens stædige blik?  Måske det, at den satte sig op i grøden og begyndte at slikke lidt grød i sig. I hvert fald blev aftalen, at mine forældre sørgede for at give ungen vælling, mens jeg var væk... nu hvor de alligevel skulle se efter dyrene.
Og så blev der ellers muget bure ud... vasket mutter og pakket udstyr m.m.
Klokken blev henad 2, før jeg kom til køjs. Gaaaab.

16.02.2006:

Jeg kom hjem til et trist syn idag. Jeg havde hentet Trine hos farmor og farfar efter arbejde og kom en smule senere hjem.
Jeg fik en kedelig forudanelse om, at noget var galt og ganske rigtigt.
SanTan havde født, mens vi var væk.... desværre. Forrest i buret lå en stor død uudpakket unge - længere væk lå endnu en unge...renset, men død og så var der 2 små stenfostre. Ved siden af SanTan sad kuldets eneste overlevende unge... en lille satincrested hun på 64 g og med rubinøjne.
Synd og skam med de 2 døde unger... den uudpakkede var en satinhun på 101 g... den anden døde unge var også en satinhun på 79 g og stenfostrene vejede henholdsvis 25 g og 36 g. Det så ud som om, SanTan havde været i panik. Alle ungerne var spredt rundt omkring i buret pånær den sidste lille overlevende unge og der var moderkager og fødselssnask overalt. Stakkels SanTan... bare jeg dog havde været der for hende. :o(
Jeg fik ikke vasket og trimmet dyr den aften.

15.02.2006:

Det går fint med alle bebserne.... Rosa's unger tager pænt på, selv den lillebitte hun på 58 g. Hun var faldet i vægt til 54 g, men nu er hun allerede oppe på 61 g... hun sidder også i pa'en på Rosa hele tiden. Tatiana og TinTin vejer henholdsvis 123 g og 131 g.
SanTan blev jo taget fra Ray i forgårs og går nu for sig selv.... hun blev sat sammen med Ray d. 5. december og skal snart føde. Hun har taget 315 g på og er begyndt at åbne sig. Idag har jeg hørt hende sige muttemors klukkelyde, så fødslen er sikkert rimeligt tæt på. Håber meget hun føder inden udstillingen i Fredericia.

14.02.2006:

Puha, har nu fået tilmeldt til udstilling i Mørkhøj d. 18.-19.3.2006. Det er svært at koncentrere sig om, når udstillingen i Fredericia ligger lige om hjørnet. Jeg var også ved at regne med, at vi ikke skulle med, da vi dårligt nok kan nå fra Odden Færgehavn til indtjek i Herlev inden kl. 9.30. Første færge fra Århus går nemlig kl. 7 om morgenen... men Christina Vildershøj fra Kreds 1 har været så venlig at give os dispensation sammen med Sara fra Gizmo, der skal køre med os...  til at komme lidt for sent til indtjek. Så... vi kommer alligevel til udstilling  i Mørkhøj.   ;o)
Vi har ellers haft besøg idag af Trines faster Anne og hendes kæreste Jan. De skulle hente Citrinias røde hanunge Orion, der er betaling for en parring. Orion skal hjem og hygge sig med sin far Julles Felix.

12.02.2006:

Anne Gry fra Jacobines Opdræt har været her idag for at hente Molly, der har været på besøg hos Chili. Molly vejer 863 g nu og 809 g, da hun ankom, så vi håber, at vægtstigningen skyldes bebser i maven. Der er dog ikke rigtigt noget at se endnu, men det kommer forhåbentligt. ;o)
Jeg skal forbi Lea fra Daylights Opdræt i eftermiddag. Lea skal låne Arthur, der bl.a. skal på damebesøg hos Lea's satinhun Libby (Llyn Dinas Liberian Girl.).. det kan der jo kun komme skønne unger ud af.
Og ellers venter vi jo kun på, at Rosa skal føde. Det er dag 70 idag og Rosa har bygget rede... damen skraber også godt op i underlaget, så mon ikke der kommer bebser her til aften.  Rosa har taget 370 g på, så jeg regner med, at der er 3 unger i mavsen... spændende hvordan de kommer til at se ud. ;o)
Jeg skal også have trimmet i aften... er stadig håbløst bagud.

Jeps! Så fødte Rosa alligevel idag. Jeg sad inde hos mutterne og trimmede her i eftermiddag og pludselig hørte jeg fødelyde. Jeg satte hurtigt mutten, jeg var ved at trimme fra mig og kiggede til Rosa. Hun var ved at slikke den første unge... den var sør'me hvid med sort i hovedet. Overraskende farver, når faderen er chokodalmatiner. Det var i hvert fald ikke, hvad jeg havde forestillet mig. Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg havde regnet med, men nok ikke hvid/sort. Jeg sendte en hurtig SMS til Lea... vi havde lavet om på aftalen, så Lea skulle komme forbi efter Arthur i stedet og 5 minutter efter, stod Lea her. Da var unge nr. 2 lige kommet til verden. Også hvid/sort, men skimlet på bagkroppen... denne unge var meget større at se til. Jeg havde taget den første unge ud for at kigge køn og veje. Det var en meget lille unge på kun 58 g... en hun, men den virkede frisk nok. Fin crest i panden havde hun også... og kun sort på det ene øre og i den ene side af hovedet.. Da Rosa fødte den tredje og sidste unge, tog vi den anden unge ud og undersøgte nærmere. Også en hun og 107 g vejede hun.... sort i hovedet med blis og hvid crest og skimlet på bagkroppen. Og efter nøje kiggen og tørren fødselsnams af ryggen, kunne vi endda konstatere, at hunungen også var creme på ryggen.
Den sidste unge var endnu større... en han på hele 127 g. Også med crest og hvid med sortskimlet hovede/ nakke og hvid på den ene side af hovedet. Det viste sig også senere, at han havde hajfinne på ryggen ;o)  Flotte og charmerende unger.... Trine har fået lov til at vælge sig en unge fra kuldet.

09.02.2006:

Jeg er glad for at kunne sige, at alle Mîriels og Billie Jeans unger ser ud til at klare den. De fleste tabte sig noget i starten... op til 10 g, men nu er de igen kommet op på eller over deres fødselsvægt.... der er liv og glade dage i burene.... og jeg fik et virkeligt godt råd til at give ungerne et ekstra "boost" her i starten. Toastbrød, hvor man skærer skorpen af og overhælder med majsvælling. Dette serveres i en lille tallerken og ungerne er vilde med det. Det bliver da noget fedtede, men det er sjovt at se ungerne, der står hele vejen rundt om tallerkenen og spiser. Jeg sætter en tallerken brød-vælling ind om morgenen og fjerner resterne, når jeg kommer fra arbejde. Om aftenen får de en ny tallerken, der så fjernes om morgenen. Man kan virkelig se, at de har spist godt af maden. Det er både de 7 unger hos Mîriel og de 6 unger hos Duchess, der nyder godt af denne lækkerbidsken.
Alle ungerne er friske.... også skimmelungen, der sad lidt for sig selv i starten og ikke rigtigt søgte efter mælk hos Mîriel.  Hun er godt nok en utrolig tålmodig mor.... der hænger konstant unger i patterne af hende og der er konstant numser, der skal renses, men det tager hun med ophøjet ro. Duchess gør også et godt stykke arbejde.... hendes egne unger er noget større end de 2 adoptivbørn, men de 2 små klarer sig absolut også godt. De er konstant at finde helt inde under hende.  Billie Jeans lille satincrestpige vejer 68 g idag... hun var helt nede på 60 g, men hun har virkelig gå-på-mod og er kommet godt efter det. Under Fotoalbum kan ses et billede, hvor hun sidder i brød-vællingen og spiser.  ;o)
Her til aften har jeg haft besøg af Kjeld og Gitte fra Dolphis Opdræt og tre af deres børn. De skulle have Ossian med hjem... Citrinias ene skimmelhanunge, der lige er blevet en måned her d. 7.2. samt låne Alivan til avl. Jeg har ikke p.t. nogen damer til Alivan og så kan han jo lige så godt gøre lidt nytte andetsteds. ;o) Det var rigtigt hyggeligt... vi fik pizza og så vil Kjeld hjælpe med bygge lidt ud, så jeg har plads til alle de skønne unger, jeg godt kunne tænke mig at beholde. Det bliver et meget spændende projekt.

05.02.2006:

Idag har jeg også givet de mindste unger lidt vælling... jeg vil jo gerne have, at de klarer den allesammen og det er svært at se, om alle kommer til. Mîriels crestede hun og satinhunnen dier meget... det kan jeg se.. men hvor meget de andre får, ved jeg ikke. De virker ellers alle superfriske, bortset fra Mïriels ene skimmeldreng, der ikke fiser så meget omkring. Han har fået ekstra vælling, så han kan blive lidt stærkere.
Den lille satincrestpige og den ensfarvede han, der går hos Duchess får også ekstra vælling, da de er meget små. Men meget friske... og de ligger alle i en stor pærevælling hos Duchess, så jeg kan ikke se, hvem der får mad hos hende og så må jeg jo træde lidt til.
Anne Marie fra Julles Opdræt har været på besøg idag. Hun havde Guldpigen med, som har været til parring hos Julles Puff, men der er desværre ikke sket noget. Så Guldpigen kommer til Idol i stedet nu.
Anne Marie havde også Julles Vladimir med. En dejlig mørk skimmel efter Sutherland, som jeg indtil nu forgæves har håbet på unger efter. Så nu skal Vladimir bruges til Latifa og Sera i stedet. Så må jeg vist desværre nok finde en anden rød han til mine skimmelpiger. Sutherland får chancen måneden ud!!!!
Anne Marie og jeg var desuden på besøg hos Dolphis Opdræt. Rigtigt hyggeligt og Anne Marie fik genset nogen af sine "gamle" røde mutter.

04.02.2006:

Billie Jean gik i fødsel her til aften ved 18.30-tiden og alt så fint ud til at begynde med. Jeg var ved at fodre med grønt, da jeg hørte en klynkelyd omme bag ved et af husene inde hos Mîriel og Billie Jean. Mîriel stod som sædvanligt op af glasset og tiggede, men hvor var Billie Jean? Hun var sør'me omme bag et af husene og der lå den dejligste lille amerikansk crestede skimmelunge og kiggede. Jeg skyndte mig at fjerne husene... og snart kom der en skimmelunge til, som Billie Jean også ordnede fint. Lidt efter fødte hun en tredje skimmelunge... jeg var glad, for det så jo fint ud det her.
Miriel havde været med henne og slikke ungerne... hun var blevet parret en dag før Billie Jean og der gik ikke lang tid, før hun også fik veer. Nu var det pludselig en dobbeltfødsel! Jeg sendte SMS'er til Lea, Sus og Anne Marie om den glædelige begivenhed..
Billie Jean fik veer igen og ud gled nok en unge. Denne her var der dog ikke liv i... jeg fik taget den ud og kigget på den. En meget lille satinskimmel (ØV) med lidt deforme bagben og uudviklede øjne... ved den hang en lidt kedeligt udseende moderkage. Billie Jean havde godt nok haft en meget lille blødning en uges tid tidligere... ikke så jeg kunne se noget i spånerne... men hun havde lidt størknet blod i måsen.
I mellemtiden havde Mîriel født 2 tilsyneladende ensfarvede unger.. den ene med crest. Billie Jean fødte nok en unge... også en ensfarvet. Der var ved at være mylder i buret nu... flere af ungerne virkede allerede friske. Mîriel fødte nok en ensfarvet unge og så kom der sør'me endnu en lille unge hos Billie Jean..... hun slikkede og ordnede sine unger, da hun pludselig fik meget voldsomme veer igen. Nej, ikke flere unger nu, tænkte jeg.... efter en voldsom sammentrækning faldt hun pludselig om på siden.
Nu forstod jeg, at der var noget rivende galt. Jeg tog hende ud af buret og ud af hende hang et lyserød langt organ, der måtte være livmoderen... nej, nej, nej... jeg fik ringet til dyrlægevagten.... det var en dyrlæge fra Hadsten og hun spurgte, om jeg ikke kunne køre afsted med Billie Jean til klinikken... men jeg bad hende køre ud til os, for jeg kunne ikke forsvare at tage et så sygt marsvin med ud i bilen. Det forstod dyrlægen heldigvis godt og hun lovede at køre straks.
Jeg var klar over, at der nok ikke var noget at gøre. Det var den længste halve time i mit liv, indtil dyrlægen kom. Hun kastede et enkelt blik på stakkels Billie Jean og sagde straks, at vi skulle give Billie Jean fred og sådan blev det.
Stakkels lille mut. Hvor er jeg ked af det og så hvor jeg skulle til at nyde alle de dejlige unger.
Billie Jean fik en lille satincrested hun på 67 g, en crested rubinøjet skimmeldreng på 70 g, en ensfarvet han på 79 g, en amerikansk crested skimmeldreng på 90 g med Billie Jeans skønne type og endelig endnu en skimmeldreng uden crest på 81 g. Alle superskønne unger!
Mîriel fødte 4 dejlige unger: en satinhun på 106 g, en crested skimmeldreng på 97 g, en skimmeldreng uden crest på 90 g og endelig en ensfarvet crested hun på 101 g. Drømmeunger simpelthen og ingen ørefolder.
Hvorfor skulle det så ske med stakkels Billie Jean? Forfærdelig oplevelse... og det var endda ingen vanskelig fødsel.. hun smuttede bare ungerne ud uden problemer. Min dejlige Billie Jean, der skulle have nydt sine fine unger... nej, hvor er det bare synd for hende og ungerne....  :o(

Mîriel passer nu 7 af ungerne og jeg har sat de sidste 2 indtil min røde hun Duchess, der fødte selv d. 2. februar. Duchess tog dem heldigvis til sig med det samme og begyndte at slikke den lille satinhun.
Jeg giver de mindste lidt grødtilskud her i starten... der er jo trængsel ved patterne. Heldigvis er Mîriel og Duchess gode og omsorgsfulde mødre, så jeg håber, at de små klarer sig. Jeg er bare glad for at jeg var til stede ved fødslen.. tænk, hvis jeg havde været på arbejde og Billie Jean havde ligget længe og lidt. Det var slemt nok, som det var og hun sagde ikke en lyd. Puha, hvor var det dog en slem oplevelse. Godt at Trine var på weekend hos farmor og farfar. Det havde været en chokerende oplevelse for hende! (Det var det sgu også for mig). Godt jeg havde mine gode mutteveninder at snakke med... telefonen glødede efter den triste episode. Tak til Sus, Lea og Anne Marie.

03.02.2006:

Lillemand er blevet taget fra Nira idag.... han har diet indtil for en uge siden... men han havde jo også en lidt hård start på livet. men adoptivmor Nira har klaret opgaven med at opfostre Lillemand superflot. Han vejer 386 g idag... en dejlig nysgerrig og glad lille mut.
Nira er sat sammen med Hertig Åke idag... hun har ikke tabt sig, selvom hun har haft diende unger indtil for nyligt, men er en stor dame på 1100 g og jeg synes ikke, jeg ville vente. Det er trods alt 2 måneder siden, at hun har født og hun må ikke blive for stor.
Jeg har også taget Idol fra idag. han har gået sammen med Mîriel og Billie Jean, der er sat til at føde d. 6.-7.2. og han er nu sat sammen med Lady, en gylden satinpige fra Llyn Dinas. Spændende at se, hvad de kan præstere sammen.
Citrinias unger vokser også godt - de er alle kommet lidt over de 300 g bortset fra Pigen Ophelia, der ligger på 274 g, men hun var også den mindste fra fødslen. Ungerne bliver 1 måned d. 7.2.... hvor går det stærkt!
Jeg har fået trimmet lidt på Idol idag og Askepot den anden dag, men der skal bare mere gang i trimningen, hvis jeg skal være klar til udstillingen i Fredericia. Jeg skal have renset bure i morgen og så skal der ellers bare trimmes. Søndag får jeg besøg af Anne Marie fra Julles Opdræt, der skal kigge unger og bagefter skal vi begge et smut forbi Dolphis Opdræt. Anne Marie vil gerne se Gitte og Kjelds røde mutter, da flere har været i hendes eje en gang. jeg får også Guldpigen hjem. Hun har været til parring hos Julles Puff, men vi tror ikke, at der er sket noget. Guldpigen har ikke tagt nævneværdigt på.... så hun må snarest til en anden han herhjemme.

02.02.2006:

Så kom der unger igen. ;o)  Jeg sad i stuen sammen med Trine og så tegnefilm, da jeg hørte en mærkelig klagelyd inde fra mutteværelset. Fødsel tænkte jeg straks og ganske rigtig. Duchess havde netop født sin anden unge. Nummer ét lå allerede og kiggede. Det var 2 røde unger.... nå, så må den næste jo blive en skimmel, tænkte jeg. Men nej...endnu en rød unge kom til verden og Duchess slikkede og rensede den. Ungen havde fået sprængt fosterhinden ved fødslen, så det gik fint... Duchess har de samme fine moderegenskaber som sin mor Latifa. Efter denne unge kom en moderkage, som Duchess åd og så lagde hun sig ned og hvilede. Jeg regnede ikke med, at der kom flere unger nu, men dér tog jeg fejl. Godt 10 minutter senere fik Duchess veer igen... nå, flere moderkager troede jeg, men det var sør'me en unge til. Også rød. hvor F.... bliver mine skimler af?  ;o)  Jeg fik listet mig til at tage ungerne op en for en og kigge køn og veje. Det blev til en enkelt pige på 97 g og hele 3 hanner på henholdsvis 107 g109 g og 119 g. Pæne store unger og ingen ørefolder. Tværtimod har de alle flotte store ører og pæne hoveder. Dejligt med et sundt kuld og en nybagt mor, der har klaret sin første fødsel til UG.  (Kunne dog virkelig godt have tænkt mig at se nogen skimler efter Åke)

31.01.2006:

Mine skønne gyldne crestede piger Billie Jean og Mîriel har taget henholdsvis 452 g og 497 g på - forventet fødsel 6.-7.2-2006 - far er min gyldne skimmelhan Idol fra Sverige:

Derudover har Duchess, rød pige af egen avl, taget 490 g på - hun skal føde omkring d. 3. februar og Rosa, vores hvirvelkryds, har taget 265 g på - forventet fødsel d. 12. februar. Jeg glæder mig virkeligt til bebserne.

Jeg opdagede i øvrigt, at Nira havde en lille byld el. lign. siddende på bagkroppen. Der var ligesom en dims i midten... den kunne jeg forsigtigt presse ud og indenunder var der tykt pus. Det blev også klemt ud, uden at Nira sagde en lyd til det. Tværtimod sad hun som altid og overslikkede ens hånd. En virkelig kærlig mut. Da jeg havde klemt det sidste pus ud, var der et stort hul i huden.... men det så heldigvis rent ud. Jeg rensede en ekstra gang og trykkede noget salve ud over såret...  noget jeg har fået af dyrlægen til små sår og rifter. Men bortset fra hullet, var huden jævn og fin... ingen hævelse heldigvis, så jeg regner med, at det går i sig selv.

 

28.01.2006:

Alle dyrene er blevet vejet og har fået klippet negle i forbindelse med burrensningen. Duchess har nu taget 460 g på... forventet fødsel d. 3. februar.
Lea, Trine og jeg har været på turné idag. Først en tur på det blå marked, hvor vi fik en masse helt vildt billigt grønt... 3 kasser persille for en 10'er stykket. En kasse spidskål og ditto bladselleri... også for en 10'er stykket. En kasse agurker for 30 kr. - det er 20 styks i kassen... peberfrugter mv. Så virkeligt godt grønt til en billig penge. Så nu bliver mutterne glade... igen!
Bagefter var vi en tur i MaxiZoo efter drikkeflasker, Toys'R'Us... Trine havde penge fra sin fødselsdag... og så en tur i Bilka også.
Dernæst skulle Lea hente Balthazar, en hvid satinhan fra Musses Opdræt i Tilst. Og så blev vi også ringet op af Sisse fra Rosasenensis, der lige havde fået unger, så dem tog vi også forbi og beundrede.
Endelig skulle Lea med hjem og hente Leticia, Nira's hununge fra 4. december, der efterhånden har sneget sig op på 654 g. Hun har også nydt godt af sin "lillebror" Lillemand, der har diet indtil for en uge siden og sneget sig til mangen en tår, når den lille var tørstig. Plejebarnet Lillemand er lige blevet en måned nu og vejer 323 g. Mor Nira har taget det hele stille og roligt og har ikke tabt sig af, at hun har haft en ekstra mund at mætte. Hun er en stor dame på 1100 g og i fin form.
Vores "pensionær" Molly fra Jacobines Opdræt, der er på besøg hos Chili, har taget godt 60 g på. Jeg har ikke set aktiviteter hos dyrene, men Chili har da brummet omkring hende fra tid til anden. Så jeg håber, at vægtstigningen skyldes, at der er bebser på vej. Molly er en glad og livlig mut... og det virker bestemt til, at dyrene hygger sig sammen. Så det bliver spændende at se, om vægten ikke fortsat stiger nu.

 

25.01.2006:

Så har jeg taget Duchess fra. Hun har taget 420 g på og der er ca. 9 dage til, at hun skal føde. Hun kan sikkert godt bruge lidt fred og ro inden fødslen... hun er i hvert fald glad og tilfreds og spiser godt. Jeg er meget spændt på dette kuld - det første efter min svenske han Hertig Åke og det er jo også Duchess' første kuld.
Rosa har taget nøjagtigt 200 g på nu og det er første dag, hvor jeg mærker liv. Små bevægelser endnu, men der er jo også knap 3 uger til. Rosa havde heller ikke taget så meget på sidste gang, men da var der jo også kun 2 unger. Der kommer nok også kun 2-3 unger denne gang. Det er noget helt andet at se på mine gyldne hunner Miriel og Billie Jean.... de har godt nok store maver og har taget lidt over 400-450 g på. De har knap 14 dage til fødslen... og det er mine første kuld efter Idol, min gyldne skimmelhan som jeg har købt af Notre Dames Opdræt. Så spændende... flere interessante kuld på vej. ;o)

Igår var Trine og jeg på besøg hos Dolphis Opdræt. Jeg havde nemlig lovet at give dem et trimmekursus inden udstillingen i Fredericia. Det er Gitte og Kjelds første udstilling, hvor de selv udstiller og de lægger ud med 2 røde racedyr. Så vi fik næsten trimmet Cayenne færdig og fik begyndt på Jupiter. Cayenne skal jeg låne i min røde opdrættergruppe, så han skal jo gerne se pæn ud. ;o) Og så er det da altid spændende med lidt konkurrence, så man ikke kun er oppe mod sig selv. Jeg glæder mig i hvert fald meget til at se nogen flere røde på udstillingerne. Så Trine og jeg havde en hyggelig aften og vi fik også dejlig mad. ;o)

 

22.01.2006:

Idag fik vi så besøg af Lilly fra Fyn og hendes mand, der var kommet for at kigge på Gold Wind og Jivani. Det er jo 2 dejlige muttedrenge med et godt temperament... de er meget tamme og rolige, så Lilly ville gerne have dem med til Fyn. Så drengene får nu et nyt dejligt hjem, hvor de nok skal få det godt.

 

21.01.2006:

Jeg var jo lidt spændt på, om vi kom af sted idag på grund af al den sne og isslaget, der faldt igår...men jo... Kjelds bil kører i alt slags vejr... fik jeg at vide igår af hans søn Kenneth.
Så Gitte og Kjeld fra Marsvinehotellet eller Dolphis Opdræt, Lea fra Daylights Opdræt og undertegnede begav os afsted nordpå lidt over kl. 9.00 i morges. Første stop var Julles Opdræt i Svenstrup, hvor vi fik morgenbrød og beundrede Anne Maries marsvin særligt de nye unger ... bl.a. en lille amerikansk crested skimmelpige med hvirvler på ryggen var da helt uimodståelig! Da klokken nærmede sig 12, skulle Anne Marie videre til sin fars fødselsdag og vi kørte videre til Møllersmindes Opdræt ved Ålborg, hvor Kjeld skulle læsse en masse foder, hø og spåner af til Lene og Michael. Samtidig skulle jeg hente min nye satinskimmelpige Zolena, som jeg har glædet mig helt vildt til at få hjem. Hun var da også bare noget af det skønneste.... hende er jeg sandelig glad for. Jeg har altid ønsket mig en satinskimmel. Næste mål er en nok satincrested skimmel. ;o) Lea faldt for en lille dalmatinerpige med mange hvide hår i hovedet... helt uimodståelig var hun, så hun skal til Låsby, når hun bliver gammel nok og vist nok udstyres med navnet Whoopi. ;o) Endelig skulle vi videre til Pandrup for at besigtige Susannes dejlige gyldne og spise frokost. Vi kom lidt på afveje, men endte da endelig i Pandrup. Vi fik forevist alle Susannes smukke dyr... en lille satincrestpige måtte da meget gerne komme til Låsby... men uha, der var sør'me mange lækre dyr. Vi spiste dejlig frokost og inden vi fik set os om, var klokken hen mod 16.00 og vi vendte næsen mod Låsby igen. Lea blev sat af og endelig skulle Gitte og Kjeld lige med ind og se mine nye unger. Det blev til, at de reserverede Ossian, en dejlig skimmeldreng efter Citrinia og Julles Felix og da de jo meget gerne ville have en skimmelpige også, tilbød jeg dem Izaleen, den mørke skimmelhun efter Birdie. Jeg har jo også beholdt hendes søster Ilyana. Alle dyrene skrålede nu efter mad, så de fik noget hø og derefter blev den lille Zolena sat ind til Evita og Ilyana. Det gik meget fint... den lille gav sig straks til at spise. Hun havde heller ikke rørt maden overhovedet på køreturen, så hun var sikkert sulten. De andre skimmelpiger er meget sød ved hende, så det er jo dejligt. Hun har et skønt roligt temperament... en meget dejlig muttepige.
Her til aften har jeg sat Gold Wind og Jivani sammen i et tremmebur, da der kommer en dame og kigger på dem i morgen. Hun er interesseret i 2 unge hanner, der kan gå sammen... hun har selv en gammel han, hvor kammeraten lige er død. Lige i starten var der en masse brummeri og de forsøgte at parre hinanden, men det var også det. Gold Wind var glad for at få selskab igen og snart gik de og muttede og spiste ved siden af hinanden.... så det skal nok gå fint med dem. ;o)

 

19.01.2006:

Ja, så fik jeg da tilmeldt os til udstillingen i Fredericia 18.-19.2. og betalt - så er det på plads. ;o) Se tilmeldte dyr under Udstillinger 2006. Jeg har tilmeldt Niffers Fiona under forudsætning af, at hun ikke er/ bliver drægtig. Hun og Donna May har gået sammen med Julles Sutherland siden 26.11.05 og der er tilsyneladende ikke sket noget endnu. Han får chancen en måneds tid endnu og ellers må pigerne sættes sammen med en anden han. Så hvis Fiona IKKE er blevet drægtig her i løbet af en måneds tid, så kommer hun med på udstilling. Trine glæder sig meget til udstillingen... hun har jo ikke været med på de sidste 2 udstillinger. Hun stiller med Holly i kæledyr og Bella i børnedyr.
Jeg håber, det holder op med at sne til weekenden, for Lea (Daylights Opdræt), Gitte og Kjeld fra Marsvinehotellet og undertegnede har planlagt en tur nordpå. Først skal vi besøge Anne Marie fra Julles Opdræt... jeg skal se til vores Guldpige, som er på besøg hos Julles Puff samt beundre Anne Maries nye mutteunger. Dernæst skal vi en tur forbi Møllersminde, hvor Kjeld skal aflevere foder m.v. og jeg skal afhente Zolena, en lille gylden satinskimmel, som jeg har reserveret. ;o) Hende glæder jeg mig meget til at få med hjem.
Endelig skal vi på visit hos Susanne, SunQuicks Opdræt... så det skal nok blive en rigtig hyggelig dag. Bare det holder op med at sne!!!! For det er et rigtigt modbydeligt vejr lige nu med blæst og fygesne.

 

17.01.2005:

Det går fint med Galadriels unger... de er alle kommet et stykke over fødselsvægten idag. Den store satinhun er meget lækker og især den største gyldne han er rigtig fin. Han er bred i hovedet og han er bare så stor og fyldig allerede. Han tegner virkelig lovende.
Cutie kom i brunst her til aften.... så jeg satte hende sammen med Idol, der straks gjorde sin pligt som avlshan. Så forhåbentlig kommer der nu små satinskimler sidst i marts.

 

16.01.2005:

Ja, så er jeg ved at lave en liste over de dyr, der skal med på udstilling i Fredericia. Jeg skal have Chili, Askepot og måske Galantha med i Ensfarvet, rød - Evita og Ilyana med i rød skimmel, Idol i gylden skimmel, Only , sj.var. satincrested og så Bella og Holly i henholdsvis Børne- og Kæledyr. Jeg tror, at det er så nogenlunde vores portefølje for denne gang. ;o) Og så skal jeg ellers bare i gang med at trimme og UHA, de har mange lange hår nu. Jeg skal endvidere opstille med en opdrættergruppe i rød. Dolphis Opdræt udstiller for første gang og har Niffer's Cayenne med. Så han skal med i min opdrættergruppe sammen med sin bror Chili. De er nemlig meget ens. Måske snupper jeg også en opdrættergruppe med mine skimler Evita og Ilyana.. nu får vi se... de skal lige sammenlignes lidt mere. ;o)

 

15.01.2006:

Idag er det Trines fødselsdag...hurra hurra hurra! Trine er også blevet fejret idag sammen med hendes farmor, farfar, faster og far. De har været til frokost. Trines faster Anne skal nok have Citrinias røde hanunge Orion som betaling for parring med Julles Felix. Så der blev også kigget mutter her idag. Både Anne og hendes kæreste Jan er nemlig vild med mutter.
Galadriels unger er meget livlige her idag... farer omkring og har spist både hø, salat, agurk, savoykål, havregryn og tørfoder... har endda raspet lidt i en agurk og noget peberfrugt, så de er sandelig friske og har ikke tabt mange gram fra fødselsvægten. Gala er også livet meget op idag... hun var noget træt igår efter fødslen, men idag er hun meget sulten og kvik igen. De mange unger skal jo også pusles om. Jeg var ikke sikker på igår, om ungerne var begyndt at die, så jeg havde Gala ude idag for at beskue mælkefabrikken. Hun var lidt hård især omkring den ene dievorte og da jeg masserede lidt, så stod mælken ud. Jeg prøvede at lægge en unge til og den sugede sig hurtigt fast og det lettede vist lidt på trykket. Jeg tror faktisk, at hun var lidt øm, for hun gav sig noget i starten. Jeg fik de 2 mindste unger lagt til og de kunne sagtens finde ud af at die.... så det hele er åbenbart OK alligevel. Men er jo altid lidt spændt, når der nu er så mange unger, om de alle kan finde ud af at komme til dievorterne.
Maid Marian er sat til Ray of Sunshine idag... jeg ville ellers gerne have trukket hende lidt endnu og have udstillet hende til februar, da hun bare er superlækker. Men vægten sagde 975 g, så der var ingen vej udenom. Ray fik lækkert damebesøg. Han har i forvejen gjort SanTan drægtig - hende har han gået med siden 5. december. Jeg har også planlagt et skimmelkuld med Ray som far, inden jeg skal returnere ham til Sus fra SunQuicks Opdræt, som er hans nye ejer. Men det skal jo være lidt varmere i vejret, inden han kan komme til Pandrup, da Susannes mutter går uopvarmet i stalden og de hos mig er inde i huset. Han er også sådan en smuk mut, så han må meget gerne pynte hos mig lidt endnu. ;o)
Jeg skal også have sat Cutie til her en af dagene.... vægten siger 1100 g. Hun fødte sidste gang d. 8. november, så det skal til at være. Hun er en stor mut... lidt i familie med Galadriel, som jo også er en stor pige. Men fin og fast i det. Hun ville også have været en drøm at udstille, men igen tiden.... der er for lang tid til 18. februar, når Cutie har den vægt, hun har. ØV!

 

14.01.2006:

Ja, så fødte Galadriel endelig. Vi var ude og handle i formiddags, da vi skulle have gæster til aften.. vi holder Trines fødselsdag... hun fylder 6 år i morgen, hvor vi også skal have gæster til frokost. Nå, men Gala lovede ikke at føde, mens vi var væk. ;o)
Da vi kom hjem og jeg gik og ryddede op, råbte Trine: "Mor, mor, Gala har noget hængende ud af numsen!" Det kan nok være, at jeg fik fart på ind til mutterne.... og tænk, der stak sør'me en lille muttefod ud af numsen på Gala og hun spiste bare helt uforstyrret. Jeg ringede til Lea for at søge assistance... hun sagde, at jeg skulle forsøge at lirke ungen ud... og så ville hun ellers komme med det samme. Jeg tog Gala ud af buret og hen på en stak håndklæder på sofaen. Da Gala fik veer igen, fik jeg forsigtigt lirket ungen ud. Den var heldigvis i live og pænt stor. Det gik meget nemt. Gala slikkede ungen og lidt efter kom en unge til med hovedet først... da Lea dukkede op, havde Gala født 3 unger. Der kom yderligere 2 unger og nogen moderkager. Vi var ikke sikre på, om der var flere unger i maven... men der skete ikke mere, bortset fra at Gala havde travlt med at slikke ungerne.
Lea og jeg fik kigget på ungerne - der var 2 satinhunner på 90 g og 133 g. Den mindste med dobbelt ørefold - den store fin og ingen ørefolder. Dernæst var der 3 gyldne satinbærerhanner på 111 g (fin og uden ørefolder), 98 g og en lille ørefold samt ekstra tæer på bagbenene og endelig en på 101 g og også en lille ørefold. Hvor kommer de ørefolder fra?... begge forældrene har flotte ører!
Nå, men Gala og hendes unger kom ind i buret igen og Gala fik nogen grønne godbidder. Hun var træt nu og lagde sig til at hvile sammen med ungerne i en stor klump.
Skønt at fødslen er overstået... jeg har været noget bekymret, fordi Gala var så stor og har sovet på mutteværelset de sidste dage. Og ikke haft det godt på arbejdet og tænkt på den store mor mut derhjemme. Her til aften har jeg haft ungerne ude og kigge lidt nærmere på og taget billeder. Gala vejer 1200 g efter fødslen.... stooor pige. Nå, der skal også være noget at tære på, når hun skal brødføde så mange unger. ;o)
Igår blev forresten Bride sat sammen med Jappe. Efter mange overvejelser...havde også overvejet Arthur... meeeen jeg vil jo så gerne forsøge at avle en crested skimmel. Der er også Idol, men Cutie skal jo sættes sammen med ham en af dagene... så der var ikke så mange muligheder. Ungerne vil jo nok blive gyldne, da der også ligger lidt gyldent bagud i Jappes stamtavle, men et par gyldne crestede skimler vil jo man jo heller ikke sige skie... til. Også i satin... jeg mangler jo stadig at få afsløret, om Jappe er satinbærer, som han jo rettelig bør være. ;o)

 

12.01.2006:

Igår blev vores røde han Juan behørigt fejret... han fyldte 3 år og Trine havde arrangeret fødselsdag med masser af lækkert grønt og hun sang endda fødselsdagssange for ham. Han er en rigtig hyggegris og nød vist meget opmærksomheden... eller var det maden. ;o)
Galadriel kan efterhånden føde, hvornår det skal være, så jeg sov inde på marsvineværelset i nat, men der skete selvfølgelig ingenting. Bortset fra at jeg sov ad H... til, havde hold i nakken og var dødtræt i morges, da jeg stod op for at gå på arbejde. Jeg havde en aftale med Galadriel om, at hun selvfølgelig ikke fødte, mens jeg var på arbejde, og det gjorde hun da heller ikke. Her til aften er hun begyndt at skrabe lidt i underlaget og fare lidt omkring. Hun spiser godt nok, men jeg synes, at hun ligesom er begyndt at blive lidt spids bagtil og har åbnet sig noget mere. Så det kan da ikke vare længe nu.... jeg har ikke turdet veje hende idag.... uha, jeg synes jo, at hun er tung nok.
Citrinia's unger vokser godt.... Ossian, Osiris, Orion og Ophelia vejer nu henholdsvis 133 g - 134 g - 130 g og 116 g mod fødselsvægten 120 g - 119 g - 112 g og 99 g, så alle ungerne tager fint og jævnt på. Et dejligt kuld og en super mor. Lillemand vejer nu 205 g, så han trives også så fint og dier stadig hos Nira sammen med storesøster Leticia på 479 g... ja, hun udnytter godt nok chancen. Og Nira er en tålmodig og dejlig mor.

 

10.01.2006:

Idag har Trine, Lea (Daylights Opdræt) og jeg været på besøg hos Gitte og Kjeld, der har Dolphi's Opdræt (Marsvinehotellet). De havde reserveret en rød hununge Niffer's Kezia og hende skulle vi forbi og aflevere samtidig med, at vi skulle se deres nye unger og de røde marsvin, de har købt hos Møllersmindes Opdræt, der jo er stoppet med at avle røde. Det var jo skønt at se de nye fine skabsbure med alle de dejlige marsvin. En hel ny skabssektion var bygget i forbindelse med at de overtog 10 røde marsvin fra Møllersminde. Rigtige dejlige dyr var det og dem havde jeg travlt med at beundre, mens Lea kastede sig over kæledyrsungerne. ;o) Jo, det er da skønt med en ny rød-opdrætter i nærheden! ;o)
Nå ja, og så har jeg forresten mærket tydeligt liv hos Duchess her til aften... det bliver bare spændende! Første kuld efter min svenske skimmelhan Åke! Duchess ligner mere og mere sin mor Latifa... samme ører, samme hovede, jo hun er bare skøn og jeg glæder mig virkelig til ungerne.
Og gys! Galadriel har nu taget 775 g på.... hun er bare gigantisk... maven er ved at blive hård og hun har åbnet sig en smule i ringen nu, så det kan ikke vare længe. Gad vide, hvor mange unger der er inde i den mave? Hun har tidligere fået et kuld med 5 unger og et med 4 unger, som hun har klaret så fint, så jeg håber, at hun klarer dette kuld også uden problemer. Hun er en god mor, men jeg kan nu ikke lide, når de bliver så store.

 

09.01.2006:

Jeg har lige vejet Lillemand... han er 14 dage idag og er kommet op på 178 g! Og så har jeg hørt ham brumme idag for første gang. Ja, de bliver store. ;o)
Han får stadig mælk hos Nira... det er da helt fantastisk, at hun har mælk endnu... men det er måske, fordi der er et behov. Nira's store hununge Leticia benytter sig også af chancen, så hun får sig også stadig en tår. ;o)

 

08.01.2006:

Idag fik jeg først besøg af Ann, Finn og Sarah fra Stilling, der skulle hente den røde hanunge Micado og buff-drengen Geordie. Pigen Sarah havde glædet sig hele julen og nu var den store dag endelig kommet. Dyrene kom sikkert i transportkassen - stamtavlerne og en pose foder blev udleveret og så var dyrene på vej til deres nye hjem. De skal nok få det godt.
Ved 14-tiden fik jeg så besøg af Anne Gry fra Jacobines Opdræt. Hun havde en creme hun med, der skulle sættes til parring. Anne Gry havde ikke haft held med at sætte Molly til hendes egne hanner, da Molly er en bestemt dame og nu skulle vi så forsøge med en af vores hanner. Anne Gry kunne vælge mellem Only, Chili og Gold Wind. Gold Wind er nok lidt for ung til en skrap dame... Only kan lave pelsfejl eller en lille ørefold ind imellem, så valget faldt på Chili, vores røde han af egen avl. Det vil jo så nok komme små gyldne unger ud af resultatet. Men dyrene blev introduceret for hinanden på stuegulvet, så der var chance for at slippe væk, hvis Molly blev vred... men der skete intet. I starten var Molly totalt pacificeret og lå helt stille. Nok lidt skræmt over de ukendte omgivelser. Efterhånden blev hun dog nysgerrig og begyndte at gå lidt omkring. Chili prøvede at parre hende fra alle retninger og satte duftspor ud over hele gulvet, men det var også det. Molly var overhovedet ikke arrig eller blev irriteret over Chilis tilnærmelser. Så efter lidt tid blev dyrene sat over i et stort bur inden i stuen med en masse hø og foder. Det går stadig fint her til aften, selvom Molly ikke er i brunst.
Sidst på eftermiddagen kørte Lea og jeg en tur i Bazar Vest for at købe lidt grønt til dyrene og bagefter gik turen til Tilst til Musses Opdræt. Lea har udset sig en hvid satinhanunge og ham skulle vi lige kigge på. Det var også en skøn dreng og Lone har forøvrigt rigtig mange skønne mutter, som man ikke turde kigge alt for meget på, når man også skal tænke lidt på bur-pladsen derhjemme. ;o) Men Lea aftalte at komme og købe den hvide satinhan, når han bliver gammel nok. Balthazar skal han hedde.
Det går rigtigt godt med Citrinias nye bebser... hun passer dem så fint, så det er dejligt at se. Og så går jeg og venter på, at Gala skal føde. Uha, hun er stor - 695 g har hun taget på.

 

07.01.2006 (fortsat):

Jeg har sovet længe her til morgen, da jeg først kom i seng omkring kl. 2.00. Men nu er der taget billeder af Citrinias unger - se under fødte kuld. Det er pæne og livlige unger. Store ører ligesom Citrinia. Den ene skimmeldreng har en lille hvid streg i panden, men den anden har perfekte aftegninger. De er meget mørkt skimlede begge 2. Den røde dreng ser også rigtig fin ud. Det bliver spændende at se, hvordan de udvikler sig. Citrinia er en meget omsorgsfuld og god mor, så det er jo dejligt at se. Det er altid spændende med en førstegangsfødende, men Citrinia har klaret det til UG.
Her i eftermiddags havde vi besøg af Lea, der lige skulle se de nye bebser og så fik hun Ivan med hjem. Ivan skulle have gjort sin pligt her nu... Rosa har taget 100 g på nu - hun er ca. 1 måned henne... hun blev parret d. 4. december og er ikke kommet i brunst igen. Ivan er udlånt fra Julles Opdræt og skal nu lave små lækre dalmatinerbebser hos Lea, Daylights Opdræt. ;o)
Her til aften har jeg sat Micado sammen med Geordie, for at de kan vænne sig til hinanden. Drengene bliver afhentet i morgen af en familie fra Stilling. Det gik rigtigt fint med at sætte dyrene sammen... der var ingen problemer. De gik rundt og brummede lidt af hinanden, men snart faldt der ro over drengene og de gav sig til at æde hø i stedet.

 

07.01.2006:

Klokken var blevet lidt over midnat - jeg var ved at falde i søvn i sofaen og var på vej i seng. Hvad var det... hørte jeg ikke små spæde piv? Jeg kiggede straks ind til Citrinia, hvor der lå en våd rød unge i høet... helt nyfødt! Citrinia var i fuld gang med at slikke den og rette dens Dumbo-ører ud, hvilket forårsagede flere små piv. Mor trak vist lidt for hårdt, syntes den lille. Bebsen var næsten tør, da næste bebs meldte sin ankomst. Citrinia var hurtig til at trække den ud og pille hinden af. Man skulle næsten tro, at hun ikke var førstegangsfødende... der var ingen vaklen i hendes handlinger. Dette var også en rød unge. Jeg benyttede lejligheden til at veje og kigge lidt på unge nr. 1. Rød pige på 99 g. Så kom der en unge til.... vist en meget mørk skimmel. Unge nr. 2 blev vejet og studeret imens. Rød dreng på 112 g. Citrinia slikkede rigtigt alle sine unger, der var meget livskraftige og kiggede sig omkring.... pludselig fik hun veer igen... mon moderkagerne kom nu? Nej for d.... det var sør'me en unge til. Igen en mørk skimmel. Der lød nogen høje vræl fra ungen, da Citrinia rensede den og trak hinderne af... jeg vejede unge nr. 3 imens... en skimmeldreng på 120 g. Ingen af ungerne har blis som Citrinia og det er jo fint nok. Så dejlig Citrinia er, kan hun jo ikke udstilles som racedyr. Sidste unge var også en skimmeldreng ... ham her vejede 119 g. Så det er da pæne store unger. Jeg har mest fået kuld på 3 eller 2 unger og så fik Citrinia sør'me et kuld på hele 4 flotte store unger. Mens jeg skriver dette ligger Citrinia og hviler velfortjent med sine bebser på hver sin side. Hun har fået en god tot hø og lidt grønkål, som hun straks kastede sig over, men nu er hun træt ovenpå fødslen. Jeg vil også til og i seng... i morgen skal jeg studere ungerne nærmere og have taget enkeltbilleder. Spændende at se dem, når de er helt tørre. Jeg havde ikke helt ventet ungerne idag... Anne mente, at Citrinia først var blevet parret d. 5. november, men det må jo have været tidligere. Ungerne har også føltes store og livlige de sidste dage i maven, så jeg havde godt nok spekuleret på, om ungerne kom før d. 14. januar. Igår havde Citrinia nærmest ikke åbnet sig. Men det kan jo altså gå stærkt. ;o)

 

03.01.2006:

Idag er LaToya blevet afhentet af Mia og Per fra Århus. Hun er kommet op på en vægt af 404 g, så hun er stor og fin af sin alder. Hun får en hununge fra Daylights Opdræt som burkammerat, så Mia og Per var lige en tur omkring Lea først for at hente Yuppie. De skal nok få det hyggeligt sammen, hunungerne.
Lillemand vokser også dag for dag. Idag siger vægten hele 117 g og han er rigtig fin.... dejligt bredt hovede og god type. Han skal jo egentligt have et navn, der starter med N.... men jeg kan ikke rigtigt finde på et navn, der passer til ham. Nå, det kommer nok lige pludseligt!